De blijvende toename in het aantal coronabesmettingen was de aanleiding voor een extra persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge afgelopen vrijdag 18 september. Naast een update van de huidige stand van zaken, werden er voor 6 van de 25 veiligheidsregio’s extra maatregelen aangekondigd, waaronder maatregelen die de horeca sinds zondagavond 20 september om 18.00 uur moet opvolgen. Aldus de website van KHN.
Het kabinet wil het stijgende aantal coronabesmettingen tegengaan door in zes regio’s in de randstad het late horecabezoek te ontmoedigen door een avondklok in te stellen voor de eet- en drinkgelegenheden. Daar komt bovenop dat het maximum aantal gasten voor samenkomsten zonder meldplicht wordt teruggebracht naar vijftig.
Bovendien wordt een verbod ingesteld op gezelschappen die zich vormen van 50 personen of meer. Deze regionale maatregelen zijn buitenproportioneel en opnieuw een extra strop om de nek van horecaondernemers in die 6 regio’s. De maatregelen kunnen eventueel naar andere regio’s worden uitgebreid.
Blijf met onze nieuwsbrief op de hoogte van het laatste corona-nieuws
Om het coronavirus onder controle te krijgen, heeft het kabinet besloten dat eet- en drinkgelegenheden in zes regio's - Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden (Den Haag), Utrecht, Kennemerland (Haarlem) en Hollands Midden (Leiden) om 01.00 uur de deuren moeten sluiten.
Om middernacht mogen ondernemers geen bezoekers meer binnen laten, moet de muziek uit en om 01:00 uur moet de zaak leeg zijn.
Daar komt bovenop dat het maximum aantal gasten voor samenkomsten zonder meldplicht wordt teruggebracht naar vijftig. Samenkomsten van 50 personen of meer zijn nog steeds toegestaan, maar kennen een meldplicht. Volgens de site van de rijksoverheid geldt voor die meldplicht wel een aantal uitzonderingen, onder andere voor gelegenheden met een horecavergunning .
Een ‘gezelschap’ (de groep personen waar je mee samen bent en een ‘zekere relatie’ mee hebt) mag niet groter zijn dan 50 personen in de publieke ruimte en in besloten plaatsen, met uitzondering van woningen. De uitleg en manier van handhaven over deze nieuwe maatregel is nog onduidelijk.
Net zo onduidelijk is hoe het verbod op gezelschappen groter dan 50 personen en de bepaling met betrekking tot samenkomsten zich tot elkaar verhouden. Naar verwachting wordt dit in de komende dagen uitgewerkt in de lokale noodverordeningen.
Opnieuw wordt er bij horecabedrijven in het nachtleven, met name cafés en clubs, maar ook evenementenlocaties zoals congres-/ zalencentra en hotels met vergaderlocatie ingegrepen als gevolg van het coronavirus. Op de website van de Rijksoverheid zijn de formele coronamaatregelen met ingang van 20 september terug te vinden.