KHN-directeur reageert op toezeggingen Rutte
Het kabinet liet gisteren weten opnieuw met de horecasector in gesprek te gaan over mogelijke extra steunmaatregelen. Wij vragen KHN-directeur Dirk Beljaarts om een reactie. "Onze inzet is onder andere: betaal tekortkomingen van de NOW-regeling met terugwerkende kracht terug!"
Tekst: redactie Entree
Het corona-debat leverde gisteren echt iets op. Als eerste de toezegging van Rutte om met de horeca om tafel te gaan.
“Rutte heeft toegezegd om met ons om tafel te gaan voor mogelijk extra financiële steun voor de horeca. Die is broodnodig. Het belangrijkste is dat het kabinet erkent dat de NOW-maatregel tekort schiet. Het probleem is dat de zogenaamde 90% loonkostenvergoeding in de praktijk veel minder is, zodat een ondernemer alsnog veel geld zelf moet bijleggen. Verder wordt als referentiemaand januari genomen, maar dat is komkommertijd in de horeca. Hierdoor hebben ondernemers afgelopen weken véél minder geld gekregen dan is beloofd en nodig is. Dat bedrag moet met terugwerkende kracht uitbetaald worden, vinden wij. Zoals het nu gaat is die hele NOW-regeling een klap in het gezicht van de horeca. Daarnaast moet er nu écht gekeken worden naar een plan voor de huren, die ondernemers nog altijd gewoon door moeten betalen zonder dat zij omzet maken. Daar horen we niks over.”
Had u de toezegging van Rutte om te praten verwacht?
“Ja, de druk vanuit de horecasector was na de persconferentie heel goed voelbaar. Onze toon is sinds de persconferentie dan ook een stuk harder. Wij hebben heel duidelijk gezegd dat we nu echt boos zijn omdat er geen enkele vorm van perspectief werd geboden. Dat is aangekomen bij het kabinet.”
Weet u al wanneer Rutte met jullie gaat praten?
“Nee, nog niet. Op dit moment maken wij een plan voor een noodfonds dat wij hem na het weekend zullen overhandigen. Wat daarin staat brengen we pas naar buiten als het kabinet ernaar gekeken heeft. Als het kwartje straks tijdens het gesprek tóch de verkeerde kant op valt en er geen geld beschikbaar wordt gesteld, nemen wij daar geen genoegen mee. Het kabinet zal wel met extra steun moeten komen, anders valt tweederde van de bedrijven gewoon echt om. Wij nemen géén genoegen met een fooi.”
Rutte zei gisteren ook dat een heropening van de horeca voor 20 mei niet gaat gebeuren.
“Klopt, maar toch merk je dat het sentiment in de politiek aan het kantelen is. Eerst werd er helemaal niet over heropening gesproken, nu komt het bij diverse politieke partijen tóch op de agenda. Er is in elk geval ruimte voor meer discussie over dit onderwerp dan eerst. En dat is ook niet zo gek, want er komen nu ook geluiden vanuit de samenleving voor versoepeling van de maatregelen. Mensen snakken daarnaar, mits ze medisch verantwoord zijn natuurlijk. Dat kan het kabinet in een democratie niet negeren, want niemand wil dat het volk in opstand komt. Je merkt nu al dat jongeren het echt heel lastig hebben.”
Hoe denkt u zelf over een heropening van de horeca?
“Laat ons bewijzen dat we het kunnen, met de nodige restricties waardoor alles medisch verantwoord is. Nu wordt er alleen maar gezegd: “Als de horeca weer opent, zal het virus weer om zich heen slaan en het aantal patiënten op de IC’s weer stijgen.” Maar hoe weet het kabinet dat zo zeker? Als de horeca de restricties goed toepast, werkt het misschien wel. De overheid moet aangeven wat die restricties zijn, zodat wij daar samen met ondernemers over na kunnen denken. We hebben al een concept-protocol ingediend over 1,5-meter-horeca en ik vind ook dat iedere ondernemer moet kijken wat haalbaar is en wat niet in zijn zaak. En het klopt, voor 85% is die 1,5-meter niet haalbaar, maar daar moet het kabinet compensatie voor aanbieden.”
Ook verweet Rutte zichzelf tijdens het debat dat hij de horeca niet met name had genoemd tijdens de persconferentie.
“Die sorry was heel terecht. Alle horecaondernemers zaten voor de televisie in afwachting van wat de premier over onze branche zou zeggen. Maar hij zei niks! Natuurlijk is het medische debat belangrijk. En ook horecaondernemers hebben de volksgezondheid op nummer 1 staan. Maar er moet ook gesproken worden over de maatschappelijke en economische impact. Dit is een van de branches die het hardste wordt geraakt. Er is bijna geen enkele branche waar de omzet van de een op andere dag naar 0 euro is gegaan. Door nu terug te komen op het niet benoemen van de horeca, erkent hij toch onze pijn. Daar geef ik ook mijn complimenten voor.”
Bent u nu wat positiever?
“Het gesprek over extra financiële steun is waar we al weken lang voor knokken en dat heeft nu effect. Ik sta nu iets positiever in de discussie, maar we zijn er echt nog niet. Aan het begin zei Hoekstra, minister van Financiën: “De staat heeft diepe zakken en die mogen leeg”. Ook zei hij: “Ondernemers, we laten u niet vallen.” Laat het kabinet dit waarmaken.”
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen