Biertrends in de horeca 2025: lichtere smaken pakken de spotlight

Gijsbregt Brouwer - Column - Lichte frisse Duitse bieren - Header
Gepubliceerd op: 17 januari 2025

Biertrends in de horeca 2025: lichtere smaken pakken de spotlight

Het gaat niet geweldig met bier in Nederland. De pilsconsumptie daalt al even, maar nu hebben ook speciaalbieren en zelfs alcoholvrije bieren het zwaar. Toch ziet trendwatcher Gijsbregt Brouwer lichtpuntjes en praat hij je bij over de bieren waar hij nog wel brood in ziet.

Tekst: Gijsbregt Brouwer
Foto: Michiel Maas (brouwerij De Kromme Haring in Utrecht)

What’s cooking?

De bierbranche is naarstig op zoek naar een opvolger van het succes van speciaalbieren (met name de craft beers) en alcoholvrij bier, want de markt staat onder druk. Recent nam Heineken een belang in Stëlz en ook Grolsch zet vol in op Viper, beide hard seltzers - inderdaad geen bieren. Lichte, Duits georiënteerde bieren kunnen de brug slaan tussen pils en seltzers.

'De bierdrinkers drinken minder alcohol en nieuwe bierdrinkers komen er nauwelijks bij'

Hoe zit de vork in de steel?

Alcoholconsumptie in het algemeen en de consumptie van bier en wijn in het bijzonder verkeren in zwaar weer. De cijfers liegen er niet om, zo is de bierconsumptie in 2024 bijna 5% lager dan 2023. De bierdrinkers drinken minder alcohol en nieuwe bierdrinkers komen er nauwelijks bij. Jonge consumenten stappen in met hard seltzers, (licht)alcoholische premixen en cocktails in alle soorten en maten, waaronder de razend populaire spritz.

Juist daarom ligt er een kans voor lichtere, frissere bieren, die aansluiten bij het smaakprofiel van de jonge mensen in plaats van de klassieke pilsners of de zware speciaalbieren. Denk hierbij aan de in Duitsland populaire klassieke bieren, zoals Helles, Alt, Kölsch en Gose en Berliner Weisse. Deze zijn (vaak) minder moutig, frisser en met een mooi Nederlands woord ‘cleaner’, waardoor ze minder het volle, opgeblazen gevoel geven waar jongeren over klagen bij pils.

Wie staan er achter de potten en pannen?

In Berlijn is Helles hot, ook al komt die van oorsprong uit Beieren. De lokale BRLO brouwt een veel verkochte en ook Brewdog brouwt in haar taphouse in Berlijn een Helles. Café Brecht in Amsterdam heeft veel Duitse bieren in het assortiment, waaronder Helles. In Nederland timmert het Duitse Noam, een Helles in een schitterende fles, ook flink aan de weg - restobar Bar Bù en cocktailbar La Soirée uit Rotterdam schenken bijvoorbeeld Noam. Daarbij doen veel Nederlandse craft brewers een duit in het zakje. Denk aan De Kromme Haring met Sand Diver (Gose) en hun Duitse specials of aan Hofbrouwerij Reijngoud met hun Zuurbier (Berliner Weisse).

*De tekst gaat verder onder de afbeeldingen.

Noam-La-Soire-De-Kromme-Haring
Duitse Noam La Soire (links) en De Kromme Haring (rechts)

Een hapje mee prikken?

De grote biermerken proberen al even frisser en jonger bier in de markt te zetten, onder meer met Bud van Budweiser en Silver van Heineken. Voor het iets hogere segment en de meer culinaire jonge drinker liggen er grotere kansen in de (vele) frisse biertypes uit Duitsland. Helles voorop.

Over Gijsbregt Brouwer

Gijsbregt Brouwer is oprichter van foodplatform de Buik, food trendwatcher en co-host van de podcast ‘Bekt Lekker’. Ook heeft hij de persoonlijke foodtrendnieuwsbrief Gijsbregt fileert.

Gijsbregt-Brouwer

Artikel delen