promotioneel
Chef-kok Alex Minderhoud kookt met inductie: ‘Inductie is veel krachtiger’
Chef-kok Alex Minderhoud kookt met inductie: ‘Inductie is veel krachtiger’
Sinds de overname van restaurant De Lindeboom kookt Alex Minderhoud met inductie. En dat bevalt hem goed. ‘Het fijne van inductie is dat het supersnel reageert. Bijna twee keer zo snel als gas.’
‘Ik heb altijd gekookt op gas. Dus in het begin moest ik er een beetje m’n weg in vinden. Maar als je eenmaal inductie gewend bent, is het ideaal’, vertelt Alex Minderhoud, chef-kok en eigenaar van Brasserie De Lindeboom. Twee jaar geleden nam Minderhoud de horecazaak – inclusief keuken met inductie - in het dorp Serooskerke over van de vorige eigenaar. Een gezellig restaurant met huiskamergevoel. Overdag weten veel fietstoeristen het restaurant te vinden en ’s avonds vakantiegangers en mensen uit de buurt. Op de kaart staan Frans-georiënteerde gerechten met Zeeuwse invloeden. Minderhoud: ‘We serveren veel vis, van zeetong tot kreeft en oesters. Op dit moment zijn we bijvoorbeeld bezig met een Zeeuwse paella.’
Snel schakelen
Voor Minderhoud was het de eerste keer dat hij en zijn souschef gingen koken met inductie. ‘Het fijne van inductie is dat het supersnel reageert. Wel bijna twee keer zo snel als gas. Dus je kan heel snel schakelen en uit is ook echt meteen uit. Bij gas blijven de pitten en de houder langer heet. Daarnaast heb je bij inductie meer standen. Dat was in het begin wel even wennen, van drie standen naar meer dan zes. Maar door er een beetje mee te spelen en te oefenen weet je op een gegeven moment welke stand bij welke kookwijze past. De laagste stand voor pruttelen en dan heb je nog stoven, bakken en braden natuurlijk… De hoogste stand gebruik ik alleen voor het koken van water.’
Minder restwarmte
Een ander voordeel is volgens Minderhoud de hygiëne. ‘Het is heel makkelijk schoon te maken. Zeker voor een restaurant is dat fijn, want het ziet er verzorgd uit. Daarnaast is het veiliger. Een theedoek zal niet zo snel in de fik staan.’ En last but not least: de restwarmte. ‘Bij gasbranders gaat bijvoorbeeld veel energie verloren door de warmte die langs de pan ontsnapt. Zeker met de huidige energieprijzen is dat hartstikke zonde en minder duurzaam ook.’
Minderhoud heeft ook nog twee andere zaken: brasserie De Olmen in Serooskerke, en een broodjeszaak in Middelburg. Gaat hij daar straks ook over op inductie? ‘Als we aan vernieuwing toe zijn zeker!’
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen