De beste tips voor voedseltransport

Tips voedseltransport - Blog Entree - Header

De beste tips voor voedseltransport

Voedselkwaliteit is niet alleen een kwestie van smaak, maar ook een belangrijk onderdeel van de volksgezondheid, consumententevredenheid en naleving van regelgeving. De transportfase in de voedselvoorzieningsketen is vooral belangrijk en heeft een eigen reeks unieke uitdagingen die de integriteit van het voedsel kunnen beïnvloeden. Voor bedrijven in de voedingsindustrie is het waarborgen van kwaliteit tijdens transport dan ook noodzakelijk: vooral voor restaurants. Je wil natuurlijk geen bedorven eten aanbieden. Gebruik bij voedseltransport daarom onderstaande tips.

Gebruik verschillende verpakstrategieën

Een goede verpakking is essentieel om bederf, schade en besmetting te voorkomen. Het type voedsel dat wordt vervoerd, heeft invloed op het type verpakking dat je moet gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld de onderstaande tips hiervoor:

  • Bederfelijke goederen: Geïsoleerde verpakkingen die de vereiste temperatuur behouden, zelfs bij onvoorziene vertragingen, zijn van cruciaal belang.
  • Diepvriesproducten: De verpakking moet duurzaam en vochtbestendig zijn om de vorming van condensatie en ijskristallen te voorkomen, die de kwaliteit van de producten kunnen aantasten.
  • Grote artikelen: Stevige verpakkingen die het gewicht kunnen dragen zijn noodzakelijk en moeten luchtdicht zijn om blootstelling en besmetting te voorkomen.

Zorg voor temperatuurcontrole

Het handhaven van de juiste temperatuur is niet onderhandelbaar als het gaat om het vervoeren van voedsel. Dit is hoe je het effectief doet:

  • Geavanceerde planning: Bepaal de optimale temperatuur voor elk type voedsel en bedenk een strategie om deze te handhaven.
  • Regelmatige controles: Rust voertuigen uit met temperatuurregelapparatuur die realtime gegevens levert en zorg ervoor dat deze regelmatig worden gekalibreerd. Dit is bij een bestelbus kopen en gebruiken dus ook een must.
  • Noodprocedures: Zorg voor een duidelijk plan voor hoe om te gaan met temperatuurschommelingen, met noodgevallen zoals reservekoelunits of omleiding naar een dichterbij gelegen bestemming.

 

Verwerk voedsel veilig

Correcte behandeling van laden tot lossen is essentieel voor de kwaliteit van voedsel. Enkele belangrijke behandelingspraktijken om te gebruiken vind je hieronder:

  • Opleiding van medewerkers: Zorg voor een uitgebreide opleiding van medewerkers over de juiste verwerkingstechnieken en het belang van het volgen van procedures.
  • Laden en lossen: Dit zijn cruciale fasen. Zorg ervoor dat er een systeem is voor een georganiseerde, veilige verplaatsing van goederen. Houd hier rekening mee bij een vrachtwagen kopen, aangezien ze niet allemaal geschikt zijn voor voedselverwerking.
  • Schokken tijdens het vervoer: Neem maatregelen om plotselinge schokken en bewegingen tijdens het vervoer tot een minimum te beperken en schade aan de lading te voorkomen.

Voedselkwaliteit mag niet aan het toeval worden overgelaten, vooral niet tijdens de transportfase. Prioriteit geven aan de bovenstaande tips en investeringen in technologie beschermt niet alleen je reputatie, maar zorgt ook voor de gezondheid en tevredenheid van de consument. Het handhaven van een hoge standaard in voedseltransport is een collectieve verantwoordelijkheid die de hele toeleveringsketen beslaat, en de succesverhalen in dit bericht zijn een bewijs van de impact die een gezamenlijke inspanning kan bereiken. Zorg er daarom voor om deze tips allemaal toe te passen zodat de gasten van je restaurant nooit en te nimmer over je voedsel zullen klagen. 

Entree-samenwerkingen-button-1

 

Artikel delen