Tekst: Misja Vorstermans
Foto: Founders Bar in Maastricht
Schuim door eiwit opkloppen
Traditioneel komt de schuimlaag in cocktails door het toevoegen van eiwit. Het idee is simpel, als je eiwit opklopt wordt het luchtig. Gewoon even een eitje tikken, scheiden en mee-shaken. Eiwit zorgt overigens niet alleen voor een mooie schuimlaag, maar het bindt het drankje en geeft een fijn vol mondgevoel.
Schuim door shaken
Hetzelfde principe geldt als je het shaket, maar de professionele bartender doet nog een extra dry shake. Dry shake? Bij een dry shake schud je de cocktail zonder ijs. De discussie bij bartenders is of je eerst de cocktail moet dry shaken, dan ijs toevoegen en een ‘wet’ shake doen. Of andersom. Ik zou zeggen probeer beide een keer. Mijn voorkeur is de dry shake als tweede. Het geeft iets fijner, steviger schuim.
Vanzelf schuimen
Soms schuimt een product van zichzelf en hoef je niks toe te voegen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ananassap, espresso, of passionfruitpuree (ongezoet).
Schuim door auafaba (alternatief eiwit)
Wat betreft de alternatieven is een veelgebruikte vervanging voor eiwit in cocktails aquafaba. Aqua-wat? Aquafaba is het kookvocht dat overblijft als je kikkererwten kookt. Koop je kikkererwten in blik dan kan je nadat je de erwten eruit hebt gehaald het vocht (aquafaba) gebruiken in je cocktails. Het voordeel van aquafaba is dat het vegan, glutenvrij en biologisch is. Wat vooral prettig is dat het heel mooi schuimt en dat het schuim lang blijft staan.
Schuim door frothee
De old skool bartenders kennen Frothee nog wel. Een goedje waarvan je een flinke scheut toevoegt en voilà: je hebt schuim. De meeste bartenders noemen dit Mr. Fluffy en gebruiken het liever niet. Op dit moment is Foamee heel populair. Een paar druppels en nog even een dry shake en je hebt een prachtige schuimlaag die lang blijft staan. Wat je mist bij deze producten is het mooie volle mondgevoel dat eiwit en aquafaba wel geven.
*De tekst gaat verder onder het kader.