Zo houd jij de keuken van je restaurant schoon

horeca keuken schoonmaken

Zo houd jij de keuken van je restaurant schoon

Als eigenaar van een restaurant wil je natuurlijk dat je keuken hygiënisch schoon is. Een schone keuken zorgt niet alleen voor veiligheid, maar voorkomt ook dat bacteriën zich kunnen nestelen met alle gevolgen van dien. Toch is dit tijdens de drukte niet altijd makkelijk. Omdat we dit heel goed begrijpen, hebben we een aantal tips voor je. Vooral wanneer je een open keuken hebt, is het belangrijk dat alles er netjes uitziet. Dit geeft je gasten namelijk direct een goede indruk. Je zit er namelijk niet op te wachten dat je straks controle krijgt en je de zaken niet op orde hebt. 

Maak elke dag grondig schoon

Aan het einde van de dag moet de keuken volledig schoon zijn. Vuil, zoals etensresten en vet, hoopt zich snel op. Vooral in hoekjes, tussen apparatuur en in naden kan vuil blijven zitten. Ook de afvoer is vaak een probleem wanneer je dit niet regelmatig schoonmaakt. Toch een verstopte afvoer? Dan kun je met deze tips je afvoer ontstoppen zodat het water weer fatsoenlijk kan weglopen. Waar je wel even rekening mee moet houden is dat je niet zomaar alles door de afvoer kunt en mag spoelen. Vet gaat namelijk stollen als het koud wordt en dat kan zorgen voor verstoppingen.

Desinfecteer regelmatig 

Bij het bereiden van voedsel, vooral rauwe producten zoals vlees, komen bacteriën vrij. Deze kunnen op werkbanken, snijplanken of gereedschap blijven zitten. Om kruisbesmetting te voorkomen, is het belangrijk om deze oppervlakken regelmatig te desinfecteren. Gebruik een goed desinfectiemiddel en laat dit lang genoeg inwerken. Spoel daarna met voldoende water na om chemische resten te verwijderen. Hiermee voorkom je dat bacteriën of chemische stoffen in het eten terechtkomen. Je kunt er ook voor kiezen om een bedrijf langs te laten komen die de keuken periodiek grondig gaat reinigen. Zo doe je zelf iedere dag het oppervlakkige en laat je een bedrijf wekelijks of maandelijks echt alle hoeken en naden schoonmaken.

Train je medewerkers

Een hygiënische keuken begint bij goed opgeleid personeel. Nieuwe medewerkers of stagiaires zijn niet altijd bekend met de regels. Simpele fouten, zoals het te lang gebruiken van een keukendoek, kunnen grote gevolgen hebben. Geef je medewerkers een duidelijke instructie over hygiëne en schoonmaken. Heb je zelf geen tijd? Overweeg dan om ze een externe training te laten volgen. Hoe beter je team opgeleid is, hoe makkelijker het wordt om je keuken schoon te houden.

Let op zieke medewerkers

Zieke medewerkers in de keuken zijn een groot risico. Zij kunnen bacteriën en virussen overbrengen op het voedsel. Hoe vervelend het ook is met de huidige personeelstekorten, laat medewerkers met besmettelijke ziektes geen voedsel bereiden. Hiermee voorkom je besmettingen en mogelijke klachten van klanten.

Gebruik een schoonmaakschema

Een helder schoonmaakschema kan een groot verschil maken. Beschrijf hierin welke taken dagelijks, wekelijks en maandelijks moeten worden uitgevoerd. Wie is verantwoordelijk voor wat? Duidelijkheid voorkomt dat taken worden vergeten of niet grondig genoeg worden uitgevoerd. 

Entree-samenwerkingen-button-1

 

Artikel delen