Column Riad Farhat: 'De horeca verliest zijn karakter als eenpitters verdwijnen'

Riad Farhat - Column
Gepubliceerd op: 3 april 2025

Column Riad Farhat: 'De horeca verliest zijn karakter als eenpitters verdwijnen'

Riad Farhat is de nieuwe columnist van Entree Magazine. Hij is horecaondernemer en mede-eigenaar van 3WO Horeca Groep en De Horeca Groep Leiden. Volgens hem is het van belang dat kleine horecaondernemers out of the box gaan denken, om een gezonde bedrijfsvoering te houden.

 

De marges in de horeca staan enorm onder druk. We werken keihard, maar er blijft vrij weinig over. In de goede tijd had je 10 tot 15% rendement, nu 4 of 5% als je erg je best doet. Dat doet pijn. Toch zijn er kansen voor kleine ondernemers, maar dan moet je wel out-of-the-box gaan denken.

Samen sta je sterker

En er ligt nóg een grote kans: gezamenlijke inkoop. In de horeca denken we nog te vaak ouderwets. Ondernemers zijn bang om de concurrentie in de kaart te spelen. Maar waarom? Grote horecagroepen boeken betere marges omdat ze inkoopkracht hebben. Ze draaien volume en bedingen daardoor betere prijzen bij leveranciers. Kleinere ondernemers kunnen dat ook, door samen te werken.

Voor de Nederlandse horeca is het belangrijk dat kleine ondernemers blijven bestaan en niet worden opgeslokt door grote horecagroepen. Dat klinkt misschien gek, als mede-eigenaar van 3WO horecagroep, maar als eenpitters verdwijnen, verliest de horeca zijn karakter, eigenzinnigheid en ziel.

'Krachten bundelen scheelt kosten, is duurzamer en stimuleert lokale economie'

Krachten bundelen

Waarom zouden vijf of zes horecaondernemers in een middelgrote stad niet hun krachten bundelen? Kijk waar de overlap zit, en maak afspraken met dezelfde bierleverancier, groothandel of (lokale) slager. Voor een leverancier is het namelijk ook fijn om zijn vrachtwagen te vullen – hij hoeft dan minder ritten te maken en zal je daarvoor willen belonen. Dat scheelt niet alleen kosten, maar is ook duurzamer en stimuleert de lokale economie.

Slimmer werken met data

Investeren in data is een ander essentieel onderdeel. Veel kleine ondernemers krijgen eens per kwartaal bezoek van hun boekhouder om de cijfers te bespreken, maar je begrijpt: dan kun je niet meer bijsturen. Schaf daarom bijvoorbeeld een slim kassasysteem aan waarbij je voorraad gekoppeld is aan je verkoop. Er zijn ook systemen om de productiviteit per werknemer per uur in te zien. Zo kun je daar dagelijks op bijsturen en houd je de controle.

Verlaat oude denkpatronen

Het probleem is dat veel horecaondernemers geen boekhouders zijn. Het zijn vakidioten, die zich vol passie bezighouden met de beste gastbeleving. En zo min mogelijk met de minder leuke kanten, de financiële administratie. Dat kan en moet anders - niet door nog harder te zwoegen, maar door slimmer te werken. Het is tijd om oude denkpatronen los te laten. Want wie nu niet meebeweegt, blijft straks achter.

Over Riad Farhat

Riad Farhat is de nieuwe columnist van Entree Magazine. Hij is horecaondernemer en mede-eigenaar van 3WO Horeca Groep en De Horeca Groep Leiden.

Artikel delen