Michelin: krijgt Nederland een restaurant met derde ster erbij?
De Michelin-uitreiking vindt maandag 24 april weer plaats in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Komt er een driesterrenrestaurant bij? Entree blikt vooruit met experts Jacob Jan Boerma, Kees Bruins en Frank Visser. "Bij elke keuze die ze bij restaurant 212** in Amsterdam maken zit die derde ster al in hun achterhoofd."
Tekst: Nadine Muijt
Over de experts
Wij spraken met drie experts over kanshebbers op een derde Michelinster. Frank Visser, Jacob Jan Boerma en Kees Bruins deelden aan de hand van hun eigen ervaringen en meningen van mede-eetliefhebbers hun visie op driesterrenrestaurants. Meer over de experts:
- Jacob Jan Boerma: was voorheen chef-kok en eigenaar van driesterrenrestaurant De Leest***. Nu is hij Signature Chef van The White Room* in Amsterdam en Fine Fleur* in Antwerpen. Ook is hij werkzaam als culinair adviseur bij Voltaire* in Leersum.
- Kees Bruins: Hoofdredacteur van Het culinaire blad STRRN Magazine
- Frank Visser: is voorzitter van Les Patrons Cuisiners en directielid van Compass Group
Jacob Jan Boerma
Chef-kok Jacob Jan Boerma volgt iedere Michelin-uitreiking ter wereld op de voet. “Het is voor mij een positieve verslaving. Michelin heeft ooit mijn droom waargemaakt en dat gun ik iedereen. De uitbundigheid van sommige chefs tijdens de Michelin-uitreiking wekken emoties bij mij op.” Volgens Boerma is het niet zijn taak om kanshebbers te benoemen. “Dat er kanshebbers zijn, is 100% zeker, maar ik ben geen inspecteur. Michelin is ondoorgrondelijk, maar volgt gedreven vakmensen op de voet, net als wij dat doen. Ik heb groot respect voor Michelin.”
Spectrum**
Dit onberispelijke restaurant vinden we in het Waldorf Astoria Hotel***** in een rij grachtenpanden aan de Amsterdamse Herengracht. Chef Sidney Schutte deed ervaring op bij De Librije*** in Zwolle en Amber** in Hong Kong en serveert nu in zijn restaurant een wereldreis vol smaken op basis van onder meer lokale ingrediënten.
Tribeca**
In Heeze huist het sterrenrestaurant Tribeca** van chef-kok Jan Sobecki en gastvrouw Claudia Sobecki. Speelse verfijning rond subtiele, evenwichtige smaakcombinaties kenmerken de herkenbare stijl van Jan Sobecki, die in februari door gastronomiegids Gault&Millau verkozen werd tot chef van het jaar.
Kees Bruins
Kees Bruins: "Het is al even geleden dat ons land er een nieuw driesterrenrestaurant bij kreeg. Culinair Nederland is er wel aan toe, er zijn tenslotte voldoende kanshebbers." Volgens hem hebben Spectrum** (Amsterdam), Tribeca** (Heeze), De Lindehof** (Nuenen), Restaurant Fred** (Rotterdam) en Brut172** (Reijmerstok) de potentie om uit te groeien tot de absolute wereldtop.
Brut172**
Frank Visser
Frank Visser kijkt gespannen uit naar de Michelinuitreiking. “De wegen van Michelin zijn ondoorgrondelijk. Ik heb wel ideeën, maar uiteindelijk bepaalt Michelin.” Als het aan hem ligt krijgen niet één, maar twee restaurants er een derde ster bij. “Bij De Groene Lantaarn** in Staphorst, van vakman Jarno Eggen, klopt het totaalplaatje. Er wordt gewerkt met de juiste ingrediënten. De passie voor puurheid en ambacht spat ervan af.” Volgens Frank Visser is Restaurant 212** in Amsterdam van Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot ook klaar voor een derde Michelinster. “Bij elke keuze die ze maken zit die derde ster al in hun achterhoofd. Hun keuken is creatief en vernieuwend waarbij klassiekers in een nieuw jasje gestoken worden. Ze gaan voorbij de perfectie.”
De Groene Lantaarn**
Restaurant De Groene Lantaarn** van chef-kok en eigenaar Jarno Eggen en Cindy Borger is gevestigd in een statig pand in Staphorst. Het sterrenrestaurant heeft een terras met uitzicht op de groentetuin en een molen. De keuken werkt met veel lokale producten en wordt omschreven als 'tegelijkertijd vertrouwd en vernieuwend'.
212**
Aan de Amsterdamse Amstel huist fine dining-restaurant 212** van Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot. Vorig jaar maart moest het restaurant sluiten door een brand, afgelopen november kon het pas weer open. Na deze verbouwing zijn er veel dingen veranderd. De grootste verandering is dat 212** van dertig naar zestien couverts ging.
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen