Dit zijn de finalisten HANOS Gouden Koksmuts 2025

Finalisten HANOS Gouden Koksmuts
Tags: chef

Dit zijn de finalisten HANOS Gouden Koksmuts 2025

Woensdag 26 september vond tijdens Gastvrij Rotterdam de voorronde van de HANOS Gouden Koksmuts plaats. Tien teams streden in twee rondes om een plekje in de finale. De jury selecteerde vijf teams die doorgaan naar de finale op maandag 13 januari tijdens HORECAVA in Amsterdam. Dit zijn: Restaurant ’t Amsterdammertje* (Loenen aan de Vecht), Restaurant ’t Havenmantsje (Harlingen), Restaurant Alma* (Oisterwijk), Landgoed Het Roode Koper (Ermelo) en Restaurant de Tramhalte.

Foto's: Charles Batenburg

De deelnemers mochten de amuse onvoorbereid meenemen en moesten tijdens de wedstrijd een voorgerecht met schol en mosselen, en een plantaardig tussengerecht bereiden. In deze voorronde werden ook nog prijzen uitgereikt voor het beste voorgerecht en tussengerecht. De prijs voor het beste voorgerecht ging naar ’t Amsterdammertje* (Loenen aan de Vecht) en de prijs voor het tussengerecht ging naar ’t Havenmantsje (Harlingen).

De jury, bestaande uit Jurgen van der Zalm (Vinkeles **) en Lars van Galen (’t Lansink*), heeft mooie creaties geproefd en uiteenlopende gerechten beoordeeld. “Het blijft geweldig om te zien hoe creatief de deelnemers zijn tijdens de wedstrijd. In zo’n korte tijd en onder druk zulke mooie gerechten presenteren, is echt niet makkelijk", zeggen Van der Zalm en Van Galen.

'Het was een groot plezier om de creaties langs te zien komen'

De deelnemers kregen in deze finale te maken met een nieuw element. Normaliter is er een groot assortiment groenten en fruit beschikbaar, maar in het kader van waste en koken met de seizoenen kregen de deelnemers een vooraf samengesteld pakket met diverse groenten en fruit. Hiermee moesten de deelnemers hun gerechten bereiden.

“Ook tijdens de wedstrijden moeten wij ons bewust zijn van thema’s als waste en de seizoenen. Daarom hebben we in overleg met onze partner HANOS Nederland besloten om deze boxen samen te stellen. Daarnaast moeten de deelnemers ontzettend creatief zijn om bijzondere en smaakvolle gerechten te bereiden waarmee ze opvallen bij de jury. Iedereen heeft dezelfde basis ingrediënten, en het was een groot plezier om de diverse creaties langs te zien komen,” aldus Waldrik Kremer en Bert van Manen van de wedstrijdcommissie van het Gastronomisch Gilde.

Het Gastronomisch Gilde zal in de aanloop naar de finale nog één wildcard uitdelen. Deze zal bekendgemaakt worden via de social mediakanalen van het Gastronomisch Gilde. De finale van de HANOS Gouden Koksmuts zal plaatsvinden op de HORECAVA op maandag 13 januari 2025.

Voorronde-HANOS-Gouden-Koksmuts-2024 (1) Voorronde-HANOS-Gouden-Koksmuts-2024 (3)
Artikel delen