Deze 10 restaurants voegt Michelin toe aan hun gids voor maart 2023

Hemel & Aarde

Deze 10 restaurants voegt Michelin toe aan hun gids voor maart 2023

De maand maart is bijna voorbij en Michelin maakte vandaag de inschrijvingen voor deze maand bekend. Dit keer zijn het maar liefst tien restaurants die opgenomen worden in de Michelin-gids. Benieuwd welke? Je leest het hieronder! 

Openingsfoto: Hemel & Aarde

1. Bistrot Regent

Aan de Hertogstraat in Nijmegen is Bistrot Regent gevestigd van het ondernemerskoppel Heleen Brons en Robbert van Sonsbeek. De zaak staat bekend om de intieme Franse sfeer die er hangt. De menukaart beweegt met de seizoenen mee en bevat diverse Franse hoogstandjes zoals oeufs mayonaise, steak tartare en oesters.

Michelin schrijft: "Een etentje in deze tijdloze bistro staat gelijk aan een tripje naar Frankrijk. Zowel de excellente wijnkaart als de traditionele bereidingen stoelen op het beste van wat het land te bieden heeft. Denk aan een aromatische vissoep met rouille en croutons die fijne pittigheid krijgen door harissa subtiel toe te voegen, of nog boterzacht gekonfijte eendenbout met een friszurige kappertjessaus en krokante tarte tatin volgens de regels van de kunst om te eindigen. Robbert en Heleen steken hun hart en ziel in Bistrot Regent, dat voel je. De aanlokkelijke kaart laat liefhebbers van de betere bistrokeuken kraaien van plezier en heeft ook aandacht voor gasten die vis en vlees liever mijden. Een voorbeeldige prijs-kwaliteitverhouding!"


2. Barres in Middelburg

In het centrum Middelburg, aan Plein 1940 vind je de zaak van Edwin Dingemanse en Sjoerd Dooge. Eerder hadden de heren de zaak De Gespleten Arent in Middelburg. Ze gingen met Barres een nieuwe culinaire uitdaging aan. Barres heeft een grote bar en in de keuken staat chef-kok Dingemanse die gerechten maakt met Zeeuwse producten.

Michelin schrijft: "De oprechte bezorgdheid voor de gast vertaalt zich naar het bord. Het gedetailleerde samenspel van lokaal lekkers – Zeeuwse schelpdieren bijvoorbeeld – met invloeden uit alle windstreken overtuigt. Sauzen zijn diep en garnituren speels, maar toch overwint telkens het hoofdproduct. Je krijgt hier de keuze uit het aantal gangen dat je neemt, minimum vier en maximum acht (een volledig vegetarisch menu is aanwezig). Een blik op het aanbod – van kalfszwezerik met paling en knolselderij tot crêpes Suzette à la Barres – leert dat je voor zeer moeilijke keuzes wordt gesteld."

3. Bar Senang in Zwolle

Bar Senang aan de Samuel Hirschstraat in Zwolle is opgericht door het culinaire koppel Jonnie en Thérèse Boer. De Oriëntaalse bar combineert verschillende keukens uit het nabije, Midden- en Verre Oosten. Jonnie en Thérèse deden hun inspiratie voor de gerechten op tijdens hun reizen naar deze gebieden de afgelopen twintig jaar. Het menu wisselt maandelijks en combineert Oriëntaalse gerechten, shabu shabu en sushi.

Michelin schrijft: "Chinese drakenkoppen en lampionnen, Japanse sakedozen, foto’s van eigenaren Jonnie en Thérèse Boer tijdens hun oosterse reizen: dit kleurrijke restaurant is een smeltkroes van indrukken en dat vertaalt zich ook naar het bord. De kaart bundelt gerechten uit het nabije, Midden- en Verre Oosten, vol op smaak en fris genuanceerd. Yakitori van kip, ceviche, ramen, wonton … Dit is een geweldige ontdekkingstocht. Probeer zeker de rijke Senang Tafel uit. Rond een grote kom rijst krijg je allerlei kleine bereidingen als mabo nasu, udang petéh, saagpaneer, nasi putih, ketoprak, korma chicken, ikan boemboe … De ene bereiding na de andere is een smaakexplosie, lekker pittig, zonder té te zijn. Wat een generositeit!"

4. Broederenklooster in Zutphen

Chef-kok Niels van Dooijeweert en Niels Minkman openden Broederenklooster aan de Rozengracht in Zutphen. De zaak is gevestigd in één van de oudste gebouwen van Zutphen. Door hier te eten maak je een trip naar het verleden tot het jaar 1200. De menukaart is klassiek Frans en buiten het restaurant om is er ook een boetiekhotel te vinden met vijftien gastenkamers.

Michelin schrijft: "De authenticiteit van het voormalige Broederenklooster (1293) is tot in detail bewaard. Waar vroeger de broeders aten, geniet je nu van luxe in een historische setting. De hypermoderne open keuken springt meteen in het oog. Niels van Dooijeweert bereidt Franse gerechten met technieken van vandaag. À la minute gebakken tarbot, een volle jus opgewerkt met boter en vlezige kalfswang. Voor dergelijke lekkernijen moet je hier zijn. Krokant geschroeide hertenfilet sublimeert de chef dan weer met een intense jus van het dier en een coulis van blauwe bes voor extra diepgang. Bij Broederenklooster triomferen topproducten. De prachtkamers zijn ideaal om volledig tot rust te komen."


5. De Voorburcht in Hattem

Verstopt in het historische centrum van Hattem vind je restaurant De Voorburcht van Dennis en Gerlinde Mulder. De zaak is gevestigd in de overblijfselen van de Voorburcht van kasteel de Dikke Tinne. Het is een unieke locatie met historie. In 1400 werd de grote burcht gebouwd en in de voorburcht - waar het restaurant zit - woonde het vaste personeel van het kasteel. De voorburcht is overigens het enige gedeelte dat is overgebleven van het kasteel. De menukaart bevat internationale gerechten, gemaakt van lokale producten.

Michelin schrijft: "Stap de gracht over, betreed de middeleeuwse vesting en zoek naar het pand met een schuine muur. Van een charmante intrede gesproken! Dit historisch plaatje krijgt binnen een fraaie update. Bekende producten als zeebaars en grain fed bavette worden verwikkeld in creatieve gerechten die punch hebben. Zo laat de chef zacht gegaarde rog en een brunoise van sint-jakobsnoten bijvoorbeeld samenspelen in een gerecht dat herinnert aan een choucroute. Forel gaart hij dan weer als een ceviche, combineert hij met een chapelure van chorizo en geeft hij extra karakter door er geroosterde amandelen bij te serveren. Deze keuken is weldoordacht en rijk. Bij De Voorburcht brengt men klassiek tot leven."


6. Foer in Amsterdam

Foer zit in Amsterdam-Oost en is de plek om te dineren aan een vijf meter lange chef's table. Eigenaren zijn Steven Broere en Juriaan van der Maarel, die eerder werkten bij Rijsel, Fa. Pekelhaaring en restaurant Kadeau** in Kopenhagen. Van der Maarel en Broere combineren op deze plek hun gastronomische kennis met gastvrijheid en creativiteit. De geserveerde gerechten zijn afhankelijk van wat er geplukt en verzameld is die dag. Daarnaast fermenteren ze veel en is er een houtskoolgrill waar specifieke producten op worden gegaard.

Michelin schrijft: "Foer is een zaak met karakter. Een beschrijving die van toepassing is voor het stijlvolle decor – een plek aan de eettoog is een must! – én de keuken. De focus ligt hier op groenten en kruiden, eventueel aangevuld met een vis- en vleesgerecht. Steven Broere slaagt erin groenten te versterken met inventieve associaties en technieken. Hij brengt intens in zoutkorst gegaarde rode biet en een emulsie van eidooier met verfijnde aciditeit bijvoorbeeld samen in een explosieve mix. Perfect gegaarde daikon belegt hij met mosselen en combineert hij met een gekaramelliseerde room en groene kruiden die zeer mooi aansluit bij een bouillon van dashi. Verrassend! De gezochte wijnen die de vakkundige sommelier voorschotelt, versterken deze bijzondere harmonie."

7. Green Gastrobar in Amsterdam

Green Gastrobar is gevestigd aan de Amsterdamse Zuidas in het architectonische hoogtepunt The Valley. Vorig jaar was de zaak al genomineerd voor de Entree Awards 2022 in de categorie 'Best New Restaurant Design' en nu viel Michelin Green Gastrobar ook op. Het vegetarische restaurant betreed je via de winkel van het meubelmerk Molteni&C. Een privélift brengt je vervolgens naar de 26ste verdieping waar Green Gastrobar zit. Ondernemer en chef Peter Lute is met zijn vrouw verantwoordelijk voor de zaak waar design en gastronomie op bijzondere wijze samensmelten.

Michelin schrijft: "Het uitzicht is hier prachtig! Plant-based-creaties ontvouwen de power van de natuur, hier en daar bijgestaan door vis of vlees. Fris, origineel en met verrassende contrasten. Door groenten van pit tot lof te gebruiken, worden ze pas echt gevierd. Knolselderij wordt bijvoorbeeld op z’n geheel gegaard alvorens de groente versneden wordt. De schil wordt verwerkt in een diepgaande saus met frisse aciditeit, een crème van aardpeer en espuma van ponzu maken het bijzondere smakenreliëf compleet. Amsterdam heeft er een geweldig lunchadres bij!"


8. Hemel & Aarde in Utrecht

Aan de Keistraat in Utrecht zit het verfijnde restaurant Hemel & Aarde. Het is een prachtige ruimte met spiegels en een metershoog plafond. Chef-kok Rene van der Weijden gebruikt voor het menu vooral lokale producten en kiest voor natuurlijke processen, zoals fermentatie. De focus ligt in de gerechten op groente.

Michelin schrijft: "Rene van der Weijden en zijn team bewegen hemel & aarde om de seizoenen tot leven te brengen. Ze ontvangen je in een majestueus hoekpand waar ook hotel Nox huist, en al van buitenaf uw aandacht grijpt. Azuurblauw, goud en wit kleuren het stijlvolle interieur dat je in een ‘hemelse’ omgeving onderdompelt. De diepgaande smaken van aloude technieken als fermentatie en garums worden geassocieerd met modernere bewerkte bereidingen. De chef benadrukt de diversiteit van al het lekkers dat de aarde te bieden heeft met levendigheid, creativiteit en de nodige durf. Gestoofde groene kool associeert hij met een mengeling van kastanje en witte miso, gezouten pindanoten, gefrituurde boerenkool en een smeuïge jus van rode kool die een fijne aciditeit en pep geeft. Top veggie!"

9. IJssel Restaurant in Deventer

IJssel Restaurant is gevestigd in Pillows Hotel Deventer. De keuken is geïnspireerd op Dutch Cuisine en er wordt uitsluitend gekookt met lokale producten. De zaak heeft daarnaast een groot terras aan het water met uitzicht over een van de oudste handelssteden van Nederland.

Michelin schrijft: "Deventer ontvouwt al zijn charmes in dit stijlvolle restaurant, onderdeel van het Pillows hotel. De jardin d’hiver is heerlijk, het terras aan de IJssel ideaal om de skyline van de stad te aanschouwen. Op het bord zijn het voornamelijk Nederlandse producten die de show stelen, met een nadruk op korte keten. De jonge chef ontvouwt zijn visie van de moderne Franse keuken, bewerkt en genuanceerd, met aandacht voor groenten. Denk aan eendenbout met krokant vel gecombineerd met een goed ingekookte jus die is opgewerkt met 5 spices, de aardse zoetigheid van pompoen, maar ook de rauwe pittigheid van een subtiele bereiding van de schil van appelsien voor een bijzondere draai aan het gerecht. IJssel Restaurant is verrassend herkenbaar!"


10. Gris Sec Restaurant & Winebar

Gris Sec Restaurant & Winebar vind je in de historische stad Zierikzee. De zaak is gespecialiseerd in wijn en biedt meer dan twintig wijnen vanuit de hele wereld op glas. De gerechten sluiten aan bij de geserveerde wijnen en gasten kiezen uit een drie-, vier-, vijf- of zesgangenmenu.

Michelin schrijft: "Floraal en fris, maar toch met karakter. Moest deze smaakvolle wijnbar/restaurant een glas wijn zijn, dan zou deze omschrijving zeker niet misstaan. De spitante sommelier verbaast met haar deskundige uitleg bij de veelal Europese wijnen. Op het bord laat de chef zijn creativiteit spreken. Of het nu met de hand versneden steak tartare is die wordt opgemaakt met een fijne olie, mayo en een poeder van eekhoorntjesbrood, of zeeduivel met een stoof van ossenstaart, de subtiele Aziatische pittigheid van sambal en een schuimende vissaus: hier komen fijne associaties en schwung op het bord, zonder de smaken te bruuskeren. Bij Gris Sec ondersteunen ze de wine tasting met karakter op het bord."

Artikel delen