Culinary Professional: unieke verdiepende hbo-opleiding voor koks
Als (chef) kok nieuwe technieken leren, je (technische) achtergrond verbreden en aan een ondernemersgeest werken? De opleiding Culinary Professional van HBO Drechtsteden biedt uitkomst. Een unieke en geaccrediteerde 2-jarige hbo-studie voor gediplomeerde koks, in samenwerking met ROC van Amsterdam en MBO College Centrum.
Kennis bijspijkeren, nieuwe technieken eigen maken en werken aan een ondernemersgeest. Het komt allemaal voorbij op de 2-jarige Associale degree-opleiding Culinary Professional van HBO Drechtsteden. Een studie bedoeld voor degenen met een afgeronde koksopleiding op mbo-4 of gelijkwaardige ervaring in de praktijk en die hun vakmanschap willen verbreden en verdiepen.
Verdiepend vakmanschap maakt breder inzetbaar
“In de horeca heerst vaak nog het beeld: als je maar lang genoeg in de praktijk werkt, dan leer je het wel”, vertelt docent/coördinator en voormalig chefkok Diedrik Ringenier. “Terwijl je altijd blinde vlekken hebt. En de branche is bovendien continu in ontwikkeling, er valt altijd wel wat bij te leren. Met Culinary Professional krijg je tools aangereikt waar je als kok echt verder mee kunt. Zodat je echt een verdiepingsslag kunt maken qua ambacht, maar ook breder inzetbaar bent in het veld. Iets waar onze branche veel behoefte aan heeft.”
Kansen omzetten in concepten
En dat is niet alleen door innovatiever te leren koken, maar zeker ook door te werken aan een ondernemersgeest, aldus Ringenier. “Vragen die tijdens de opleiding centraal staan: waar zie je kansen? En hoe zet je die om in concepten en hoe creëer je daarmee marktwaarde? En ook: hoe kun je als kok op niveau mee praten over zaken als concepten en bedrijfsvoering? Zodat je samen met directie en management een horecaonderneming naar een hoger plan kunt tillen.”
Theorie én praktijk
Studenten gaan met Culinary Professional één dag per week naar school, waar ze kunnen rekenen op gespecialiseerde docenten uit de branche. De lesdagen zijn ingericht als masterclasses, waar specifieke kennis en vaardigheden worden opgedaan en nieuwe technieken aan bod komen. “Dat gebeurt vaak in een lab-achtige omgeving, waar volop geëxperimenteerd kan worden. Zo worden studenten meegenomen in het proces van bier, kaas en tofu maken. Door kennis van zulke processen kun je later zelf weer producten en gerechten ontwikkelen, die weer van pas kunnen komen in nieuwe horecaconcepten”, aldus Ringenier. “De overige vier dagen gaan de studenten aan het werk in het bedrijfsleven. Hier draaien zij niet alleen mee, maar doe ook nog eens opdrachten die in verband staan met de masterclasses.”
Speciale flex trajecten
De opleiding Culinary Professional duurt 2 jaar en is bestemd voor degenen die al een koksopleiding mbo-4 hebben genoten. “Daarbij maakt het niet uit of je direct van het mbo komt en wilt doorstuderen. Of al geruime tijd als gekwalificeerd kok werkt en toe bent aan verdieping in je vak”, verklaart Ringenier. “Zelfs als je nog geen koksdiploma hebt, zijn er mogelijkheden. Daartoe biedt het ROC van Amsterdam/ MBO College Centrum ook speciale flex trajecten aan. Dit zodat er ook een opleidingsroute is voor mensen die nog niet de ambachtsopleiding tot kok hebben gedaan en deze zo alsnog versneld kunnen doen. Om vervolgens te kunnen starten met Culinary Professional.”
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen