Op dinsdag 14 januari streden vijf teams om de titel Chaud Devant Nederlands Kampioen Leermeester – Leerling, een wedstrijd die al vele jaren tijdens de HORECAVA wordt georganiseerd. Leermeester Marco Helsloot en leerling Bram Nicolai van Schoorl* in Merlet mogen zich een jaar lang Nederlands Kampioen noemen. Restaurant Steef uit Leeuwarden ging er met de derde prijs vandoor, en Bistro Sophie uit Eindhoven eindigde op de tweede plaats.
Foto's: Charlotte Mauritz / Annoncé Management
De deelnemers mochten de amuse onvoorbereid meenemen en kookten een driegangenmenu uit de blackbox, die beschikbaar was gesteld door HANOS Nederland in samenwerking met Kingfish Zeeland, Van Drie en Beetz.
De jury bestond uit:
De jury vond dat het niveau dit jaar weer erg hoog lag. Het bleef echt tot het laatste moment spannend! “Opvallend is dat de deelnemers de extremiteiten in de smaken opzoeken, zoals miso en groenten in desserts, dat tintelt de smaakpapillen”, aldus Marcel de Leeuw en Tom Lamers. Ook de winnaar van 2024, Kay Stevense, vond het supertof om deel te nemen aan de jury. “Het is gaaf om nu aan de andere kant van de tafel te zitten.”
Keukenjury Waldrik Kremer en Bert van Maanen complimenteerden de deelnemers met het creatieve gebruik van de producten uit de blackbox in de menu’s. “De deelnemers hebben zo goed als alles gebruikt en hadden daarom opvallend weinig waste.”
“Het is het tweede jaar dat wij deze wedstrijd hebben geadopteerd, en het niveau is ook dit jaar weer gestegen. Merlet is echt de terechte winnaar, en wij zijn trots om deze award aan Marco en Bram uit te reiken”, aldus Greg de Jong, CEO van Chaud Devant.
De winnaars kregen de Chaud Devant Magister-award, een paar Magister-schoenen van Chaud Devant, een cheque van € 500 beschikbaar gesteld door de Stichting Kookwedstrijden i.o., een Big Green Egg Masterclass ter waarde van € 500, een messenset van Dick, een mooie set Nederlandse vanille van Koppert Cress, een cheque voor kalfsvlees van Van Drie en een office-mes van Dick. Daarnaast nodigt Dobla de winnaars uit voor een exclusieve masterclass met een top-patissier. Om de winst te vieren kregen de winnaars ook een fles Est.