Een dikke drie weken geleden zat ik nog in de trein naar De Kuip om samen met nog dik veertigduizend man te kijken naar de halve bekerfinale tussen Feyenoord en NAC. Voor de lol had ik bij de Spar voor mijn broer en mij twee flesjes Corona gekocht. In mijn nek hijgde een andere reiziger met meer haast dan ik. [Terwijl ik dit tik merk ik dat ik al Coronabier wil schrijven in plaats van Corona. Tot drie weken geleden had ik het woorddeel ‘-bier’ niet eens nodig om het Mexicaanse bier te duiden. Dat is nu wel anders.] In de trein was het nog leuk die Corona, maar die flesjes bier voelen nu als een slechte grap. Ondanks het hondenweer was de wedstrijd geweldig (vanuit mijn perspectief dan). Als haringen opeengepakt in een ton gingen we in de trein terug naar de stad om nog een mooi glas bier te drinken. Het is dat de KNVB de supportersstromen al veel langer en om een andere reden uit elkaar haalt. Maar moet je eens voorstellen alle Bredase en Rotterdamse supporters door elkaar gezeten hadden ….
Alle kroegen zijn van het ene op het andere moment dicht. Omzet in één klap weg. Kosten niet helaas. Het is wel hartverwarmend om te zien dat er zoveel initiatieven zijn om elkaar te helpen. De grootbrouwers halen aangebroken tanks bier leeg en vergoeden de aangebroken fusten die ingeleverd worden. Kleinere brouwerijen helpen waar ze kunnen, maar zitten zelf ook in zwaar weer. Maar alle beetjes helpen. Initiatieven als #helpdehoreca en het thuisbezorgen van bier brengen een beetje verlichting. Café de Zwaan in Maastricht laat weten dat ze doeners zijn en geen thuiszitters. Dan maar van de nood een deugd maken. De medewerkers bieden zich aan voor boodschappen of het uitlaten van de hond. Op het Plein in Den Haag, waar de terrasjes op een lentedag stampvol zouden moeten zitten, zie ik de medewerkers van Plein XIX de tafels schuren en in de lak zetten. Ook IJver in Amsterdam maakt van de nood een deugd: de akoestiek wordt verbeterd en de vloer weer opgeknapt. Maar het blijft sappelen en hopen op een snelle terugkeer naar volle terrasjes in de zon.
Tot die tijd zit er niets anders op dan thuis van dat mooie glas bier te genieten, bijvoorbeeld langsgebracht door iemand van je favoriete café. Bier brengt mensen samen, al is het op 1,5 meter afstand en met niet teveel. Maak van de nood een deugd en organiseer een minibierproeverij voor je huisgeno(o)t(en). Kies bieren van een brouwerij uit de buurt. Ze kunnen je steun gebruiken. Bieropleider StiBON geeft je tips hoe je een proeverij het best op kunt zetten. Natuurlijk kun je ook een van de virtuele proeverijen volgen die door verschillende brouwers en sommeliers online worden georganiseerd. Wat je ook doet, blijf genieten en wees voorzichtig.
Deze column verscheen eerder op www.bierburo.com