Michelin maakt alvast deze 8 Bib Gourmand restaurants bekend

Gerecht Restaurant Rotonde

Michelin maakt alvast deze 8 Bib Gourmand restaurants bekend

Op 24 april maakt Michelin de volledige lijst met Bib Gourmand restaurants bekend voor de Michelin-gids. Ze laten alvast weten dat deze acht restaurants worden bekroond met een Bib Gourmand: Rotonde (Rotterdam), Senang (Zwolle), Lazuur (Amsterdam) Wils Bakery Café (Amsterdam), Bistro Regent (Nijmegen), De Voorburcht (Hattem), Poortman (Veeningen) en HAVN (Hoorn).  

Foto: gerecht van Restaurant Rotonde

1. Rotonde in Rotterdam

Restaurant Rotonde in Rotterdam is van de drie ondernemers Jord Corée, Birk Heijkants en Roy Lammers. De eigenaren willen het restaurant zo duurzaam mogelijk maken. Zo halen ze producten bij kleinschalige boerenbedrijven rondom Rotterdam en uit voedselbossen. Dierlijke producten worden gezien als luxeproducten. De wijnkaart heeft een uitgebreide selectie aan natuurwijnen, omdat deze bewust geproduceerd worden. Ook won Rotonde tijdens de Entree Awards 2022 in de categorie Best New Green Fine Dining.

Michelin schreef over Rotonde: "Duurzaamheid zit in het hart van Rotonde, dat zich evenwel in vraag blijft stellen. Die visie vertaalt zich in creatieve, intrigerende smaakbommetjes. Verrassend. Fijn. Zo verwerken ze zeesla onder meer in een millefeuille en krokante tuile, serveren ze daar framboos bij, net als een crème op basis van tofu, vlierbloesem en aalbessen. De combinatie van ziltige, zoete en fruitige smaken intrigeert bij elke hap."

2. Senang Zwolle

Jonnie en Thérèse Boer openden Bar Senang aan de Samuel Hirschstraat in Zwolle. Het restaurant combineert keukens uit het nabije, Midden- en Verre Oosten. Het culinaire koppel deed inspiratie voor de gerechten op tijdens hun reizen naar deze gebieden. De wisselende menukaart bevat Oriëntaalse gerechten, shabu shabu en sushi.

Michelin schreef over Bar Senang: "Dit kleurrijke restaurant is een smeltkroes van indrukken en dat vertaalt zich ook naar het bord. De gerechten zijn vol op smaak en fris genuanceerd. Yakitori van kip, ceviche, ramen, wonton … Dit is een geweldige ontdekkingstocht. De ene bereiding na de andere is een smaakexplosie, lekker pittig, zonder té te zijn. Wat een generositeit!"

3. Lazuur in Amsterdam

Op het Purmerplein in Amsterdam vind je buurtrestaurant Lazuur. Eigenaar en chef-kok is Rogier van Dam die ook Lastage* in Amsterdam runt. Van Dams partner Elise Moeskops staat aan de voorkant als gastvrouw. In de keuken staat Sherif Khalil, die tevens mede-eigenaar is en voormalig souschef van Kaagman & Kortekaas. Hij gebruikt zijn Portugese roots als inspiratie voor de gerechten. Daarnaast biedt de drankenkaart dertig (!) verschillende portwijnen.

Wat is een Bib Gourmand?

Een Bib Gourmand is geen Michelinster, maar een erkenning voor restaurants met een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding. Hierbij kijkt Michelin naar het totaalbedrag van de rekening en de kwaliteit van gerechten die geserveerd worden. De Bib Gourmand is net als de Michelinster uitgegroeid tot een begrip in de culinaire wereld, maar is een aparte onderscheiding. Zo kunnen zaken geen Bib Gourmand en Michelinster tegelijkertijd hebben. Je herkent de Bib Gourmand aan het logo van een Michelinmannetje die zijn lippen aflikt.

4. Wils Bakery Café in Amsterdam

Sterchef Joris Bijdendijk opende Wils Bakery Café aan het Stadionplein in Amsterdam. De zaak is het bourgondische zusje van Wils* in Amsterdam en is een bakkerij en bistro ineen. De menukaart bevat klassieke gerechten, zoals slakken in kruidenboter, oeufs mayonaise en Gasconne kalfsschnitzel.

Michelin schrijft: "De zaak heeft een relaxte Scandinavische/bistro vibe. Op de leuke kaart staan bewerkte gerechten. Deze Amsterdamse versie van een Franse bistro eert klassiekers als slakken in kruidenboter, pithivier van houtduif met ganzenlever en tarte tatin. Rijk van smaak, genereus en geïnspireerd. Extra plus: de prijs-kwaliteitverhouding is helemaal geweldig!"

5. Bistrot Regent in Nijmegen

Heleen Brons en Robbert van Sonsbeek openden Bistrot Regent aan de Hertogstraat in Nijmegen. Het restaurant heeft een intieme Franse sfeer en het seizoensgebonden menu combineert Franse gerechten. Van oeufs mayonaise en steak tartare tot oesters.

Michelin schrijft: "Een etentje in deze tijdloze bistro staat gelijk aan een tripje naar Frankrijk. Zowel de excellente wijnkaart als de traditionele bereidingen stoelen op het beste van wat het land te bieden heeft. De aanlokkelijke kaart laat liefhebbers van de betere bistrokeuken kraaien van plezier en heeft ook aandacht voor gasten die vis en vlees liever mijden. Een voorbeeldige prijs-kwaliteitverhouding!"

6. De Voorburcht in Hattem

Verstopt in het historische centrum van Hattem vind je restaurant De Voorburcht van Dennis en Gerlinde Mulder. De zaak is gevestigd in de overblijfselen van de Voorburcht van kasteel de Dikke Tinne. Het is een unieke locatie met historie. In 1400 werd de grote burcht gebouwd en in de voorburcht - waar het restaurant zit - woonde het vaste personeel van het kasteel. De voorburcht is overigens het enige gedeelte dat is overgebleven van het kasteel. De menukaart bevat internationale gerechten, gemaakt van lokale producten.

Michelin schrijft: "Bekende producten als zeebaars en grain fed bavette worden verwikkeld in creatieve gerechten die punch hebben. Zo laat de chef zacht gegaarde rog en een brunoise van sint-jakobsnoten bijvoorbeeld samenspelen in een gerecht dat herinnert aan een choucroute. Forel gaart hij dan weer als een ceviche, combineert hij met een chapelure van chorizo en geeft hij extra karakter door er geroosterde amandelen bij te serveren. Deze keuken is weldoordacht en rijk. Bij De Voorburcht brengt men klassiek tot leven."

7. Poortman in Veeningen

Het ligt al honderd jaar op de Bloemberg in Veeningen, Drenthe: restaurant Poortman. Chef-kok Maurice Grendelman runt het restaurant samen met zijn partner Anandi van Dijk onder begeleiding van sterrenchef Jarno Eggen.

Michelin schreef over de zaak: "Poortman is van café-restaurant geëvolueerd naar een echt restaurant, waar de authentieke herinneringen bijdragen aan de gezelligheid. Generositeit staat hier vast op de kaart, zonder de finesse van bijvoorbeeld een wildjus in de weg te staan. Je zult het al raden: kiezen uit het aantrekkelijke à-la-carte-aanbod is een ware opgave. Want wees maar zeker dat bij Poortman de smaak overheerst!"

8. HAVN in Hoorn

In de historische haven van Hoorn zit restaurant HAVN. In de zomer van 2021 nam chef-kok Robin Blaauw het sterrenrestaurant over van Lucas Rive en maakte hier HAVN van. De menukaart bevat shared dining-gerechten uit verschillende keukens, zoals de Spaanse, Scandinavische en Nederlandse keuken.

Over het eten schrijft MICHELIN: "Blaauw laat zich inspireren door zijn reizen en werkt voor zijn speelse creaties met mooie Nederlandse producten. Zijn oog voor detail toont dan weer dat hij op jonge leeftijd al een mooi cv heeft verzameld. Kwartel bakt hij op de barbecue en combineert hij met Jamaicaanse jerkmarinade en een gevogeltejus. Als dessert smult u van een millefeuille met schijfjes rijpe banaan, crème suisse, een laagje cheesecake, gewelde krenten en à la minute gedraaid vanilleroomijs. Je weet niet wat je moet kiezen van de aantrekkelijke kaart!"

Artikel delen