Erik Tas ('t Ganzenest) over zijn MICHELIN Ster: 'In één woord: Wauw!'
't Ganzenest* in Rijswijk ontving vandaag een eerste MICHELIN Ster. Wij spraken eigenaar en chef-kok Erik Tas over 't Ganzenest*, zijn weg naar een MICHELIN Ster en de bekendmaking van alle sterren. Tas is trots op zijn team: 'Ik ben misschien wel het gezicht van de zaak, maar we hebben er met zijn allen voor gevochten.'
Dit is jullie eerste MICHELIN Ster. Had je het verwacht?
'Nee, we hadden geen idee. Zeven jaar geleden, toen Bij Erik in Leidschendam nog geen jaar open was, kregen we al meteen een Bib Gourmand. Die kleine zaak, met maar twintig stoeltjes, rockt gewoon. Toch reikten mijn ambities verder dan Bij Erik. Ik opende Bistro Nr. 11 en met een compagnon nog een ander grand café, maar mijn visie was altijd in het topsegment van de horeca. Ik heb lang voor Erik van Loo, van Parkheuvel, gewerkt. In dat wereldje ligt echt mijn hart. Net voor de coronapandemie kreeg ik de kans om in Rijswijk een restaurant te beginnen en de oude naam van 't Ganzenest weer terug te brengen.'
Waarom verdien je die MICHELIN Ster?
'Toen we begonnen bij 't Ganzenest heb ik een paar goede mensen aangetrokken, waaronder de ckef-kok Kevin en de maître John. Zij verstaan hun vak echt onwijs goed. Deze stap hebben we met zijn alle kunnen maken. Ik ben misschien wel het gezicht van de zaak, maar we hebben er met zijn allen voor gevochten.'
Wat is jouw signatuur gerecht?
'Bij 't Ganzenest is eendenlever met rode biet, kweepeer en een kruim van specerijen een fantastisch gerecht.'
Als je in twee zinnen zou omschrijven hoe je je nu voelt. Hoe zou je dat doen?
'Twee zinnen? Ik kan het in één woord: Wauw.'
Hoe belangrijk is de ster voor jouw zaak?
'Dat weet ik niet. Daar komen we vanzelf achter. Ik ben van mening, als ik naar mijzelf kijk, dat het een belangrijk onderdeel is van wat wij doen. Het is mooi dat we nu erkenning krijgen voor wie wij zijn, wat wij doen en waar wij voor staan. Bij 't Ganzenest krijg je fantastisch lekker eten en hebben we goede gastheren en gastvrouwen rondlopen. Daarnaast hebben we een mooie wijnkaart met fantastisch mooie wijnen. Daar hebben we heel erg op gefocust, want naast koken en ondernemen is mijn passie wijn.'
Wat viel je op tijdens de uitreiking van de MICHELIN Sterren?
'Er wordt veel aandacht besteed aan de Groene Ster en dat snap ik ook wel. Ik ben ervan overtuigd dat je daar hedendaags mee bezig moet zijn. Bij 't Ganzenest hebben we een onwijs grote tuin en mooi terras, maar daarnaast hebben we ook een grote groentetuin. Daar halen we nu het meeste vandaan.'
Liveblog uitreiking MICHELIN Sterren 2022
Lees ons liveblog van de uitreiking van de 2022 MICHELIN Sterren en lees meer over welke chefs er MICHELIN Sterren hebben verdiend en welke chefs de Groene Ster in ontvangst hebben mogen nemen. Na afloop van de Michelin Star Revelation hebben wij onder andere Bas van Kranen van restaurant Flore en Marleen en Jeroen Brouwer van restaurant Noor. Je leest alles terug via de liveblog.
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen