Oesters, ooit exclusief geserveerd in Franse brasserieën en high-end restaurants, hebben hun weg gevonden naar een breder publiek en zijn nu een must-have op menukaarten van moderne eetcafés en bistro-bars door het hele land. “Waar gasten vroeger voor stokbrood met kruidenboter kozen, zeggen ze nu: zet maar een paar oesters op tafel.”
Tekst: Monique van Loon
Oesters hebben altijd een zekere allure gehad. Ze stralen luxe uit, zijn een symbool van verfijning en worden geassocieerd met bijzondere gelegenheden. Toch lijken deze schelpdieren tegenwoordig niet langer exclusief voor de elite, maar zijn ze juist een stuk toegankelijker geworden.
Volgens chef Arie Visscher van Café Visscher in Leiden zijn oesters niet meer weg te denken uit de moderne horeca, vooral nu Franse bistro’s zo razend populair zijn en oesters daar vrijwel nooit ontbreken op de menukaart. “Waar gasten vroeger als aperitiefhapje voor stokbrood met kruidenboter kozen, zegt men nu: zet maar een paar oesters op tafel. Dat past goed bij ons bourgondische concept.”