Heerlense Brasserie Mijn Streek wil steeds beter worden

Mijn Streek
Tags: bier

Heerlense Brasserie Mijn Streek wil steeds beter worden

Brasserie Mijn Streek uit Heerlen maakt zich op voor de prestigieuze Beer & Food Battle tijdens de horecabeurs BBB in Maastricht op 7 oktober 2024. Op die dag hoort het team ook of het de BIB Gourmand behoudt. Het restaurant, dat bekendstaat om zijn iconische locatie en fijne keuken, met oog voor gebruik van lokale producten, staat sinds vorig jaar onder leiding van eigenaar Rijk Boerma. Chef-kok Daan van der Wielen werkt er al ruim vier jaar. Samen gaan zij de uitdaging aan om de beste foodpairing met bier te presenteren.

Tekst: Gerard Molenaar

Mijn Streek is gevestigd op een iconische locatie in Heerlen, het beroemde Glaspaleis, een van de bekendste culturele gebouwen in Zuid-Limburg. Het restaurant biedt een panoramisch uitzicht over de stad en is de geliefde plek voor een zakelijke lunch, een mooi diner of een drankje tijdens het winkelen. Mijn Streek, inderdaad een knipoog naar de mijnbouwgeschiedenis, is een begrip in Heerlen.

Tekst loopt door onder foto.

Mijn streek 1

Het befaamde Glaspaleis is de thuishaven van Mijn Streek.

Sinds de overname door Rijk Boerma in 2023 is het concept van de brasserie grotendeels hetzelfde gebleven, maar Boerma heeft enkele smaakvolle toevoegingen gedaan. "Het mag van mij nog dynamischer en drukker worden," zegt Boerma, die onder andere een volledig Limburgse bierkaart introduceerde. Zijn passie voor dranken is duidelijk terug te zien in het aanbod van Mijn Streek, waar niet alleen lokale wijnen, maar ook een mooi assortiment Zuid-Limburgse speciaalbieren wordt geserveerd.

Uitdagende start

Rijk Boerma is in Amsterdam geboren, maar groeide vanaf zijn zevende op in Zuid-Limburg. Hij bracht de afgelopen 19 jaar door in de horeca, waar hij werkte in verschillende restaurants, van Griekse tavernes tot sterrenrestaurants. Zijn ouders waren actief in de groothandel van de Gulpener Brouwerij, wat zijn passie voor bier en dranken verklaart. Boerma werkte onder andere in Maastricht bij Onglet, dat dezelfde eigenaars had als Brasserie Mijn Streek. Zo kreeg hij de kans de Heerlense brasserie over te nemen.

Boerma kijkt terug op een uitdagend eerste jaar. "We hebben een grote personeelswissel gehad; zo'n 20 mensen vertrokken en we moesten hard werken om het team weer op orde te krijgen. Maar nu staat er weer een stabiel team," zegt hij. Een belangrijke rol daarin speelt Joppe Jansen, die al 9,5 jaar bij de brasserie werkt en nu als souschef aan de slag is. “Joppe is een stabiele factor, hij zorgt voor verbinding binnen het team,” voegt chef-kok Van der Wielen toe.

Ondanks de tegenslagen is Boerma optimistisch: “We hebben echt serieuze stappen kunnen zetten. Ik denk dat we nu een beter restaurant zijn dan een jaar geleden. En ik hoop over een jaar te kunnen zeggen dat we nóg verder zijn gekomen,” zegt hij tevreden.

Tekst loopt door onder foto.

VM Header template (18)-1

Daan van der Wielen

Chef met passie

Daan van der Wielen, chef-kok bij Mijn Streek, brengt meer dan twintig jaar ervaring in de horeca met zich mee. Geboren in Brabant, begon hij zijn carrière op 15-jarige leeftijd in een spoelkeuken en werkte hij zich uiteindelijk op tot chef-kok. “Ik ben altijd gepassioneerd geweest over koken, en het is geweldig om die passie in de keuken van Mijn Streek kwijt te kunnen,” zegt Van der Wielen.

Hij is bovenal een groot bierliefhebber. “Ik heb leren drinken in een van de mooiste speciaalbiercafeetjes van Brabant, Bar Becoloth in Boxtel, waar we altijd met vrienden kwamen om nieuwe bieren te proeven,” vertelt hij. Hij werkt graag met lokale en ambachtelijke bieren. “Ik vind het prachtig om te zien dat de kleinere brouwerijen nu opbloeien en dat biedt enorm veel mogelijkheden voor ons in de keuken,” zegt hij.

Tekst loopt door onder foto.

Mijn Streek Rijk

Rijk Boerma

 

“We willen de smaken van Limburg echt laten spreken"

Hart voor lokaal

Bij Mijn Streek werken ze bij voorkeur met seizoensgebonden en biologische producten uit de regio. “We proberen zoveel mogelijk uit de directe omgeving te halen, van vlees tot kruiden uit onze eigen moestuin,” vertelt Van der Wielen. Dit lokale en duurzame aspect van Mijn Streek vertaalt zich ook naar zijn gerechten voor de Beer & Food Battle, waar hij zowel de bieren als de gerechten zorgvuldig heeft samengesteld.

Tekst loopt door onder foto.

Mijn Streek 2

Van der Wielen: “We willen de smaken van Limburg echt laten spreken, niet alleen door lokale producten te gebruiken, maar ook door Limburgse bieren in onze gerechten te verwerken. Bij twee van de drie gangen gaan we het bier ook daadwerkelijk verwerken in het gerecht, wat zorgt voor een mooie balans en extra diepgang in de smaken.”

Duidelijk plan

Van der Wielen heeft een duidelijk plan voor de battle: eerst het bier proeven en dan het gerecht ontwikkelen. “Ik vind het belangrijk om me te laten leiden door de smaak van het bier. De aanwezigheid van bitters en kruidigheid in bier kan een gerecht echt naar een hoger niveau tillen, en dat maakt het zo spannend om met bier te koken,” zegt hij. Op de verder Limburgse bierkaart is de Geuze uit België de uitzondering. “We hebben ook het idee om te werken met een geuze,” voegt hij toe.

Tekst loopt door onder foto.

Mijn Streek gerecht

Volwaardige begeleider

Niet alleen de chef, ook eigenaar Boerma heeft een hart voor bier. Zijn passie voor bier komt ook voort uit zijn ervaring in Amsterdamse speciaalbiercafés en zijn werk bij de opening van het befaamde, inmiddels gesloten bierrestaurant Bar Alt in Amsterdam. “Mijn ervaring daar heeft me echt de ogen geopend voor de vele smaken in bier en wat je ermee kunt combineren,” zegt hij. Hij ziet bier als een volwaardige begeleider van gerechten, en hoewel de smaakintensiteit van wijn doorgaans hoger ligt, vindt hij dat de breedte van smaken in bier groter is. “Het is een gave uitdaging om te combineren met gastronomie,” vindt Boerma.

Boerma en zijn team dringen gasten echter nooit een bepaalde drank op, maar bieden wel een uniek assortiment aan. “We hebben prachtige wijnen en mooie bieren op de kaart staan, zoals bijvoorbeeld sours van Tommie Sjef,” vertelt Boerma. Daarnaast werkt Mijn Streek aan een bijzonder project in samenwerking met Gulpener en Wijngaardsberg in Ulestraten, waarbij ze een champagnebier maken: een bier met een tweede gisting op fles met wijngist. “Wijngaardsberg is de beste wijnmaker in de regio, en we zijn heel blij dat we hiermee iets unieks kunnen neerzetten,” aldus Boerma.

Tekst loopt door onder foto.

Schermafbeelding 2024-10-04 105409

De uitdaging aangaan

De motivatie om deel te nemen aan de Euro-Toques Nederland en Kameraod brouwers Beer & Food Battle ligt voor Boerma en zijn team in de wens om Mijn Streek op een andere manier te presenteren. “Het is een uitdaging voor onszelf, maar ook een kans om te laten zien dat bier een volwaardige begeleider kan zijn bij fine dining. We hopen hiermee niet alleen de jury te overtuigen, maar ook ons gasten in Heerlen en omstreken.”

Artikel delen