Aziatische hot pot speelt in op trend: veelzijdig en gezond

Aziatische hot pot
Tags: food

Aziatische hot pot speelt in op trend: veelzijdig en gezond

De hot pot is al eeuwenlang een geliefde maaltijd in Azië. Samen aan tafel een maaltijd van verse groenten, mager vlees, vis, tofu en lichte (pittige) bouillons bereiden, speelt in op de groeiende trend van gezond eten. Niet zo gek dat ook restaurants in Nederland de hot pot op de kaart zetten.

Tekst: Kristi Houtkamp  

De Chinese hot pot (een soort Chinese fondue) is een van de bekendste, maar ook Japan en Vietnam kennen een traditie van hot pots. In het Azië Paviljoen op de Horecava waren ze alle drie te ontdekken. Hot pot is een populaire tafelbereiding van rauwe groente, vis en vlees in hete bouillon. De bouillon suddert in een (oorspronkelijk bronzen) pot. De ingrediënten doop je in deze bouillon tot ze beetgaar zijn. Rijst of noedels zijn een optie. De bouillon krijgt een rijke smaak van de ingrediënten die erin zijn gegaard.

Pittig of mild van smaak

De oorsprong van de hot pot, ligt in China, waar elke regio zijn eigen receptuur heeft. In Sichuan bijvoorbeeld, zorgt het gebruik van de bekende Sichuanpepers en chili’s voor een hot pot met pittige en aromatische smaken. De Japanse hot pot is veel milder van smaak: het draait hier vooral om de ingrediënten.

n Vietnam, waar hot pot de naam lắu heeft, is de bouillon belangrijk. Kruiden zoals citroengras, limoen en verse koriander geven de bouillon een frisse smaak. Ook hierin gaan rauwe groenten, dunne plakjes rauw vlees en rauwe vis. Gasten genieten niet alleen van de in de bouillon gegaarde ingrediënten, maar drinken de bouillon ook op.

*De tekst gaat onder de foto's verder.

Aziatische Hotpot_1

Japanse hot pot

Japan kent twee hot pot-variaties: shabu-shabu en sukiyaki. Bij shabu-shabu dopen gasten dungesneden plakjes hoogkwalitatief rundvlees (wakyu bijvoorbeeld), groenten en tofu kort in een milde bouillon, terwijl bij de sukiyaki vlees en groenten in een zoete en warme sojasaus worden gedoopt. De bouillon en de sojasaus worden verder niet gegeten.

Groeiend aantal restaurants

De Aziatische keuken staat in Nederland volop in de belangstelling. Gasten waarderen de gezonde gerechten, die aansluiten bij de trend van samen genieten van goed en gezond eten. De hot pot staat dan ook bij steeds meer restaurants in onder andere de grote steden, op de kaart. “De interactie aan tafel, de veelzijdigheid van de gerechten en de mogelijkheid om smaken te delen maken de hot pot populair”, zegt Liping Lin, directeur van de Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers. 

Aziatische Hotpot
Artikel delen