World’s 50 Best Restaurants: de Entree Awards van de internationale restaurantwereld
Van de legendarische Massimo Bottura tot de vernieuwende Rasmus Munk (op de foto hierboven) en ‘man of the night’ Rasmus Kofoed. Als er één event is waar de culinaire wereldtop samenkomt, is het wel de jaarlijkse World’s 50 Best Restaurants. Ik had de eer om namens Entree deze week bij de uitreiking in Londen aanwezig te zijn met koffiepartner illy. Dit is wat mij opviel: waar is Nederland in deze lijst?
Tekst: Iris Kranenburg
World’s 50 Best Restaurants 2022
Het is 19.00 uur. Terwijl het buiten bijna veertig graden is, stroomt de rode loper voor Old Billingsgate vol. Een fraaie plek, zo aan de Londense Theems. Al lijkt niemand echt interesse te hebben in het uitzicht op de Tower Bridge en The Shard. Nee, het is Massimo Bottura die de eerste helft van de avond de show steelt. Journalisten, collega-chefs en andere gasten cirkelen tijdens de borrel om de uitbundige Italiaan heen. Selfies, interviews, een omhelzing … iedereen wil éven een contactmomentje met de wereldberoemde chef van het Italiaanse restaurant Osteria Francescana. Wij ook. “Het gaat niet om nummer 1 of nummer 50. De World’s 50 Best is een community”, zegt hij vol overtuiging. Een absolute top-kok en met anderhalf miljoen Instagram-volgers inmiddels een heuse celebrity-chef.
Best of the Best
Toch zal Bottura vanavond geen plaats bemachtigen in de World’s 50 Best Restaurants: wie op nummer 1 heeft gestaan, kan niet meer in de lijst komen en krijgt een vermelding in de lijst Best of the Best. Een interessante beslissing die de organisatie nam in 2019. Enerzijds goed om zo ook vernieuwing naar boven te duwen, anderzijds rijst de vraag: zijn dit dan wel écht de vijftig beste restaurants als de beste er niet tussen zitten? Enfin, vanavond draait het dus niet om Bottura, René Redzepi (Noma in Kopenhagen), Heston Blumenthal (The Fat Duck in Londen) en Daniel Humm (Eleven Madison Park in New York), maar om de chefs die met hun restaurant wél in de lijst komen.
Deze vijftig chefs krijgen allemaal een rode sjaal bij binnenkomst. Zo weet iedereen meteen: hij (of zij, maar te weinig!) levert een uitzonderlijke prestatie. De chefs zijn dan ook zichtbaar trots op het rode item om hun nek.
Waar is Nederland?
De World’s 50 Best Restaurants wordt gezien als de Oscars van de internationale restaurantwereld. Of eigenlijk: de Entree Awards van de internationale restaurantwereld. Het zijn de vijftig beste restaurants. Een ranking die wordt samengesteld door ruim duizend chefs, journalisten en, zoals de organisatie ze noemt, ‘well travelled gourmets’. Zij stemmen op tien restaurants die zij afgelopen anderhalf jaar bezochten - een aantal van die restaurants moet in een andere regio liggen. Sommige critici vinden dat de lijst te veel wordt gedomineerd door Europese en Noord-Amerikaanse steden en vragen zich af hoe de lijst tot stand komt: stemmers blijven anoniem en voor restaurants (en landen) met veel marketingbudget en chefs met veel volgers is het makkelijker om in de lijst te komen dan de steengoede ‘underdogs’. Kopenhagen trekt bijvoorbeeld geld uit om de New Nordic Cuisine (koken met producten uit de omgeving) op de kaart te zetten en zet budget opzij om journalisten en influencers uit te nodigen.
Doet Nederland dat misschien te weinig? Want waar is ons land in World’s 50 Best Restaurants? In 2019 stond De Librije in Zwolle nog op de 46e plek. Dit jaar staat de zaak van Jonnie en Thérèse boer zelfs ook niet in de top 100 (de nummers 51 t/m 100 worden altijd een paar dagen voor de grote uitreiking al bekendgemaakt). België prijkt daarentegen wel twee keer in de top 50: met The Jane in Antwerpen en Hof van Cleve in Kruisem.
Lees verder onder de foto.
Toch maakt dat de World’s 50 Best Restaurants niet minder prestigieus. De lijst, voor de twintigste keer uitgegeven, geeft nog altijd een goed beeld van gastronomische regio’s en culinaire trends in het fine dining-segment.
Kopenhagen als culinaire wereldstad
Zo is Kopenhagen als culinaire wereldstad dit jaar absoluut bevestigd. Nadat Noma vorig jaar de lijst aanvoerde (in totaal stond het vijf keer op nummer één), is dat dit jaar Geranium, te vinden op de achtste etage van een voetbalstadion. En er staan meer restaurants in Kopenhagen in de top 50: Jordnær (38e plek) en Alchemist (18e plek). Het zijn stuk voor stuk chefs die bezig zijn met de toekomst van eten. Zo werd de New Nordic Cuisine groot door de hyperlokale werkwijze van Noma’s René Redzepi, schrapte Rasmus Kofoed vlees van zijn menu in Geranium en serveert Rasmus Munk bij Alchemist vijftig gangen rondom het thema ‘food for thought’. Zijn gerechten verwijzen naar maatschappelijke thema’s, zoals de plasticsoep en voedselverspilling.
Lees verder onder de foto's.
(Links: Leonor Espinosa, The World’s Best Female Chef. Rechts: René Frank, The World’s Best Pastry Chef)
Terug naar de uitreiking zelf, waar acteur en presentator Stanley Tucci de zaal door de lijst dirigeert. Aandacht is er ook voor individuele verdiensten. René Frank pakt met zijn dessertrestaurant Coda in Berlijn de titel The World’s Best Pastry Chef en Leonor Espinosa van Leo in Bogota de titel The World’s Best Female Chef. Er is een moment of fame voor iedere winnaar. Het zijn slechts een paar seconden, maar genoeg om je even te laten zien.
En zo krijgen veel restaurants een gezicht deze avond. En dat is leuk, want lang niet iedere chef heeft de rockster-status van Massimo Bottura.
(Foto's onder: de borrel voor de uitreiking en de stand van koffiepartner illy op de borrel)
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen