Michelin voorspellingen 2024: culinair experts over de kanshebbers

Joris Bijdendijk, Demy Janssen en Anne de Buck

Michelin voorspellingen 2024: culinair experts over de kanshebbers

Nu de Michelin-uitreiking bijna zover is, wordt het steeds vaker besproken: welke restaurants krijgen een ster? Entree was ook benieuwd en vroeg naar de voorspellingen van sterchef Joris Bijdendijk (RIJKS*, Wils* en Wils Bakery Café in Amsterdam), Demy Janssen (Chapeau Magazine) en Anne de Buck (oprichter Your Little Black Book). Lees hieronder meer! 


Foto's: o.a. Pim Ras en Chantal Arnts
Hoofdfoto v.l.n.r.: Joris Bijdendijk, Demy Janssen en Anne de Buck

Voorspellingen Joris Bijdendijk

Joris Bijdendijk is executive chef bij RIJKS*, Wils* en Wils Bakery Café in Amsterdam, ook maakt hij naam als schrijver én is hij jurylid van de Entree Awards 2024. De chef voorspelt dat er dit jaar héél veel Michelinsterren uitgedeeld gaan worden.

1e Michelinster

“Dit jaar zijn er naar mijn mening veel restaurants die kans maken op een 1e Michelinster. Dat komt denk ik doordat er veel nieuwe zaken openden na corona. Veel zaken sloten, veel nieuwe openden. Ook is er een hele nieuwe generatie chefs opgestaan met verfrissende kookstijlen.”

Voor een 1e Michelinster voorspelt Bijdendijk de volgende restaurants:

  • Ambrozijn in Valkenburg
  • Brasserie Marie in Amsterdam
  • Choux in Amsterdam
  • Concours in Utrecht
  • CUE in Amsterdam
  • Heimat in Utrecht
  • Hemel en aarde in Utrecht
  • Inter Scaldes in Kruiningen
  • Le Sable in Veldhoven
  • Mearkas in Eastermar
  • NOVO New Dining in Maastricht
  • Ode in Dokkum
  • Odille in Sint-Oedenrode
  • Op Oost - Het Kook Atelier op Texel
  • Rozewied in Kortgene
  • SAAM in Amstelveen
  • Sabero in Leende
  • Showw in Amsterdam
  • Tres in Rotterdam
  • Troef in Amsterdam
  • Yano in Rotterdam

3e Michelinster

“Naast de lange bovenstaande lijst met kanshebbers voor een 1e ster, denk ik dat De Nieuwe Winkel** in Nijmegen en misschien ook 212** in Amsterdam kanshebbers zijn voor een 3e Michelinster.”

Saam_Entree Awards_Best New Restaurant Design_1 Mearkas-in-Eastermar (1)

Foto links: SAAM in Amstelveen
Foto rechts: Mearkas in Eastermar

Voorspellingen van Anne de Buck

Anne de Buck is oprichter van Your Little Black Book, waarmee ze tienduizenden lezers inspireert die van lekker eten houden. Daarnaast is ze jurylid voor de Entree Awards 2024. Hieronder lees je haar voorspellingen.

1e Michelinster

“Om te beginnen verwacht ik dat Odille in Sint-Oedenrode, de winnaar van de Entree Awards Best New Restaurant Design 2023, bekroond gaat worden met een ster. Uit die lijst met genomineerden heb ik ook SAAM in Amstelveen en VanOost in Amsterdam op mijn shortlist staan. Wat er nog meer gaat gebeuren in Amsterdam? Ondanks dat Showw nog maar net open is, koken ze daar nu al sterwaardig en zal het me niet verbazen als ze een eerste ster gaan krijgen.”

“Verder verwacht ik een sterrenregen in Utrecht. Mooi om te zien en proeven wat daar de afgelopen jaren is geopend! Concours, Heimat of Hemel & Aarde? Stuk voor stuk restaurants die Utrecht verder op de kaart zetten. Wie zal het zeggen? Ik ben heel benieuwd. Qua groene sterren passen Kookatelier en Mearkas goed in het profiel en ik kan me niet anders voorstellen dan dat zij bij Michelin op het vizier staan als kanshebbers. Is het niet dit jaar, dan wel volgend jaar!”

VanOost_Entree Awards_Best New Restaurant Design_Design Studio Linse
VanOost in Amsterdam

Voorspellingen Demy Janssen

Demy Janssen werkt voor Chapeau Magazine, waar ze van alles doet: van creatie en productie tot presentatie. Ook schrijft ze over de Limburgse gastronomie en hier weet ze dan ook alles van af. Daarom doet Janssen haar voorspellingen voor de restaurants in Zuid-Nederland.

1e Michelinster

“Voor een 1e Michelinster wordt Jeroen van Gansewinkel van Damianz in Roermond al jaren getipt. Dit jaar is er een grote kans dat hij eindelijk die 1e ster krijgt. Er gaan veel positieve verhalen rond over Damianz en iedereen is het erover eens dat hier op hoog niveau consistent wordt gekookt. Hopelijk erkent Michelin dit ook. Verder denk ik dat Ambrozijn in Valkenburg een kanshebber is voor een 1e ster. De ambitie is er zeker en ik weet gewoon dat het ooit gaat gebeuren.”

“Nog twee namen die de afgelopen periode vaak voorbijkwamen zijn De Etalage in Geleen en NOVO New Dining in Maastricht. Beide werden vorig jaar aan de Michelingids toegevoegd. Hoewel je bij allebei geweldig eet, denk ik dat de charme van deze zaken juist in hun toegankelijkheid zit. Wat absoluut niet betekent dat ze minder goed zijn, ik ben benieuwd!”

“Daarnaast wordt er nog te weinig gesproken over G7 in Sittard en dat vind ik jammer. Het zit daar elke avond vol en het is supergoed. Ze hebben torenhoge ambities en echt potentie voor een ster. Een zaak die dus op de radar moet komen!”

2e Michelinster

“Vorig jaar werd ‘uitgelekt’ dat De Leuf* in Voerendaal een 2e Michelinster kreeg. Een droom van familie De Bunt, vooral na het overlijden van vader De Bunt. De formule is een aantal jaar geleden veranderd en alles wordt tot in detail uitgevoerd. Het niveau is onveranderd hoog, dus wie weet dat ze dit jaar die 2e ster pakken.”

3e Michelinster

“De grootste ambitie van Hans van Wolde van Brut172** in Reijmerstok is een 3e Michelinster, maar die krijg je niet zomaar. Het is een jarenlang proces. Ze sparen kosten noch moeite om op torenhoog niveau te koken. Hij zou een kanshebber kunnen zijn, dan is het écht feest.”

Nieuwsbrief Entree-26 januari-Ambrozijn Novo Maastricht - interieur

Foto links: Ambrozijn in Valkenburg
Foto rechts: NOVO New Dining in Maastricht

Artikel delen