Hoewel borrelen iets typisch Nederlands is, bereiden ze overal ter wereld hartige snacks en kleine gerechtjes voor bijvoorbeeld speciale gelegenheden. Van lente-uipannenkoekjes uit Azië tot de Amerikaanse lobster roll.
Foto's: Mitchell van Voorbergen
Bron: Wereldwijd Borreltijd, Susan Aretz
Camembert is het gastronomische symbool van Normandië. De Franse witschimmelkaas dankt zijn naam aan het dorp Camembert. De Fransen serveren de camembert bijna altijd na het diner. Bij ons doet camembert het altijd goed op de borrelplank. Ga voor variatie en een wauw-e ect en serveer ‘m eens met een crunch van spicy gekaramelliseerde noten. Een goed glas wijn en wat stokbrood, meer heeft dit borrelhapje om te delen niet nodig.
De piemiento padrón komt uit West-Spanje. Deze groene tapaspeper is niet pittig. In Spanje eten ze ‘m als tussendoortje of bijgerechtje. Met chili-olie geef je de gebakken of gegrilde pepers meer pit. Met alleen zoutvlokken eroverheen wordt het ook een heerlijke borrelbite.
Susan Aretz, auteur van het boek Wereldwijd Borreltijd, over het borrelmoment in Nederland. “Borrelen, zoals wij dat kennen, is echt typisch Nederlands. Je ziet in veel zuidelijke landen dat een hapje bij een drankje wel voorkomt. Denk aan wat olijven, chips of nootjes. Het is echter niet zo gevarieerd als hier. Veelal is het een opmaat naar de maaltijd die volgt. In Nederland vervangt het borrelmoment steeds vaker de maaltijd omdat er zoveel variatie in lekkere hapjes is. Het is voor ondernemers dé kans om gasten te verrassen, óók als ze er niet om vragen. Natuurlijk zal de vraag naar de vertrouwde bitterbal altijd blijven, maar ook daar zijn verrassendere opties voor te bedenken. Garnalenkroketjes of mooie vega/vegan opties, om maar wat te noemen. Het is zelfs een mooie reden om ook de drankjes bij dat hapje te upgraden. Een lekker glas bubbels bij een mooie oester bijvoorbeeld. Stel je kaart ook op die manier samen. Hoe meer je een gast ‘ontzorgt’, hoe sneller de bestelling volgt.” Veel hapjes zijn goed voor te bereiden. Aretz: “Verrassende bites zoals gyoza of bao’s kun je kant-en-klaar inkopen. Even verwarmen, mooi presenteren en serveren. En wil je indruk maken, serveer dan eens een loaded gebakken camembert.”
De all time favorite uit de Italiaanse aperitivo-keuken: bruschetta met tomaat en basilicum. Het lekkerst met een goede kwaliteit brood, de rijpste tomaten en slechts een paar extra smaakmakers zoals knoflook en basilicum. Serveer de bruschetta op een mooie plank aan gasten op het terras.
Bij feestelijke gelegenheden serveren ze in Turkije heel vaak traditionele hapjes, waaronder deze Mercimek köfte. Gedroogde en verse kruiden geven de balletjes van rode linzen en fijne bulgur, smaak. Serveer dit authentieke én vegan Turkse gerechtje op een mooie schaal, koud of lauwwarm.
De Indiase keuken is heel divers. Deze aardappelburgertjes (aloo is aardappel en tikki is burger in het Indiaas) worden in het noorden van India gegeten als streetfood. Vul ze met gehakt en geef er, voordat je ze bakt, met geraspte wortel of biet kleur aan. Of geef ze met wat groene chilipeper meer pit.
Deze hartige pannenkoekjes worden in heel veel delen van Azië als streetfood geserveerd en op ieder moment van de dag gegeten. Kenmerkend voor de pannenkoekjes zijn de krokante dunne deeglaagjes. Ze worden dus niet van een beslag gemaakt. Serveer ze in een mooi schaaltje of op de borrelplank. De lente-ui geeft ze een fijne smaak.
De lobster roll (foto links) is een Amerikaanse kreeft-klassieker en bestaat uit een aan de bovenkant ingesneden briochebroodje, sla en kreeft. Er zijn twee variaties: met alleen gesmolten boter over de kreeft of met pure mayonaise. Geef er je eigen twist aan en serveer bijvoorbeeld eens een mini-lobster roll, met een mini-brioche en rivierkreeftjes als alternatief voor de kreeft.
De stromboli (foto rechts) is in Amerika bedacht door Italiaanse Amerikanen. Het is een opgerolde pizza die je vult met verschillende soorten Italiaanse vleeswaren of groente. Soms zit er ook een laagje tomatensaus in.