Het zzp-avontuur lonkt! De nieuwste cijfers van het CBS liegen er niet om: het aantal jongeren tot 25 jaar dat als zzp’er door het leven gaat, steeg het eerste kwartaal van 2023 met 12,6% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De oorzaak is niet zo ingewikkeld: onzekerheid tijdens de coronapandemie en de arbeidskrapte erna drijft jongeren blijkbaar richting flexibel werk, de bijbehorende vrijheid en het aantrekkelijker loon. En wij als horecaondernemers doken massaal de onlineplatforms op om die zzp’ers te strikken.
Spelen met vuur
Voor deze groep jongeren is een horecabaan dé manier om een leuk studentenleven te financieren. Ze sparen niet voor een verre toekomst, maar willen gewoon een volle bankrekening om leuk te leven. En geef ze eens ongelijk! Als ze nu al weten dat de horeca geen langetermijnoptie is, waarom zouden ze dan niet kiezen voor vrijheid, het eigen-baasgevoel en een (schijnbaar) hoger uurloon?
Punt is dat ze dénken dat het zzp-bestaan financieel aantrekkelijk(er) is. Ze zien niet dat ze een enorm risico nemen, want dat ogenschijnlijk hogere uurloon betekent: géén pensioenopbouw, géén verzekeringen, géén bescherming bij arbeidsongeschiktheid. Het is spelen met vuur.
Dure zzp-constructie
Als horecaondernemers zijn we blij met deze groep jongeren. We hebben ze hard nodig, zeker nu het terrasseizoen van start gaat. Dat klopt. Maar blij met de handen betekent niet dat we ook blij zijn met de dure zzp-constructie. Immers, het prijsniveau in de horeca is niet gebaseerd op de inzet van zzp’ers. En gasten nog meer vragen voor hun hapje en drankje?