Food100 maakt zes Foodhelden van 2024 bekend

Vrijdag 22 november maakte de Food100-vakjury de zes Foodhelden van 2024 bekend. Tijdens een bijeenkomst met de 100 meest impactvolle voedselveranderaars van Nederland kregen zes innovators de titel Foodheld van het jaar uitgereikt. Deze voorlopers uit de Food100-lijst maakten dit jaar bijzonder veel indruk met hun werk om de Nederlandse voedselketen duurzamer, gezonder en socialer te maken.

Fotografie: Nina Slagmolen

Belangrijkste voedselveranderaars van Nederland

Met de Food100 bieden initiatiefnemers AgriFood Capital, Food Hub, Food Inspiration en Slow Food Youth Network een podium aan impactmakers die zich inzetten voor een toekomstbestendig voedselsysteem. De Food100-lijst bestaat uit 50 inspirerende jonge talenten onder de 35 jaar en 50 ervaren impactmakers boven de 35 jaar. Veel aanpakkers richten zich dit jaar op het terugdringen van voedselverspilling, werken aan de eiwittransitie of doen onderzoek naar de ingrediënten van de toekomst.

*De tekst gaat onder de foto verder.

Food100_Foodhelden van het Jaar
Foodhelden van het Jaar

Erkenning voor persoonlijke impact en positieve verandering

De jury heeft dit jaar veel aandacht besteed aan diversiteit in de Food100 en binnen de Foodhelden, vertelt juryvoorzitter Lisanne van Oosterhoud. “We wilden initiatieven uit elke schakel van de voedselketen een podium geven. Van productontwikkeling tot activisme en van landbouw tot advies”, licht van Oosterhoud toe. “Voor de selectie van de Foodhelden hebben we daarnaast gelet op persoonlijke impact. Soms is het niet duidelijk of een individu veel verandering teweegbrengt of de organisatie als geheel. Daar bestaat bij deze zes voedselveranderaars geen twijfel over.

Met de benoeming tot Foodheld van 2024 willen we hun harde werk erkennen. Ze zetten zich met hart en ziel in voor positieve verandering. Het is zeker niet altijd makkelijk, maar ze doen en durven het wel. We hopen dat ze andere mensen, bedrijven en organisaties inspireren om ook werk te maken van een duurzamere, gezondere en socialere voedselketen.”

Foodhelden onder de 35 jaar

Collin Molenaar - Campagnemedewerker en persvoorlichter van Wakker Dier

Collin Molenaar is een enorm gedreven aanjager van de eiwittransitie. Daarin is hij vanuit Wakker Dier het afgelopen jaar erg succesvol. Grote machthebbers in de keten zijn bang voor de activistische NGO en zetten daarom extra stappen om niet aan de schandpaal genageld te worden. We hebben relschoppers als Wakker Dier nodig die constant aandacht blijven vragen voor dierenwelzijn en de verduurzaming van ons voedselsysteem. Ze vervullen een belangrijke rol als langdurige aanjager van verandering. De boodschap is confronterend en doet soms pijn, maar het overduidelijk dat veel initiatieven en maatregelen van retailers en producenten niet hadden bestaan zonder deze druk.

Elzelinde van Doleweerd - Head of R&D bij restaurant De Nieuwe Winkel

Elzelinde van Doleweerd leidt de testkeuken van De Nieuwe Winkel, een 100% plantbased restaurant met twee Michelinsterren én een groene ster. Het Nijmeegse restaurant is toonaangevend voor chefs en producenten en werd verkozen tot het beste groenterestaurant ter wereld. Samen met chefs en partners als Wageningen University ontwikkelt Elzelinde nieuwe technieken en innovatieve gerechten, uitgevoerd met uitsluitend ingrediënten van Nederlandse bodem. Denk aan een worst met plantaardige alternatieven voor varkensvet die eenzelfde mondgevoel geven als de vleesvariant. Ook de amandelkaas is toonaangevend. Elzelinde is niet alleen een voorloper, maar deelt haar kennis en ervaring ook gul met andere chefs en productontwikkelaars. 

Iris van Beers - Mede-oprichter van Mixblik

Iris van Beers bewijst dat ondernemerschap een krachtig middel voor verandering kan zijn. Als oprichter van Mixblik transformeert ze levens en herdefinieert ze hoe we naar voedsel en gemeenschap kijken. Ze helpt vrouwen die pas kort in Nederland wonen om hun stem te vinden en zelfvertrouwen op te bouwen, bijvoorbeeld met taalles en interne opleidingen. Iris moedigt deze vrouwen aan om hun authentieke recepten te delen, die vervolgens op grote schaal in blik worden verkocht. Mixblik viert culturele diversiteit en zet voedsel in om mensen te verbinden. Iris’ toewijding aan het gebruik van lokale en biologische ingrediënten weerspiegelt haar inzet voor duurzaamheid en gezondere keuzes voor consumenten. Daarmee is ze een positief voorbeeld voor de voedselindustrie.

Foodhelden 35 jaar en ouder

Hille van der Kaa - CEO van Those Vegan Cowboys

Hille van der Kaa is al jaren de motor op de achtergrond bij Those Vegan Cowboys, maar treedt nu als CEO naar voren op een cruciaal moment: de kansen voor precisiefermentatie groeien namelijk explosief. Met Those Vegan Cowboys werkt Hille aan een innovatie die de grootste drempel naar een meer plantaardig dieet kan verpulveren: lekkere kaas zonder koe! Met haar drive en karakter weet ze de juiste partnerships te sluiten om Nederland en België op de kaart te zetten in deze veelbelovende markt.

Thibaud van der Steen - Mede-oprichter van No Waste Army

De impact die Thibaud van der Steen met No Waste Army in één jaar heeft gemaakt is een bron van inspiratie voor andere pioniers. Hij bestrijdt voedselverspilling door reststromen en overgebleven oogst te verwerken in een box vol houdbare producten die eens per kwartaal verschijnt. Met die formule – gecombineerd met de media-aandacht die ze genereren voor de diepgewortelde systeemfouten rondom voedselverspilling – raakt No Waste Army de juiste snaar bij burger, boer en retailer. Voor échte verandering moeten oplossingen aantrekkelijk en schaalbaar zijn en No Waste Army is precies dat.

Marrit Kyung Ok Schakel - Boerin, kaasmaker en biodiversiteitactivist bij Boerderij Buitenverwachting

Boerin Marrit Kyung Ok Schakel van boerderij Buitenverwachting werkt voor een toekomstbestendige agrifoodsector door te strijden voor regeneratieve landbouwmethodes met ruimte voor biodiversiteit. Ze vervult daarnaast een voorbeeldrol als pionier voor meer culturele diversiteit in de agrarische sector. Als boerin, kaasmaker en biodiversiteitactivist ontkracht ze stereotypen van de traditionele boerin en in haar lezingen, workshops en interviews belicht ze de mooie kanten van de landbouw. In een tijd van verdeeldheid en onrust is juist het goede zien in diversiteit in oplossingen en mensen, maar ook in teeltsystemen en dieren, hard nodig.

De volledige Food100-lijst van 2024 vind je op www.food100.nl/2024.

Food100 wordt mede mogelijk gemaakt door Rabobank, ABAB, BO Akkerbouw en Food Impactors. De Food100 TrendTable-lunch is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Ede en Gemeente Meierijstad.

Artikel delen