

Oudste horecaslagerij doet boekje open
Nice to Meat: vleesomzet steeg 20 procent na heropening Rijksmuseum.
De grootste horecaslagerij van Nederland, Nice to Meat uit Almere, grijpt net naast het predicaat 'Koninklijk'. Het bedrijf bestaat namelijk 126 in plaats van 125 jaar, waar het bedrijf abusievelijk van uitging. En ''Koninklijk' wordt alleen uitgeloofd in het jubileumjaar en om die reden is de aanvraag nu afgewezen. Maar er is in die 126 jaar veel gebeurd! Een terugblik
126-jarig bestaan
De heropening van het Rijksmuseum in Amsterdam, in 2013, zorgde vanaf dat moment voor een omzetstijging van twintig procent per jaar bij de grootste en oudste horecaslagerij van Nederland, Nice to Meat. Dit familiebedrijf voorziet vrijwel alle sterrenrestaurants en tophotels in Nederland dagelijks van vers vlees. Die onthulling doet Mikel Pouw, eigenaar van Nice to Meat, in een uitgebreid interview vanwege het 126-jarig bestaan van de onderneming. Recent kwam het familiebedrijf erachter dat het niet 125 jaar, zoals abusievelijk werd aangenomen, maar 126 jaar bestaat. In het vraaggesprek gaat Mikel Pouw onder meer in op het kwaliteitsdenken van het bedrijf dat in het DNA van de onderneming verweven zit. Twee toplocaties in onze hoofdstad zijn daarbij doorslaggevend: het gerenoveerde Rijksmuseum en het 5-sterren Hotel Okura Amsterdam.
Welvaart
Pouw: “Wij zijn een bedrijf dat ‘voor in’ de economie zit. Als Amsterdam het goed doet, dan merken wij dat. Vanaf de dag dat het Rijksmuseum weer openging, 13 april 2013, is de omzet van Nice to Meat met twintig procent per jaar gestegen. Opeens kwam een ander type toerist naar Amsterdam. Niet langer alleen de rugzaktoerist die wiet kocht, maar ook de hogeropgeleide toerist met een hoog inkomen die goed wil eten. Die groep werd steeds groter. De opening van het Rijksmuseum heeft de stad enorm veel welvaart gebracht.”
Okura Amsterdam
Het kwaliteitsdenken dat het familiebedrijf in 126 jaar heeft ontwikkeld, heeft in de jaren negentig een enorme impuls gehad door voormalig executive chef-kok Oshima van het hoofdstedelijke Hotel Okura Amsterdam. Hij bracht Mikel Pouw in Japan in contact met Japans Wagyu beef, tot op dat moment een onbetaalbare luxe lekkernij die voor Nederland onbereikbaar was. Nederlandse vleesimporteurs zagen er niets in, omdat ze het te vet en met 1000 gulden per kilo veel te duur vonden. Pouw: “Ik had maar één doel: ik wilde de importeur worden van dit keizerlijke Wagyu beef.”
Kwaliteitslabel
Nice to Meat haalde zijn eerste Wagyu beef halverwege jaren negentig bij een farm in Oklahoma (VS). “Die boer kon het vlees leveren tegen een prijs die wel zou werken in Europa. We begonnen met twee Wagyu-koeien: één voor Hotel Okura Amsterdam en één voor Nice to Meat. We zijn toen ‘Wagyu Weeks’ gaan organiseren in Hotel Okura Amsterdam met ontbijt, lunch en diner. De gemiddelde besteding ging zomaar twintig euro per persoon omhoog.
Eerste in Europa
Sindsdien is Wagyu beef nooit meer van de kaart van het Hotel Okura Amsterdam weggegaan. In 2014 zijn we als eerste in Europa het echte Japanse Wagyu beef uit Japan gaan importeren. Ons doel was verwezenlijkt. Anno 2019 importeren wij meer dan vijftig Wagyu-koeien per maand. Nice to Meat International heeft 35 procent marktaandeel van Japans Wagyu beef in Europa. Hotel Okura Amsterdam heeft ervoor gezorgd dat er kwaliteitsproducten zijn voor de Nederlandse horeca en vormt de backbone van het Nice to Meat Gold Label.”
Het verhaal achter het vlees
De Nice to Meat kwaliteitslabels ‘Select Label’, ‘Classic Label’ en ‘Gold Label’ stellen het bedrijf in staat ‘het verhaal van het vlees’ te vertellen. Mikel Pouw: “In het verleden is het naar mijn idee misgegaan doordat slagers veel te anoniem over hun product spraken. Je moet, vind ik, over vlees vertellen als ware het een goede fles wijn. Je moet over je biefstuk álles kunnen vertellen wat je weet. Om welk ras gaat het? Op welke grond heeft het rund gelopen? Hoe oud was het dier? Waar bestond het voedsel uit? Wat is de herkomst van het dier? Is het een mannetje of een vrouwtje? En raszuiver of gekruist? De introductie van de kwaliteitslabels van Nice to Meat was echt een gouden greep. Het stelde ons plotseling in staat om het verhaal over ons vlees te vertellen, verhalen die de klant begreep. Ik haalde de biefstuk uit zijn anonimiteit.”
Labels
Classic Label is het basisassortiment.
Select Label is altijd een vers product dat perfect is voor chefs van 4- en 5-sterrenhotels, restaurants en gourmet bistro’s.
Gold Label richt zich op de culinaire top van Nederland.
Nice to Meat bedient onder anderen toprestaurants als De Leest, Vermaat Groep, Inter Scaldes, Rijks Restaurant, FG Restaurant, Joelia by Mario Ridder, Parkheuvel, en tophotels als Hotel Okura Amsterdam, Chateau Neercanne, De L’Europe Amsterdam, Hotel Sofitel Legend The Grand, Hotel NH Collection Amsterdam Grand Hotel Amsterdam, Hotel NH Collection Amsterdam Grand Hotel Krasnapolsky, Conservatorium Hotel, InterContinental Amstel Amsterdam, NH Hotel Group, de Hilton Groep, Bilderberg Hotels en WestCord Hotels. Maar óók succesnummers als Loetje, de Harbour Club, Entourage Group en Roadhouse Arnhem Bar & Kitchen.
.jpg)
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen