Sander van Waas van De Beren: ‘De friet moet constant zijn’

Sander van Waas van De Beren: ‘De friet moet constant zijn’

Het succes van horecaketen De Beren is niet te stuiten. Gasten waarderen de kwaliteit en royale porties. Maar ook belangrijk: ze blijven vernieuwen. Ook daarom werkt keukenmanager Sander van Waas graag samen met een innovatieve frietleverancier als Lamb Weston.

De Beren

De Beren

Het was in 1984 dat Bruintje Beer aan de Noordsingel begon als het eerste De Beren-café in Rotterdam. Een eetcafé waar de Rotterdammers terechtkonden voor royale porties, bereid op de houtskoolgrill, tegen een vriendelijke prijs. Het bleek een gouden formule. Bijna veertig jaar later zijn er in heel Nederland al zeventig vestigingen. “We willen elke maand een restaurant openen”, vertelt Sander van Waas, keukenmanager en productontwikkelaar voor De Beren. “Zo hebben we recent bijvoorbeeld een vestiging in Drachten en een restaurant in Rotterdam Alexandrium geopend [zie foto’s, red.].” Al negen jaar werkt Van Waas met veel plezier voor het bedrijf, waar hij recepten ontwikkelt en nieuwe franchiseondernemers opleidt binnen het concept.

Houtskoolgrill

Nog steeds staat de houtskool centraal in de horecazaken. Voor 23 euro ontvangen gasten een driegangenmenu. De kaart wisselt per kwartaal. Niet alleen vlees maar ook steeds meer vis en vega(n). In 2019 werd de keten zelfs uitgeroepen tot ‘Most friendly vegan-keten’ in Nederland. Van Waas: “Daar ben ik trots op, dat we toen al met vegan op dat niveau zaten.” Het nadenken over nieuwe recepten blijft hij geweldig vinden. “Al van kleins af aan wilde ik kok worden. Ik kan er al m’n creativiteit in kwijt. Inspiratie vind ik in van alles: in bijzondere producten, maar ook in zoiets als de mooie skyline van Rotterdam bijvoorbeeld.”

Brewer's Wedges

Overal dezelfde kwaliteit

Belangrijk voor hem is conceptmatig denken. Van Waas: “Je moet niet iets verzinnen wat je vooral zelf lekker vindt, dan sla je de plank mis. Het gaat om de diversiteit van gasten. Bovendien moet het in de operatie passen. We letten er goed op dat de kwaliteit overal dezelfde is. Een tomatensoep in Groningen moet hetzelfde smaken als hier in Rotterdam. Daarom werken we samen met gespecialiseerde leveranciers. Een ijsspecialist voor het ijs, een sausspecialist voor de saus en een frietspecialist voor de friet.”

Juist die friet is heel belangrijk voor De Beren, vertelt Van Waas. “Die moet van constante kwaliteit zijn. Daarom werken we graag met Lamb Weston. Zij zijn een fijne, betrouwbare partner. Ze zetten niet alleen producten op de markt, maar vragen ook ‘Wat kunnen wij doen om te helpen met de verkoop?’ Op hun site geven ze ook altijd ideeën mee en ze brengen een inspiratiemagazine uit: Eat This! Ze weten dat ik graag creatief bezig ben en zij vinden dat alleen maar leuk. Daarom passen we zo goed bij elkaar.”

‘Het is fijn samenwerken met zo’n innovatieve partner als Lamb Weston’

Brewer's Wedges

Coating Brewer’s Wedges

“Net als wij zijn zij ook altijd bezig met innovatie. Als kok vind ik dat geweldig. Zo vroegen ze me laatst of ik wat wilde doen met een nieuw product: Brewer’s Wedges. Dat zijn aardappelpartjes met een coating van hop. Als bierliefhebber word ik daar natuurlijk heel vrolijk van. Normaal begin ik bij het bedenken van een menu altijd vanuit het vlees of de vis. Maar nu was het andersom. Ik ben met de slager om de tafel gaan zitten en heb er een winterse stoof van varkensvlees met bockbier bij bedacht. Een goede combi!”

Speciaal laagje

Lamb Weston levert gecoate frietjes en wedges die bedekt zijn met een dun laagje (gekruid) aardappelzetmeel, dat als een ‘beschermend jasje’ fungeert. Dit maakt ze extra knapperig en zorgt dat ze langer warm blijven. Omdat er verschillende soorten coatings zijn, is er een knapperige soort voor elke gelegenheid. Nieuw zijn de Brewer’s Wedges met een coating van hopbeslag.

Klik hier voor meer informatie over de gecoate frietjes en wedges van Lamb Weston

Artikel delen