In 2023 neemt het aanbod in vegan vis toe én de kwaliteit ervan ontwikkelt zich, verwacht Instagram-influencer en snackspert Eke Bosman. De vraag naar oosterse snacks neemt verder een grote vlucht. Gezonde borrelhappen en loaded fries zijn een blijvertje.
Tekst: Jeannette Verleg
Openingsbeeld: Vegan zalm van Zeastar
“Healthy fastfood zit al een tijdje in de lift en die trend zet zich door in 2023. Je ziet dat terug in de groothandel: het aantal snacks waarin groenten of tofu is verwerkt neemt nog steeds toe. En de smaken zijn heel goed. Dat vind ik trouwens ook van de vegasnacks. De smaak van de kipcorn is zó goed nagebootst. De vegavariant is zelfs nog beter dan de gewone. Hij is een stuk minder droog, en er zit een extra lekker smaakje aan. Daarentegen heb ik bij de frikandellen de hoop eerlijk gezegd al opgegeven. Wat komend jaar vooral gaat toenemen in dit segment is de vegavis. Vegazalm, -tonijn, je ziet het vooral bij de sushi steeds meer.”
Vegan vis van Zeastar (links) en Vegan Visboer (rechts)
“De loaded fries blijven een hit. Hoewel de echte piek wel is bereikt. Vooral de nieuwigheid ervan verklaart een deel van het succes. En het is natuurlijk leuk dat je met al die soorten friet en toppings kunt experimenteren. Kikkererwtenfriet, pastinaakfriet, zoete-aardappelfriet. Niks is te gek. En verder gaan de Aziatische snacks een grotere rol spelen op de borrelkaart. Er is een toenemende fascinatie voor de Japanse of Koreaanse cultuur en dat slaat ook over op food. Je ziet steeds vaker een broodje Bulgogi of gefrituurde oesterzwammen met sojasaus bijvoorbeeld … En in Amsterdam schieten de Aziatische bubble tea-zaken – met bijbehorende snacks - als paddenstoelen uit de grond.” Bosman tipt verder: “Investeer in vegan. Dat is nog altijd een gouden greep. Vegan snacks worden nog steeds doorontwikkeld. Zorg dus dat je er minstens een paar op de kaart hebt staan.”
“Slappe broodjes! Echt, ik heb zó vaak een slecht broodje gehad. Al zijn het vlees en de toppings nog zo goed, blijf ook dat checken. Kies bijvoorbeeld eens voor een briochebroodje, of een potato bun … Nu zijn ze toch vaak veel te hard en te droog.”