Jurgen van der Zalm van Vinkeles overdonderd door tweede ster: 'Wat moeten we nu?'

Jurgen van der Zalm op het podium

Jurgen van der Zalm van Vinkeles overdonderd door tweede ster: 'Wat moeten we nu?'

Restaurant Vinkeles aan de Keizersgracht in Amsterdam had al een eerste ster en sleept nu een tweede ster in de wacht. Chef Jurgen van der Zalm was erdoor overdonderd. ‘Ik wilde gewoon die eerste ster behouden.’

Tekst: redactie Entree Magazine

Jurgen van der Zalm leefde ontspannen toe naar deze dag. In niets had hij zien aankomen dat hij en zijn team deze dag een tweede ster in de wacht zouden slepen. ‘Ik werd wakker met de gedachte: als we maar die eerste ster behouden. Kijk, ik sta er al een hele tijd en mijn team is nog steeds dezelfde. Maar als je één ster hebt, weet je dat een tweede ook mogelijk is. Maar dat we die tweede ster ook echt kregen had ik totaal niet verwacht. Maar het is natuurlijk geweldig!’

Stokje overnemen

Zo’n veertien jaar werkt Van der Zalm nu bij Vinkeles, een stijlvol restaurant dat huist in een 18de-eeuwse bakkerij. Zes maanden geleden nam hij het stokje over van Dennis Kuipers. De keuken: Frans, met internationale en moderne invloeden.

'Ik heb veel opgegeven'

‘De talentvolle chef combineert klassieke kennis, internationale speelsheid en spannende creativiteit’, aldus de Michelin-Gids. Een tweede ster is altijd zijn droom geweest. Van der Zalm: ‘Ik heb er veel voor moeten opgeven. Heel veel vrije tijd, verjaardagen, afspraken met vrienden en familie… En we hebben een zwaar jaar achter de rug, ook met het personeelsgebrek. Keihard gewerkt. Maar dat is nu dus beloond!’

'Wat moeten we nu?'

Dat er inspecteurs langs waren geweest, had hij niet meegekregen. ‘Ik heb slechts negen tafels, en ik ga altijd even naar de tafels toe. Maar ik heb echt niks doorgehad. Dat maakte de verrassing des te groter.’ 

Gaat er wat voor hem veranderen? Van der Zalm: ‘Helemaal in deze tijd is een tweede ster heel belangrijk. Ook voor het hotel (het restaurant is onderdeel van een hotel, red.). Ik zei net nog tegen m’n souschef: Wat moeten we nu?'

'Champagne!'

'Maar we gaan gewoon door met hoe we bezig zijn. Keihard werken. En door te kiezen voor de mooiste producten, met alle aandacht voor de ingrediënten. Maar straks komen m’n souschef, maitre en de rest van het team. Dan gaan we natuurlijk eerst feestvieren. Met champagne!’

Over Vinkeles in Amsterdam 

Van der Zalm volgde in 2022 Dennis Kuipers op in Restaurant Vinkeles** in The Dylan Amsterdam. Inmiddels werkt hij al ruim veertien jaar voor Vinkeles. In 2008 startte hij als leerling en werkte zich op tot Chef de Cuisine. Nu behaalt hij twee Michelinsterren.

Artikel delen