Hoe zit de vork in de steel?
Alcoholconsumptie in het algemeen en de consumptie van bier en wijn in het bijzonder verkeren in zwaar weer. De cijfers liegen er niet om, zo is de bierconsumptie in 2024 bijna 5% lager dan 2023. De bierdrinkers drinken minder alcohol en nieuwe bierdrinkers komen er nauwelijks bij. Jonge consumenten stappen in met hard seltzers, (licht)alcoholische premixen en cocktails in alle soorten en maten, waaronder de razend populaire spritz.
Juist daarom ligt er een kans voor lichtere, frissere bieren, die aansluiten bij het smaakprofiel van de jonge mensen in plaats van de klassieke pilsners of de zware speciaalbieren. Denk hierbij aan de in Duitsland populaire klassieke bieren, zoals Helles, Alt, Kölsch en Gose en Berliner Weisse. Deze zijn (vaak) minder moutig, frisser en met een mooi Nederlands woord ‘cleaner’, waardoor ze minder het volle, opgeblazen gevoel geven waar jongeren over klagen bij pils.
Wie staan er achter de potten en pannen?
In Berlijn is Helles hot, ook al komt die van oorsprong uit Beieren. De lokale BRLO brouwt een veel verkochte en ook Brewdog brouwt in haar taphouse in Berlijn een Helles. Café Brecht in Amsterdam heeft veel Duitse bieren in het assortiment, waaronder Helles. In Nederland timmert het Duitse Noam, een Helles in een schitterende fles, ook flink aan de weg - restobar Bar Bù en cocktailbar La Soirée uit Rotterdam schenken bijvoorbeeld Noam. Daarbij doen veel Nederlandse craft brewers een duit in het zakje. Denk aan De Kromme Haring met Sand Diver (Gose) en hun Duitse specials of aan Hofbrouwerij Reijngoud met hun Zuurbier (Berliner Weisse).
*De tekst gaat verder onder de afbeeldingen.