Michelin voegt deze 8 restaurants toe aan hun gids voor januari 2025

Michelin januari 2025 - Header
Gepubliceerd op: 31 januari 2025

Michelin voegt deze 8 restaurants toe aan hun gids voor januari 2025

De inspecteurs van Michelin speuren het hele jaar door naar nieuwe culinaire aanwinsten. In januari voegden ze acht restaurants toe aan de Michelingids van Nederland, waaronder Bar Bú in Rotterdam, Tannay in Amsterdam en WY. in Maastricht. Bekijk de lijst hieronder en ontdek welke restaurants nog meer een plek verdienden.

 

Foto's: o.a. Chantal Arnts, Sophia van den Hoek van Studio Unfolded, Lyan von Furth en Pieter D'Hoop

1. Alma Bistro in Breda

Alma Bistro opende afgelopen juli haar deuren in het monumentale pand ‘den Bonten Osch’ en biedt plaats aan veertig gasten. Het pand telt twee verdiepingen, heeft een open keuken, een bar en een binnentuin. Eigenaren zijn sterchef Wouter van Laarhoven en gastvrouw Malou Hagenaars. Dit is de derde horecazaak van het ondernemerspaar.

Michelin: "Een monumentaal pand, hartje Breda, is de thuisbasis van deze luxebistro met allure. De keuken op de etage springt in het oog zodra u binnenloopt. Chef Wouter van Laarhoven en sommelier Malou Hagenaars, die we kennen van Alma in Oisterwijk, hebben hier een team neergezet dat gevoelig met luxeproducten werkt. Hun keuken is herkenbaar en streeft naar verfijning. U komt hier bijvoorbeeld voor steak tartaar of een hele tarbot. Sint-jakobsnoten gaan ze dan weer koppelen aan een crème van ganzenlever, gebroken hazelnoten en een saus op basis van rijstwijn en azijn die geparfumeerd is met yuzu. Check zeker de verleidelijke wijnkaart!"

Interieur-Alma-Bistro-Breda-Fotograaf-Pieter-DHoop-2 Interieur-Alma-Bistro-Breda-Fotograaf-Pieter-DHoop-1

 

2. Bar Bù in Rotterdam

Het restaurant van Robin Bravenboer, Merijn Sips en Christiaan Bergers – ook de eigenaren van River Bar in Rotterdam – opende begin april. Bij Bar Bù komen de Kantonese en Franse keuken samen. Op het menu vind je een scala aan shared dining-gerechten, variërend van Chinese ham, kikkerbilletjes, zeebaars en wagyu tot huisgemaakte loempia’s en dimsum, Het interieur kenmerkt zich door klassiek Chinees gecombineerd met het moderne van nu.

Michelin: "Wanneer u dit herenhuis aan de jachthaven binnenloopt, moet u meteen kiezen: de trap links naar de loungebar, of de trap rechts naar het restaurant. De cocktailkaart is zeker de moeite waard, maar we raden toch aan om u onder te dompelen in de smaakvolle Aziatische vibe van het restaurant. Frans en oosters wordt er met gevoel vermengd. De dimsums zijn geweldig, zoals die zacht gestoomde hapjes met een vulling van varken, garnaal en een vinaigrette met foreleitjes. Of wat dacht u van een pruimensaus om krokant gebakken buikspek umaminuances te geven? Kiezen uit de ruime kaart is een uitdaging!"

2 - Bar Bù - Rotterdam

3. Oudeland in De Koog 

Restaurant Oudeland op Texel gebruikt de vruchtbare grond van het eiland als basis voor de gerechten. Via de open keuken zien gasten hoe chef en mede-eigenaar Daan Kappert lokale producten verwerkt volgens het 80/20-principe met een focus op duurzaamheid. Het restaurant beschikt ook over een Dry Ager, waarin lokaal Aberdeen Angus-vlees rijpt. Het ontwerp van het interieur heeft een duurzame uitstraling, waarbij aardetinten centraal staan.

Michelin: "Oudeland is zowel warm als urban, een zaak met schwung dankzij het gepassioneerde team. Dat merkt u aan de manier waarop ze hun knappe selectie natuurwijnen voorstellen en hun innige band met Texel onder woorden brengen. Wat ze niet uit eigen tuin halen, verzamelen ze bij bevriende leveranciers op het eiland. Gebakken schelvis gaan ze bijvoorbeeld bijstaan door pasta die ze gemaakt hebben met bloem van een lokale molenaar, een brunoise van koolrabi en een karaktervolle emulsie van schaaldieren. Ze gaan creatief om met hun terroir en verrassen elke maand opnieuw met een nieuw menu."

 

4. Restobar Vista in Rotterdam

Restobar Vista opende in juli de deuren op de Wilhelminapier in Rotterdam. Het ondernemerspaar Ingrid en Henrie van der Heijden is eigenaar en is bekend van Vista* in Willemstad. De gezichten van de nieuwe restobar zijn chef Kimmo Geus en gastvrouw Nikki Bijtenhoorn. In plaats van een vast meergangenmenu, ligt de focus op de à-la-carte-kaart. Daarop staan gerechten als carpaccio, vongole met groene curry, langoustines à la plancha, op de graat gebakken Noordzeetong en ribeye met bearnaisesaus. Het restaurant heeft in totaal plek voor zeventig gasten.

Michelin: "De skyline van Rotterdam en de Nieuwe Maas ontvouwen al hun charmes bij Restobar Vista. Wat een uitzicht! U zit hier op de begane grond van gebouw De Rotterdam, omringd door een smaakvol modern decor in zachte kleuren. Henrie van der Heijden van Vista in Willemstad heeft een ploeg samengesteld die het product op Franse wijze laat spreken, met hier en daar een mediterrane knipoog. Denk aan sappig geroosterde tournedos op gekaramelliseerde ui, met een intense jus van Madeira en aardappelrösti. De chefs mijden complexiteit en plezieren met ongedwongen gerechten. De ruime kaart is een waar plezier, net als de mooie prijs-kwaliteitverhouding."

Restobar-Vista-Rotterdam

5. Reua Thai in Nuth

Restaurant Reua Thai in Limburg biedt een moderne versie van de traditionele Thaise keuken. Chef-kok en mede-eigenaar Pattama Simons, die van haar vader het koken leerde, zorgt ervoor dat de authentieke smaken van Thailand behouden blijven. Ze verbouwt samen met haar team groenten, fruit, bloemen en kruiden in een tuin vlakbij het restaurant. Deze lokale ingrediënten vormen de basis voor de gerechten die de rijke Thaise keuken naar Nederland brengen.

Michelin: "Reua Thai voelt ietwat bruut aan, houten ornamenten zorgen voor eigenheid. Pattama Simons zweert bij authentieke Thaise smaken, maar voegt daar een zekere finesse aan toe. Ze werkt vaak met producten uit eigen tuin of lokale leveranciers en neemt de tijd om diepgang te creëren. Bouillon van rund gaat ze bijvoorbeeld infuseren met kaneel, citroengras, pinda en koriander om een levendig en beheerst pittig resultaat te bekomen. Het is een diepe basis om stukjes rund, rijstnoedels en daikon geweldig lekker op smaak te brengen. Het keuzemenu is een aanrader om ten volle te genieten van dit geparfumeerde verhaal."

 

6. Tannay in Amsterdam

Restaurant Tannay, voorheen De Gouden Reael, ligt op het Realeneiland in Amsterdam. De naam is geïnspireerd op het wijngebied Coteaux Tannay, waar chef Thomas Demuth opgroeide. Na ervaring in drie-sterrenrestaurants presenteert hij nu een vijfgangen chef’s menu en à la carte gerechten. Tannay valt onder de vleugels van TV-chef Alain Caron.

Michelin: "Tannay verwijst naar de geboortegrond van chef Thomas Demuth. Zijn ouders hebben er trouwens nog steeds een wijngaard, waarvan enkele flessen op de kaart staan. De Franse chef heeft zich in dit hoekpand op het Realeneiland gesetteld, met zijn pittoresk terras aan het water en romantisch decor. Onder de vleugels van Alain Caron brengt hij hier vertrouwde gerechten op het bord, die een kennis van de klassieke Franse keuken verraden. Dat kunnen diverse bereidingen van rode biet zijn met een volle nantuasaus, maar ook wilde eend in een bladerdeegbereiding of die traditionele haas à la royale. Bij Tannay spreekt het product."

Tannay_Fotos Chantal Arnts_3 Tannay_Fotos Chantal Arnts_5

 

7. 't Spiehuis in Soest

Restaurant 't Spiehuis aan de Blitseweg biedt een klassiek culinaire keuken. Eigenaar en chef Sidney Heinze staat voor een ‘no-nonsense cuisine’, oftewel: gerechten zonder franje. Het restaurant heeft plaats voor 42 gasten en beschikt over een terras. Voorheen werd het restaurant gerund door de broers Harrie en Ron Herst en hun partners.

Michelin: "‘t Spiehuis bevindt zich in een sierlijk huis dat authenticiteit en nostalgie ademt, zonder oubollig te zijn. Het is al jarenlang een gevestigde waarde vanwege zijn traditionele ziel en Sidney Heinze is de geknipte chef om daar met veel respect een hoofdstuk aan toe te voegen. Hij heeft zijn klassiekers stevig in de vingers zitten en laat rijke smaken voor zichzelf spreken. Sappig gebakken sint-jakobsnoten gaat hij bijvoorbeeld versterken met al dente risotto die is bereid in een gevogeltefond en op smaak is gebracht met net genoeg parmezaan en truffel. Het typeert dit huis: geen onnodige liflafjes, maar herkenbaarheid en het genot van klassieke intensiteit."

 

8. WY. in Maastricht 

Restaurant WY. is een fine dining restaurant in Maastricht, gevestigd aan de Tongersestraat 23. Het restaurant is opgericht door chef Wouter Vroomen en Ylja Berends. Op de kaart staan diverse gerechten, bereid met eerlijke producten en dagverse ingrediënten. Voorbeelden hiervan zijn steak tartare met oester en eidooier, langoustine met Livar buikspek en shiitake, en ree met bloedworst, knolselderij en spruitjes.

Michelin: "Wouter en Ylja hebben troeven te over om u te overtuigen. De locatie van hun intiem fine dining restaurant in hartje Jekerkwartier bijvoorbeeld, in een pittoresk straatje met klinkers. Uiteraard ook de wijnbar vooraan waar u in de namiddag binnenloopt voor een glaasje en enkele bites. De deskundige en bij momenten verrassende wijnpairings zijn sowieso een must als u bij WY. komt eten. Maar dé troef is de aantrekkelijke keuze aan verfijnde gerechten. Topproducten zijn hier thuis, zoals die zalmforel van de Commanderie 7 die traag werd gegaard, geassocieerd aan een kruidensalade met subtiele pit en een diepe saus op basis van karnemelk en groene kruiden. Deze chef weet hoe je gasten inneemt met intensiteit en een fijn zuurtje. Daarom moet u hier een tafeltje boeken."

Artikel delen