Toprestaurant Waterproef in Den Haag sluit: 'Combinatie van factoren'

Waterproef in Den Haag

Toprestaurant Waterproef in Den Haag sluit: 'Combinatie van factoren'

Toprestaurant Waterproef in Den Haag is gesloten. Het aan de Scheveningse Tweede Binnenhaven gelegen restaurant van Yves van Westreenen was zaterdag 24 augustus voor het laatst geopend. De sluiting van het restaurant, dat is opgenomen in alle toonaangevende restaurantgidsen en bekendstaat om de internationaal bekroonde wijnkaart, is vrijwillig. Eigenaar Yves van Westreenen is nog op zoek naar een partij die de exploitatie wil overnemen.

Na zeventien jaar heeft eigenaar en maître-sommelier Yves van Westreenen per 25 augustus 2024 de deuren van zijn restaurant aan de Scheveningse Tweede Binnenhaven gesloten. De reden van de vrijwillige sluiting is een combinatie van factoren, zo licht de 46-jarige ondernemer toe.

'Werken met een te klein team maakt je kwetsbaar en die last drukt zwaar op me'

Van Westreenen: “Na 17 jaar voel ik dat het tijd is om de periode Waterproef af te sluiten en dit mooie restaurant over te dragen. Het past in mijn levensfase en daarnaast wil ik me voorlopig richten op mijn andere zaak, restaurant De Tapperij in Den Haag. Hoewel niet de hoofdoorzaak, speelt ook mee dat de personeelsbezetting regelmatig penibel was. Het is lastig om voor het hogere segment voldoende gekwalificeerd personeel te vinden. Het werken met een te klein team maakt je kwetsbaar en die last drukt zwaar op me.”

Het succes van Waterproef

Naast opname in de Michelingids, waren ook de vermeldingen in de Gault&Millau-gids, Lekker500 en de Gouden Pollepel-recensie in AD/Haagsche Courant hoogtepunten. Van Westreenen: “Ik ben ook trots op de mensen die onderdeel waren van het team van Waterproef. Een deel van hen is ondernemer geworden, anderen zijn doorgestroomd naar het sterrensegment, waaronder zelfs naar een driesterrenzaak in het buitenland, en sommigen zullen vrienden voor het leven blijven. Ik ben dankbaar dat zij samen met mij Waterproef tot een succes hebben gemaakt. Een woord van dank is er ook voor de trouwe leveranciers. Zij zijn in een bepaalde vorm ook een onderdeel van het team en zij hebben zich in moeilijke tijden zoals de coronaperiode heel trouw en coulant opgesteld.”

*Tekst gaat onder de foto's verder.

De-Waterpoef-in-Den-Haag (3) De-Waterpoef-in-Den-Haag (1)

De Tapperij

Van Westreenen: “Ik beleef veel plezier aan het werken in mijn andere zaak restaurant De Tapperij in de Haagse Atjehstraat. In dit huiskamerrestaurant met de bijzondere 19e-eeuwse ambiance kun je bistroklassiekers eten met een goed glas wijn erbij. De komende tijd zal ik hier veel te vinden zijn, evenals de maître van Waterproef Mike Cantelberg, die hier vanaf september aan de slag gaat. Daarna zie ik wel wat de toekomst brengt. Het ondernemen in Den Haag zit in mijn bloed en ik sluit niet uit dat ik op langere termijn weer een nieuw horecabedrijf open.”

Yves-van-Westreenen-in-de-Tapperij-Den-Haag
Van Westreenen in De Tapperij

Exploitant gezocht

Van Westreenen is nog op zoek naar een opvolger voor de lopende huurovereenkomst van Waterproef. “De locatie aan het water is geweldig en Waterproef is goed bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. De begane grond biedt plaats aan vijftig gasten en op de verdieping, waar ook een private diningruimte is, kunnen nog eens 75 personen eten, vieren en vergaderen. Zowel vanaf het terras als vanuit het restaurant en de eerste verdieping is het uitzicht over de Scheveningse jachthaven prachtig. Ik hoop dat ik Waterproef kan overdragen aan een partij die er net zoveel voldoening kan uithalen als ik had.

Artikel delen