'Het wordt tijd om eerlijk te zijn over de kwaliteit van ambachtelijk bier'

Biercolumn - Biertap

'Het wordt tijd om eerlijk te zijn over de kwaliteit van ambachtelijk bier'

De nieuwe voorzitter van CRAFT, Bernd Beersma, gaat veel aandacht besteden aan kwaliteit. Hij vindt dat brouwend Nederland beter moet worden en dan doelt hij met name op de kleine, onafhankelijke brouwerijen. Een mooi speerpunt, zegt biersommelier Gerard Molenaar in deze column.

Tekst: Gerard Molenaar

Na een piek van 958 brouwerijen in 2022 zijn dat er nu 926 en dat aantal zal nog wel afnemen. Overigens heeft iets minder dan de helft een eigen brouwinstallatie. Voor mij nog altijd een voorwaarde om van een brouwerij te spreken. De rest huurt capaciteit of laat een andere brouwers bieren brouwen. Van die 926 brouwerijen zijn er zo’n tweehonderd lid van CRAFT.

Dalende trend aantal brouwerijen

Sinds 2020 stopten er al 326 brouwerijen, leert de website van Nederlandse Biercultuur. Maar omdat er in diezelfde periode 433 bijkwamen (dit kalenderjaar ook alweer vijftien), lijkt de situatie minder treurig. Per saldo zijn er dus 107 brouwerijen bijgekomen sinds 2019, maar de dalende trend is ingezet. En wie naar het aantal oprichtingen en sluitingen kijkt, ziet de volatiliteit.

Wat is er aan de hand? Die vraag is simpel te beantwoorden: te weinig goed opgeleide brouwers, te weinig professionele ondernemers. Veel hobbybrouwers schrijven zich in bij de Kamer van Koophandel, noemen zich brouwer en dan worden ze ook nog ondernemer, terwijl de meesten daarvoor geen opleiding hebben. Daar komen ongelukken van. Geen wonder dat het te vaak misgaat.

*De tekst gaat verder onder de foto.

Bernd-Beersma-neemt-stokje-over-van-Jos-Oostendorp-Craft
Bernd Beersma neemt het stokje over van Jos Oostendorp van CRAFT Brouwers

Brouwersopleiding

De sector zag dit probleem al snel. CRAFT organiseert al jaren kennissessies om de leden goed toe te rusten. Vanuit de brouwers kwam er al snel het verlangen naar een brouwersopleiding en die kwam er in samenwerking met StiBON en Lentiz. Dat begint zijn vruchten af te werpen, maar de uitstroom van gekwalificeerde brouwers is te klein om ruim negenhonderd brouwerijen verder te helpen.

Tijd voor verbetering

De vraag is wie hardop durft te zeggen dat de kwaliteit van veel brouwerijen echt niet deugt. De nieuwe voorzitter van CRAFT neemt geen blad voor de mond en benoemt het probleem. Hij wil eraan werken, maar dat zal dan in eerste instantie de tweehonderd leden van CRAFT beter maken. Maar dan zijn er nog zevenhonderd (huur)brouwers, die lokaal en regionaal bieren verkopen in de retail, maar ook aan de horeca. Als de kwaliteit dan niet deugt is dat slecht voor alle brouwerijen omdat de reputatie van bier in het algemeen wordt aangetast.

Waar lokaal wordt samengewerkt kennen ondernemers elkaar persoonlijk. Welke horecaondernemer durft gewoon te zeggen waar het op staat? “Ik schenk jouw bier pas weer als de kwaliteit in orde is.” Durven brouwers elkaar er op aan te spreken? Gasten worden kritischer en een duur bier dat niet deugt, vergeten ze niet snel. Mooi dus dat de nieuwe CRAFT-voorzitter inzet op kwaliteit. Na alle hoofdpijndossiers die zijn voorganger te verwerken kreeg, is dit een mooi nieuw speerpunt. Iedereen profiteert ervan, de bierdrinker, de brouwer en de horeca die kleine brouwerijen een kans geeft.

Gerard Molenaar

Gerard is biersommelier, schrijft voor Entree over bier en verzorgt maandelijks deze rubriek. Hij is ook betrokken bij de verkiezing Huisbier van het Jaar.

Columnfoto Gerard Molenaar-Fotograaf-Pim-Ras

Artikel delen