Whiskymerk Highland Park opent het winterbarbecueseizoen met een bijzonder partnership. Samen met restaurant The Roast Room (Amsterdam) en Slagerijen Kaldenberg (in Sligro-filialen) ontwikkelde het whiskymerk de Highland Park Winter BBQ Box.
Deze exclusieve box bevat een fles Highland Park Viking Scars 10 Years Old, twee whiskyglazen, de chimichurri en huisgemaakte vleesjus van The Roast Room én een prachtig stuk kwaliteitsvlees van Slagerijen Kaldenberg. Dit vlees, côte à l'os, is minimaal 21 dagen dry aged met Highland Park whisky wat na het grillen voor een unieke, rokerige en zoete smaak zorgt.
Met deze Winter BBQ Box wil Highland Park iedereen inspireren om tijdens de koudere wintermaanden, een warm en feestelijk buitenmoment te creëeren.
Slagerijen Kaldenberg, een Nederlands familiebedrijf dat al 60 jaar gespecialiseerd is in het verwerken van kwaliteitsvlees, levert de côte à l’os. “Het dry agen met Highland Park geeft dit vlees een sublieme smaakcombinatie: rokerig en wat zoet. In onze dry age-cel is de temperatuur altijd tussen de -1 en +2 graden Celsius. Voor het dry age-proces selecteren we het vlees.”
“Het moet een dikke vetkap hebben en een goed bot, dat is belangrijk. Tijdens het rijpingsproces van 21 dagen gebeurt er iets met het vlees, de whiskymarinade kleurt het een beetje zwart en dat betekent dat de enzymen aan het werk zijn. Die maken het vlees mals”, legt Fabian Brabers van Slagerijen Kaldenberg uit.
Highland Park whisky is heel geschikt om vlees te dry agen. Dat heeft alles te maken met de herkomst van de drank. Highland Park ligt op de Orkney-eilanden en is de meest noordelijk gelegen distilleerderij van Schotland. Door het intense klimaat, met veel wind, is op deze eilanden geen natuurlijke boomgroei mogelijk. Dit zorgt ervoor dat het land vrij van houtinvloeden is en de turf, die gebruikt wordt om de gerst te drogen, vooral uit heide bestaat. Dat geeft de whisky zijn rokerigheid, met de zoetheid van heidehoning.
Het whiskymerk Highland Park bestaat al meer dan 200 jaar. Oprichter Magnus Eunson was overdag slager en stookte ‘s avonds (toen nog) illegaal whisky. In 1798 vestigde hij zijn distilleerderij op de Orkney-eilanden. Whisky produceren is voor Highland Park a way of live; het stroomt als het ware door de aderen van alle bewoners. Zo mout Highland Park zijn eigen gerst en rijpt men de whisky in een koele omgeving én in sherryvaten.
Bovendien gebruikt Highland Park aromatische heide-turf uit de zorgvuldig geselecteerde oevers van de Hobbister Moor. Samen zorgt dit voor het typerende smaakprofiel van Highland Park: een gebalanceerde whisky met een robuust karakter. De Highland Park Winter BBQ Box is exclusief te bestellen via The Roast Room in Amsterdam.
Dennis Koopmans, chef bij The Roast Room laat in deze video zien hoe het mooie stuk côte à l’os wordt bereid op de bbq. “Haal het vlees op tijd uit de koelkast. Minstens twee uur vantevoren. Laat het langzaam op kamertemperatuur komen. Neem de tijd en heb geduld voor een heerlijk stuk kwaliteitsvlees.”
Op de hoogte blijven van nieuws in de horeca? Meld je aan voor de Entree nieuwsbrief.