Voordelen van het afsluiten van een verzuimverzekering in de cateringindustrie
Je hebt er natuurlijk liever niet mee te maken. Maar ziekteverzuim is iets waar elke werkgever vroeg of laat mee te maken gaat krijgen. Worden medewerkers binnen je bedrijf ziek? Dan kan dit een zware financiële last vormen voor bedrijven, vooral in de cateringindustrie. Een verzuimverzekering is een slimme manier voor het beheersen van deze kosten waar je mee te maken kunt krijgen. Ook zorgt het ervoor dat bedrijven niet in de problemen komen door langdurig ziekteverzuim. Daarnaast biedt het vaak extra ondersteuning bij re-integratie. Kom je daar graag wat meer over te weten? Ontdek in dit artikel de belangrijkste voordelen van een verzuimverzekering werkgever.
Je geniet van een stukje financiële bescherming tegen loondoorbetaling
Een van de grootste voordelen van het afsluiten van een verzuimverzekering? Dat is toch wel de financiële bescherming die het biedt. In Nederland zijn werkgevers verplicht om gedurende maximaal twee jaar minimaal 70% van het loon door te betalen. Vooral voor kleinere horecaondernemingen kunnen deze kosten snel oplopen. En dat is helemaal wanneer een werknemer langdurig uitvalt. Heb je eenmaal de verzekering afgesloten? Een verzuimverzekering dekt een groot deel van deze loonkosten. Op deze manier kom je als werkgever niet voor onverwacht hoge uitgaven te staan.
Een erg prettige ondersteuning voor werknemers bij re-integratie
Naast de financiële bescherming biedt een verzuimverzekering vaak ondersteuning bij het re-integratieproces van zieke werknemers. Dit is ontzettend belangrijk, vooral in de horeca waar teamwork en sfeer essentieel zijn. Want een re-integratie moet met de grootste zorg worden gedaan. Het herstel moet goed verlopen en bij het herstel kunnen soms nog wat emoties gaande zijn. Veel verzekeraars werken samen met arbodiensten die je helpen om medewerkers zo snel en verantwoord mogelijk weer aan het werk te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld door:
- Het opstellen van een persoonlijk re-integratieplan
- Door begeleiding van een bedrijfsarts
Ga je actief aan de slag met interventie? En een stukje professionele begeleiding? Dit zorgt ervoor dat het verzuim korter duurt. Maar ook dat de werknemer op een gezonde manier terugkeert op de werkvloer.
Aan de slag met het voorkomen van langdurig ziekteverzuim
Een ander belangrijk voordeel van het afsluiten van een verzuimverzekering? Dat is dat veel verzekeraars preventieve diensten aanbieden. Deze diensten kunnen helpen om ziekteverzuim te voorkomen. Dit door werknemers te ondersteunen bij hun gezondheid en welzijn. Denk hierbij aan:
- Workshops over stress management
- Ergonomische adviezen
- Gezondheidschecks
Kies je ervoor om tijdig te investeren in de gezondheid van je personeel? Dan kunnen kleine klachten worden aangepakt voordat ze leiden tot langdurig verzuim. Dit verlaagt het ziekteverzuim op de lange termijn. Ook draagt het bij aan een gezonde en productieve werkomgeving. Oftewel, een win-win voor elke horecaondernemer.
Net even wat meer risicobeheer en stabiliteit voor je bedrijf
Ziekteverzuim kan een enorme impact hebben op de stabiliteit van je bedrijf. Niet alleen door de kosten van loondoorbetaling. Ook door de verstoring van de bedrijfsprocessen. Want valt een belangrijke werknemer uit? Een verzuimverzekering biedt je de zekerheid dat je bedrijf beschermd is tegen deze risico’s. De financiële lasten en re-integratie zorg worden voor je uit handen genomen. Hierdoor zorgt de verzekering ervoor dat je bedrijf stabiel blijft. En dat is natuurlijk het belangrijkste van alles. Zo kun jij je richten op waar je goed in bent: het runnen van je horecazaak.
Je bent zeker van veel minder administratieve rompslomp
Ook kan het afsluiten van een verzuimverzekering de administratieve lasten van ziekteverzuim verlichten. Verzuimmanagement kan ingewikkeld en tijdrovend zijn. Vooral als het gaat om langdurige ziekte. Het bijhouden van ziekmeldingen, het regelen van loondoorbetaling en het coördineren van re-integratie zijn taken die veel tijd en energie kosten. Veel verzuimverzekeraars nemen deze taken op zich. Hierdoor ben jij als werkgever minder tijd kwijt aan het beheren van ziekteverzuim. Ga je hier op korte termijn al een keer mee aan de slag voor je eigen horecabedrijf?
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen