De Zoes wint de Beer & Food Battle 2024

Beer & Food Battle De Zoes
Tags: bier

De Zoes wint de Beer & Food Battle 2024

De tweede editie van de Beer & Food Battle, georganiseerd door Euro-Toques Nederland, met dit jaar Kameraod Brouwers uit Horst als partner, heeft een afgetekende winnaar. Tijdens BBB Maastricht gingen zes restaurants de strijd aan. De jury wees De Zoes uit Helden unaniem aan als winnaar.

Moderator Jeroen Verbruggen, oprichter van Kameraod Brouwers, betrok ook de bezoekers van BBB Maastricht bij de wedstrijd. Ze mochten dit jaar een deel van de gerechten mee proeven, terwijl de vakjury, onder leiding van voorzitter Peter Klosse (Smaakacademie), zes voor-, hoofd- en nagerechten met een bijpassend bier proefde. De restaurants moesten minimaal één bier van Kameraod serveren bij de gerechten, maar de meesten kozen er uiteindelijk voor om met twee verschillende bieren van Kameraod te werken.

De Zoes panna cottalow

Nagerecht van de Zoes, met huisbier Gielke Tripel.

De Zoes: onbetwiste winnaar

De Zoes bleek uiteindelijk de winnaar van de wedstrijd na een unaniem juryoordeel. Het voorgerecht, een tartaar van zeebaars met Granny Smith-gelei en een krokante tuille van inktvisinkt, werd gecombineerd met de Frisse Kameraod (6,5%). De kruidige tonen van het bier, zoals koriander en sinaasappel, sloten perfect aan bij de frisse smaken van de tartaar.

Het hoofdgerecht, zacht gegaarde kalfswang met marmelade van citroen en aardappelschuim, werd geserveerd met de Moersleutel Quad (11%). De volle moutsmaken van het bier vulden de diepe smaken van het vlees aan.

Het nagerecht, panna cotta met tropisch fruit en bruine rum, gekoppeld aan Gielke Tripel, maakte de prestatie compleet. De frisheid van het bier, met tonen van citrus en perzik, sloot perfect aan bij de romige textuur van het dessert.

Creativiteit

De andere deelnemers lieten ook veel creativiteit zien en er zaten veel mooie bier & spijscombinaties bij. Niet alle combinaties werkten even goed, maar het si duidleijk dat de restaurant weloverwogen omgaan met bier als begeleider van gerechten.

Coppa di Margraten Mijn Streeklow

Mijn Streek uit Heerlen serveerde onder meer een regionale ‘Coppa di Margraten’. Dit restaurant met een BIB Gourmand maakt ook gebruik van ingrediënten uit hun eigen tuin.

De Beejekurf uit Venray heeft eveneens een BIB Gourmand bij Michelin. Samen met Proeflokaal Goesting organiseert dit restaurant al negen jaar culinaire bieravonden en dat zag de jury ook terug in de combinaties en de presentatie aan tafel.

Beejekurf tartaar dubbeldoel rund

Het voorgerecht van de Beejekurf

Het Maashotel is na een doorstart hard op weg om gasten culinair te verrassen. Het bij het hotel horende restaurant presenteerde op creatieve wijze een gerecht met Kingfish met daarbij de Wijze Kameraod Tripel.

James Maros Maashotel low

Chef James Maros van het Maashotel

Het relatief jonge restaurant Skål (Grave) bracht een combinatie van yellow tail en Kameroad grape ale tripel. Het enthousiaste team richt zich op de New Nordic Cuisine.

Skal eend AI 2

Het hoofdgerecht van Skäl, eend met onder meer Oesterzwam en Oslo Blond.

Sjef's Table koos voor een gedurfde combinatie van Livar bloedworst tempura met gedecanteerde Kameraod Dubbel, mooi gepresenteerd door Jack van Wanrooij. De gefermenteerde rode kool zorgde voor een bijzondere twist.

Sjefs Table decanteren

Jack van Wanrooij decanteert Kameraod Dubbel

Geen biertje

Jurylid Yu Mey Kwee was kritisch op het gebruik van termen als ‘biertje’ tijdens sommige presentaties. Ze benadrukte dat de verkleinvorm afbreuk doet aan de serieuze benadering van bier als volwaardige begeleider van gerechten. Juryvoorzitter Peter Klosse sloot zich hierbij aan en raadde ook af om woorden als ‘wijntje’ te gebruiken. Volgens Klosse is het belangrijk om het product de waarde te geven die het verdient.

Ondanks deze opmerkingen, was er veel lof voor de creativiteit en de smaakcombinaties van de deelnemers. Klosse moedigde tijdens de bekendmaking van de winnaar de andere teams aan om op de ingeslagen weg verder te gaan.

Cheese War

Voorafgaand aan de Beer & Food Battle vond er een ander evenement plaats: de Cheese War, georganiseerd in samenwerking met Fromagerie Guillaume. Onder leiding van Peter Klosse en Rick Kempen kregen bezoekers de kans om twee kazen te proeven met daarbij zowel een glas bier als een glas wijn. Vervolgens mochten ze stemmen op hun favoriet bij deze kazen: bier of wijn.

Cheese Battle lr

De Cheese Battle met Fromagerie Guillaume.

Mooi initiatief

Euro-Toques Nederland timmert flink aan de weg onder de huidige voorzitter. De Beer & Food Battle is een van de vele nieuwe initiatieven. Door fine dining restaurants uit te dagen de strijd aan te gaan, komt er meer aandacht voor bier aan tafel. Een mooi initiatief, dat hopelijk in 2025 een vervolg krijgt.

Yolande ETN met winnaars lr

Euro-Toques Nederland voorzitter Yolande Vesters met de winnaars.

Voorzitter Yolande Vesters: “Wij kijken met trots terug naar deze tweede editie van de Beer & Food Battle. De wedstrijd was van een hoog niveau en er waren een aantal sterke concurrenten. Het is geweldig te zien dat deze chefs-restaurateurs zo genieten van deze bijzondere competitie voor de beste bier-food pairing. Onder de vakkundige toelichtingen van biersommelier Jeroen Verbruggen van Kameraod Brouwers konden ook de toeschouwers genieten van mooie bier & bites combinaties. De combinaties van De Zoes uit Helden met chef Wouter Verheijen, vakkundig toegelicht door Sandra Boots, werden door de vakkundige jury onder leiding van Peter Klosse, het best beoordeeld Bij De Zoes klopte gewoon alles: de gerechten, de gekozen bieren én de toelichting. Deze wedstrijd is een inspiratiebron voor chefs die ook in eigen restaurant steeds vaker te maken krijgen met de vraag naar bier-spijs combinaties.”

Groepsfoto deelnemers en jury BenFBattle2024 lr

 

 

De jury

De tweede editie van de Beer & Food Battle, werd georganiseerd door Euro-Toques Nederland (ETN) en Kameraod Brouwers uit Horst. Moderator Jeroen Verbruggen, internationaal biersommelier en oprichter van Kameraod Brouwers, betrok ook de bezoekers van BBB bij de wedstrijd. Juryvoorzitter Peter Klosse (Smaakacademie) vormde samen met biersommeliers Yu Mey Kwee (StiBON Bieropleidingen), Rick Kempen (Bierambassadeur Bier & Co), Gerard Molenaar (Entree Magazine) en chef-patron Hans van Triest (Kasteel Kerckebosch, ETN) de jury van deze editie.De Zoes presentatie jurylow

 

Artikel delen