5 bieren die niet standaard zijn, maar wel verrasend voor op de kaart

5 bieren die niet standaard zijn
Tags: bier

5 bieren die niet standaard zijn, maar wel verrasend voor op de kaart

Je ziet ze niet vaak op de bierkaart, maar het zijn wel parels waarmee je gasten kunt verrassen. Biersommelier en BJCP Master beer judge Derek Walsh van Bier+ beschrijft vijf schitterende buitenbeentjes.

Tekst: Gerard Molenaar

Derek Walsh is in de bierwereld bekend van zijn bierstijlengids uit 2002. Dat standaardwerk is allang niet meer verkrijgbaar. Maar Walsh werkt aan een nieuwe, sterk uitgebreide editie. Op verzoek van Entree Magazine geeft hij de horeca vijf bijzondere biertips.

1. Zaanse Mosterd Tripel

  • Brouwerij: Hoop
  • Bier: Zaanse Mosterd Tripel
  • Bierstijl: Kruidige tripel
  • Belgische abdijgist

Zaanse Mosterd Tripel is precies wat je verwacht: een tripel uit de Zaanstreek met echte, grof gemalen Zaanse mosterd. De tripel is een populaire bierstijl, beroemd geworden door Westmalle, die in 1934 de eerste tripel op de markt bracht. Maar deze tripel is een buitenbeentje. Met 7,6% alcohol is het geen zware tripel.

Geur en smaak

In de geur herken je mosterd, iets kandij en banaan. Ook ziltige toetsen komen naar voren. De smaak is zoetig, bitterig, zurig, maar ook iets zout en umami. Alle smaakcomponenten komen dus aan bod. Verder vind je in de smaak iets kruidigs, brood en ook weer banaan ... en een klein zuurtje. De nasmaak is zoet-zurig en bitter-kruidig. Een mooi complex bier dus. Voor liefhebbers van tripel is dit een heel spannend alternatief. Het is een bijzondere samensmelting van een smaakmaker en bier. Hoewel de mosterd duidelijk aanwezig is in deze tripel, overheerst hij niet.

Foodpairing

Voor iedere horecazaak is het mooi dat deze mosterd tripel het uitstekend doet met een bittergarnituur. Dat heeft iedere horecazaak wel op de kaart staan. Verder gaat de Zaanse mosterd tripel goed samen met burgers, kip of worsten van de barbecue. En als we naar kazen kijken, dan zijn de Comté Elegance of Epoisses Berthaut goede partners.

5-bieren-voor-op-kaart-Zaanse-Tripel

2. Bon Secours Tradition

  • Brouwerij Caulier
  • Bier: Bon Secours Tradition
  • Bierstijl: Brut Sterk Blond
  • Eigen giststam

Bon Secours is een ‘brut’ bier van de Belgische brouwerij Caulier. Een brut bier noemen we ook wel méthode traditionnelle (champagne-achtig) bier. Kenmerkend is de zeer droge afdronk, het hoge gehalte koolzuurgas en de afwezigheid van wat we ‘body’ noemen. Een bier dat met gemak een sekt of champagne kan vervangen. Een feestelijk bier dus. De basis is een sterke blond en met 8,6% alcohol behoeft dat geen verdere uitleg. Het verschil met een gewone sterke blond is het ontbreken van body en de zeer droge afdronk. Bon Secours Tradition is complex, fris en zeer droog. De gist maakt het wat zwoel en wijnachtig. Bij de Brussels Beer Challenge 2023 won dit bier een gouden medaille.

Geur en smaak

In de geur kom je citrus, tarwe, druiven en bloemen tegen. De smaak is te omschrijven als zoet, bitterig, zurig, iets umami. Steenvrucht, meloen, hooi, bloemig, fruit, fris.

Foodpairing

Dit bier is zeer geschikt als aperitief. Het doet het ook erg goed met amuses zoals blini’s met crème fraîche en kaviaar maar ook met caprese op een spies of een toastje gerookte forel met wasabimayonaise.

5-bieren-voor-op-kaart-Bon-Secours(3)

3. Handdruk

  • Brouwerij: Breugem
  • Bier: Handdruk
  • Bierstijl: hout-infused quadrupel
  • Engelse bovengist

De naam quadrupel werd ooit geïntroduceerd door La Trappe. Deze stijl ligt heel dicht bij een barley wine, maar de quadrupel heeft een meer ‘Belgisch’ karakter. En deze quadrupel van Breugem van 10,3% is een buitenbeentje, want hout-infused.

Geur en smaak

In de geur herken je speculaas en amandelen. De smaak is te omschrijven als zoet, bitterig, iets umami. Maar er valt meer te ontdekken: biscuit, karamel, speculaas, fruitig-kruidig, pomme en ook zoethout-kruidnagel-kaneelachtige elementen. De smaken zijn aan de rijpe kant. Het mondgevoel: medium body, medium koolzuur, sterk alcoholwarmend, drogend. In de nasmaak is Handdruk bitter-kruidig, met iets tannine.

Handdruk is iets droger en complexer dan de gemiddelde quadrupel en heeft een volledig unieke geur en smaak van Palo Santo-hout, dat iets munt- en kaneelachtigs heeft.

Foodpairing

Fourme d’Ambert kaas, Cantuccini Arancia koekjes, Chocolate Makers 40% melk + zeezout chocolade.

5-bieren-voor-op-kaart-Handdruk(4)

4. Liefmans Goudenband

  • Brouwerij: Liefmans
  • Bier: Liefmans Goudenband
  • Bierstijl: Vlaams roodbruin
  • Gemengde vergisting

Vlaams roodbruin is een bierstijl die net als geuze al heel lang wordt gebrouwen en tot de oudste nog gebrouwen bierstijlen in België behoort, waar het meestal Oud Bruin heet. Niet te verwarren met het zoete en laag-alcoholische Nederlandse Oud Bruin, dat een heel ander biertype is. Vlaams roodbruin, met wortels in West-Vlaanderen, is een friszuur bier van gemengde gisting; een bovengistend bier dat op foeders rijpt en daar een spontane gisting ondergaat. Liefmans Goudenband heeft een alcoholpercentage van 7,9%.

Geur en smaak

In de geur vind je kersenachtige aroma’s, maar ook azijn- en melkzuur. De smaak is zoetig, iets bitter, zuur, iets umami. Denk aan pruimen en zwarte bessen, iets karamel, tussen fris en rijp in. Het mondgevoel is te omschrijven als laag-medium body, veel koolzuur, alcoholwarmend, iets stroperig en samentrekkend. De nasmaak is zurig. Verder tonen van zuidvruchten, iets karamel en iets roosterig. Je zou het de Pedro Ximénez onder de bieren kunnen noemen. Een uitstekende balans en drinkbaarheid.

Foodpairing

Cranberry geitenkaas, Brandt & Levie droge worst met venkelzaad, rundvleesstoofpot.

5-bieren-voor-op-kaart-Liefmans(6)

5. Gooisch Grape Ale IX Cabaret Noir

  • Brouwerij: Gooische Bierbrouwerij
  • Bier: Gooisch Grape Ale IX Cabaret Noir
  • Bierstijl: grape ale
  • Amerikaanse bovengist

Grape ale is een Italiaanse bierstijl, Italian Grape Ale (IGA) die snel aan populariteit wint en buiten Italië doorgaans als grape ale wordt aangeduid. Het is een hybride, de vergistbare suikers komen uit de mout en de druiven. Soms worden druivenschillen toegevoegd, soms most, soms pulp of hele druiven of druivensap. Er zijn wat dat betreft geen strakke grenzen te trekken. Een grape ale heeft kenmerken van bier en van wijn. Gooische grape ale (6,5%) is de interpretatie van de Gooische bierbrouwerij, waaraan Cabaret Noir druiven van het Betuws Wijndomein worden toegevoegd.

Geur en smaak

In de geur vind je karamel, zoetig kersen-cassis en vanille-amandelen. De smaak is te omschrijven als zoet, iets bitterig, zurig en iets umami. Honing-karamel-cacao, fruitig, zuidvruchten, anijs- en zoethoutachtig, rijp. Het mondgevoel is medium tot tamelijk volle body, laag tot medium koolzuur, iets alcoholwarmend, stroperig en iets samentrekkend. De nasmaak is complex, met tonen van bessen, iets cacao-karamel, zoet-zurig, iets kruidnagel. Gooische Grape Ale IX is een unieke en vernieuwende samensmelting van donker bier en rode wijn. Deze hybride is beter dan de twee losse dranken.

Foodpairing

Bleu d’Auvergne kaas, gedroogde zuidvruchten en noten, crème brûlée.

5-bieren-voor-op-kaart-Gooisch(2)

Artikel delen