De koekfabriek bakt vegan koekjes met Flora plantaardige roomboter

De koekjesfabriek - Flora Professional

De koekfabriek bakt vegan koekjes met Flora plantaardige roomboter

Vanuit de wens om impact te maken, richt Arthur de Nerée in 2014 De Koekfabriek op. Het startpunt? Een concept dat mensen met afstand tot de arbeidsmarkt in hun kracht zet, gecombineerd met datgene waar de oprichters veel ervaring in hadden: horeca. De Nerée besloot vorm te geven aan het concept door zichzelf af te vragen: ‘Wat is onmisbaar voor iedere horecaondernemer?’ Het antwoord diende zich aan in de vorm van het welbekende koekje bij de koffie, onlosmakelijk verbonden met de Nederlandse horeca.

Meer over Flora Professional

Flora Professional, onderdeel van Violife Professional en Upfield heeft diverse alternatieven voor boter, room en ijs - allemaal gemaakt om heerlijke gerechten in de professionele keuken te bereiden.

Ontdek alle producten van Flora Professional hier

Het sociale hart van De Koekfabriek klopt harder dan ooit, met naast de stadsbakkerij en winkel in Utrecht ook een productielocatie in Wageningen. Een gesprek met operationeel manager en spin in het web Wouter Buijs over de missie, de koekjes en de overgang naar vegan die zij met behulp van Flora Professional hebben gerealiseerd.

Da's andere koek

De Koekfabriek vindt dat iedereen zou moeten kunnen meedoen én meewerken aan de maatschappij. “Wij zetten daarom iets heel tastbaars - het koekje bij de koffie - in als middel om de arbeidsparticipatie te verhogen”, zegt Buijs. “Iedereen verdient een kans om een rol te pakken die past. Daar kiezen we bewust onze productieprocessen op uit en wordt er een deel met de hand gedaan. We kijken altijd naar wat wél mogelijk is.”

*De tekst gaat verder onder de foto.

 

Koekbakkers-de-koekfabriek
Medewerkers De Koekfabriek in Utrecht

Samen impact maken

Dankzij het sterke horecanetwerk van de oprichters, werd De Koekfabriek al snel een bekende naam voor lokale horeca in Utrecht. Inmiddels zijn de koekjes een graag geziene gast bij hotels, restaurants, cateraars en horecagroothandels. Zo kun je de koekjes onder andere vinden bij Bidfood en Sligro en serveert Center Parcs een speciaal voor hen ontwikkeld vegan koekje bij de koffie. Hoewel De Koekfabriek vanuit een focus op zakelijke afnemers is ontstaan, winnen de koekjes ook aan directe populariteit bij consumenten. Sinds vorig jaar zijn ze verkrijgbaar bij Albert Heijn en een aantal HEMA-filialen.

Kiezen voor kwaliteit

Wat maakt de koekjes van De Koekfabriek nou zo lekker? “Onze bakkers hebben veel productkennis en werken altijd met hoogwaardige ingrediënten. Die keuze voor kwaliteit proef je echt terug”, vertelt Wouter. Vanuit de overtuiging voor kwaliteit hebben zij onlangs voor een groot deel van hun vegan assortiment de overstap gemaakt naar Flora Professional 100% plantaardig alternatief voor roomboter. “De afgelopen jaren is de vraag naar vegan vanuit onze huidige en nieuwe klanten flink toegenomen. We hadden daarom al vegan koekjes in ons assortiment, maar waren nog op zoek naar een kwalitatief ingrediënt om zo de margarine te vervangen.”

Na verschillende tests met Flora Professional maakte De Koekfabriek de switch. “We merkten vrij snel dat het een fijn product is dat heel goed werkt, juist omdat het zo overeenkomt met roomboter. Daardoor hoef je ook weinig van het proces te veranderen en kun je Flora Professional gemakkelijk implementeren.”

De vernieuwde vegan koekjes zijn nu verkrijgbaar bij Bidfood en Sligro. Bidfood biedt de smaken ‘appel-kaneel’ en ‘havermout-gember’ aan. Bij Sligro kun je terecht voor de ‘appel-kaneel’ en een ‘vegan assorti’. De favoriet van Wouter? Dat is de ‘appel-kaneel’, want volgens hem smaakt het echt als een mini appeltaartje!

*De tekst loopt verder onder de foto's.

Inzet-De-Koekfabriek Koekjes-de-koekfabriek


Switch naar plantaardig

Impact maken op sociaal gebied smaakt naar meer en daarom kijkt De Koekfabriek verder. Ze realiseren zich dat de switch naar plantaardig een van de makkelijkste manieren is om de CO2- impact in een keuken te verkleinen. Is De Koekfabriek dan ook van plan voor alle recepturen de overstap te maken naar Flora Professional? Wouter Buijs bevestigt: “Wat mij betreft doen we dat en ook vanuit de bakkerij hoor ik positieve geluiden, want ‘het bakt zo lekker’. We zijn nu bezig met het in kaart brengen van onze impact en Flora Professional past mooi in het plaatje om onze uitstoot verder te verkleinen.”

75% minder CO2-uitstoot

Met de een-op-een vervangende producten van Flora Professional maak je een 75% lagere CO2- uitstoot in vergelijking met roomboter van zuivel*. Een bijkomend voordeel is dat Flora Professional allergeen-vrij is.

* LCA uitgevoerd door Quantis voor Flora Professional vergeleken met roomboter in Europa.

Artikel delen