Dinsdag 24 september streden vier teams uit Nederland en België tijdens Gastvrij Roterdam om de winst van de Green Chefs Hat 2024. De Green Chefs Hat is dé pure plant-kookwedstrijd, georganiseerd door het Gastronomisch Gilde in samenwerking met We’re Smart. Dit jaar was de tweede editie, waarvan de voorrondes tijdens HORECAVA waren afgelopen januari. Broer en zus Jonas en Laurence Haegeman van Restaurant de Vijf Seizoenen uit het Belgische Brakel gingen naar huis met de prijs.
Foto: Charles Batenburg
V.l.n.r.: Bert van Manen, Luc Kusters, Jonas en Laurence Haegeman, Lieven Lootens, Waldrik Kremer en Frank Fol.
De jury bestond uit founder van We’re Smart, Frank Fol, Luc Kusters (Bolenius* in Amsterdam) en Lieven Lootens (’t Aards Paradijs in Deinze, België). De jury was onder de indruk van het niveau van alle teams. “Mooie smaken kwamen op het bord, de deelnemers waren enorm enthousiast en werkten fantastisch samen”, vertelt Frank Fol.
De deelnemers kregen deze finale te maken met een nieuw element. Normaliter is er een groot assortiment groenten en fruit beschikbaar, maar in het kader van waste en koken met de seizoenen kregen deelnemers een vooraf samengesteld pakket, waarin diverse groenten en fruit beschikbaar waren. Hiermee moesten zij hun gerechten bereiden.
“Ook tijdens de wedstrijden moeten we ons bewust zijn van deze thema’s. Daarom hebben we in overleg met onze partner HANOS Nederland besloten om deze boxen samen te stellen. Daarnaast moeten deelnemers ontzettend creatief zijn om bijzondere en smaakvolle gerechten te bereiden, waarbij ze opvallen bij de jury. Iedereen heeft dezelfde basis ingrediënten en het was een groot plezier om de diverse creaties langs te zien komen” aldus Waldrik Kremer en Bert van Manen van de Wedstrijd commissie van het Gastronomisch Gilde.
De deelnemers aan de finale waren: