De nieuwe generatie vegan snacks
De vega(n) borrelplank kan wel wat schwung gebruiken. Want de vraag naar plantaardig eten stijgt, maar de borrelkaart blijft achter. De nieuwe vegan snacks van Meatless Farm, gebaseerd op Aziatische klassiekers, bieden uitkomst.
Gasten die vragen om vega(n) food zijn al lang geen uitzondering meer. De groep flexitariërs dijt flink uit en steeds meer jonge mensen eten helemaal plantaardig. Veruit de meeste chefs komen deze gasten tegemoet met op z’n minst een vegetarische burger op de dinerkaart. Meestal zijn ook de lunchmenu’s goed bedeeld met vega opties. Met de vegetarische keuzes op de borrelkaart is het vaak slechter gesteld: kaasstengels, vegetarische bitterballen en brood met dip - veel verder reikt het repertoire niet.
Samen aan de bar
Doodzonde, vinden ze bij het plantaardige foodmerk Meatless Farm. Snacken is namelijk terug van nooit helemaal weggeweest, ziet CMO Ferry Kamp: “De behoefte aan connectie is groter dan ooit nu het eind van de pandemie nadert. Horecabezoekers hebben zin om weer onder elkaar te zijn, samen aan de bar te zitten en een hapje te delen. Maar voor de groeiende groep flexitariërs is het vaak zoeken naar lekkere en originele items op de borrelplank. Bovendien weten we uit onderzoek dat in vriendengroepen en families de vegetariërs en veganisten leidend zijn bij de keuze voor een horecazaak. De borrelkaart verrijken met een aantal verrassende, plantaardige snacks is een makkelijke manier voor de ondernemer om meer omzet te generen en nieuwe gasten aan te spreken.”
Plantaardige finger foods
Meatless Farm ontwikkelde daarom speciaal voor de foodservice een reeks plantaardige finger foods gebaseerd op favoriete snacks uit Azië: duckless springrolls, porkless wontons, beefless samosa en porkless gyoza.
Kamp: “De snacks zijn enorm veelzijdig en kunnen gereserveerd worden als voorgerecht, hapje aan de bar, bijgerecht en op de borrelplank, met of zonder dip. Vanuit de vriezer zijn ze in een paar minuten af te bakken in de oven of frituurpan. Supereenvoudig in de bereiding dus en bovendien echte margepakkers.”
Erwteneiwit
De vier nieuwe fingerfoods barsten van de Aziatische smaken, vertelt Kamp: “Gember, koriander, kurkuma, sojasaus, citroengras, tamarinde, limoensap en Thaise basilicum. De klassieke varianten van deze snacks bevatten vlees, maar dat hebben wij vervangen door onder andere erwteneiwit dat wel de vleessmaak en –structuur geeft.”
Eerder lanceerde Meatless Farm al onder andere sojavrije vegan burgers, gehakt, gehaktballen en kip(loze)stukjes, voor zowel de consumentenmarkt als de foodservice. “We hebben meer producten op de rol staan, speciaal voor de horecakeuken. Ons doel is om plantaardig koken toegankelijk te maken en te laten zien dat het méér is dan burgers.”
Asian Snacks:
- duckless spring rolls – de Chinese klassieker in een nieuw jasje! Dit knapperige hapje zit barstensvol groenten zoals wortel, oesterzwam, peultjes en kool en bevat ook rijstnoedels en sesamzaad. De spring rolls smaken fantastisch met allerlei dipssauzen, van hoisin tot sweet chili.
- porkless wontons – deze plantaardige snackpakketjes zijn perfect voor in de soep of als hapje met een dipsaus. De wontons zijn royaal gevuld met een mix van oriëntaalse paddenstoelen en subtiel verrijkt met de smaken van citroengras, tamarinde, limoensap, Thaise basilicum en pepertjes.
- beefless samosa – de plantaardig herontdekking van een Indiase favoriet! Deze knapperige, driehoekige pakketjes hebben een voedzame vulling van aardappel, erwten, tomaat en ui. De koriander, kurkuma, fenegriekzaad, gember, chili en kerriebladeren maken de samosa heerlijk kruidig.
- porkless gyoza – deze nieuwe generatie Japanse dumplings zijn een gezonde versie van een geliefde snack uit het Verre Oosten. De vulling is gemaakt van onder andere kool en sojasaus en verrijkt met authentieke Japanse smaken zoals sake en mirin. Gyoza is heerlijk als hapje, naast/in een noedelsoep of als onderdeel van een hoofdgerecht naast gebakken rijst en wokgroenten.
*het totale assortiment van Meatless Farm is nu verkrijgbaar bij Sligro
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen