Trending: 6x wereldse platbroden voor op de menukaart

Trending: 6x wereldse platbroden voor op de menukaart

Platbroden zijn een trend. En terecht! Ze zijn lekker, bijzonder en je kunt er van alles mee: beleggen, dippen, dubbelvouwen… Ook in ons land zie je dan ook steeds meer soorten plat- en naanbroden in het aanbod verschijnen. Van naan uit India tot schiacciata uit Italië. Wij zetten de meest bekende soorten op een rijtje. 

6x wereldse platbroden

Een pistoletje gezond is allang niet meer de hardloper van de menukaart. De gast van nu wilt verrast worden met bijzondere combinaties en gerechten. Hoe je dat kan doen zónder lange bereidingstijd? Met platbroden. Zo maak je binnen een handomdraai een mooi en lekker lunchgerecht.

Naan

Naan is een platbrood dat standaard als bijgerecht wordt gegeten in landen als India, Pakistan, Afghanistan en Iran. Basisingrediënten zijn tarwebloem, water, olie en gist. Het brood wordt gebakken in een kleioven, wat het een lekker oosterse smaak geeft. De naanbroden van Panesco zijn geïnspireerd op de authentieke bereiding. Er zijn twee varianten: naan gemaakt van tarwebloem en een naan die is verrijkt met gierst, zonnebloempitten, bruin en goudkleurig lijnzaad, tarwemoutvlokken, pompoenpitten en quinoa.

Libanees platbrood

Een dun, ongerezen platbrood dat de vorm heeft van een pizza of pannenkoek. In Libanon is het standaard onderdeel van de maaltijd. In ons land wordt het ook wel opgerold en gevuld, of gebruikt om te dippen. Het Libanese brood van Panesco is geïnspireerd op het authentieke Arabische recept van tarwe- en sojabloem en wordt op steen gebakken. Ook verkrijgbaar in de variant wholemeal

thumbnail_Banner 2 - Schiacciatta & Ethnic Flatbreads2

Pitabrood

Dit platte, ronde broodje met een zachte korst en een holle binnenkant is bekend onder vele namen. In Griekenland wordt dit broodje ‘pita’ genoemd, in Turkije ‘pide’ en in Syrië en Marokko ‘khubiz’. Vaak wordt het geserveerd met vlees. Het vlees wordt dan als het ware in het broodje geschept en zo kan het makkelijk uit de hand worden gegeten. In ons land wordt het ook wel met falafel geserveerd, en steeds vaker met bijvoorbeeld gefrituurde groenten en humous. 

Schiacciata

Schiacciata is Italiaans platbrood dat oorspronkelijk uit Toscane komt. Het is een op steen gebakken focaccia met een open kruimstructuur. Schiacciata is gemaakt van tarwevolkorenmeel, roggebloem en spelt, olijfolie en een mix van gierst, lijnzaad en zonnebloempitten. Tegenwoordig krijg je het vaak in restaurants in gesneden vorm als antipasto, maar dit type is ook erg geschikt voor de lunchkaart. Van Panesco zijn er vier soorten schiacciata, zoals bijvoorbeeld de schiacciata gemaakt van tarwevolkorenmeel en de margherita variant met tomatenpuree en mozzarella. Inspiratie nodig voor de menukaart? Serveer een Schiacciata Romana met parmaham of ga voor een vegetarische variant met mozzarella.

LALORAINE_Schiacciata-Caprese

Recept Schiacciata Caprese

Besmeer de Schiacciata Lingua Romana met pesto en bestrooi met gemalen mozzarella. Bak deze heet en kort af. Beleg daarna met rucola, mozzarella bolletjes, mini tomaatjes, pijnboompitten en basilicum.

Flammkuchen

Wanneer de boeren in de Noord-Franse Elzas vroeger brood bakten in de houtoven begonnen ze met een soort dunne pizza’s die gebakken werden in de eerste vlammen. Tegenwoordig zie je het steeds vaker terugkomen in horecazaken met allerlei soorten beleg. Bijvoorbeeld met crème fraîche, kaas, ui en spek. Overigens kun je flammkuchen ook prima maken van Libanees brood, dat bijna net zo dun is. 

Polarbröd

Zweeds met de kenmerkende luchtige gaten erin. In Zweden wordt het wel gegeten met rendiervlees, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Het broodje is zacht en rond van vorm en daardoor ideaal om te beleggen als lunchgerecht.  

Receptinspiratie

Wil jij je menukaart vernieuwen met de platbroden van Panesco? Via onderstaande button vind je recepten om jouw gasten te verrassen met wereldse smaken. Of kijk op de La Lorraine Bakery Group Foodservice website voor meer inspiratie.

Bekijk alle recepten

Artikel delen