500e biersommelier in Nederland: meerwaarde voor horeca
Met de certificering van de 500e biersommelier in Nederland, Arjan Jonker, bereikt StiBON Bieropleidingen een bijzondere mijlpaal. Coördinator Henri Reuchlin blikt terug op 15 jaar StiBON en de impact van biersommeliers op de Nederlandse biercultuur.
“Dit hadden we destijds nooit kunnen bedenken,” zegt Reuchlin. StiBON begon ooit als een droom van een groep bierliefhebbers die anderen wilden meenemen in hun passie voor bier. Nu, 15 jaar later, behoort Nederland tot de landen met een van de hoogste percentages biersommeliers ter wereld, naast Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.
Verhalen vertellen
Volgens Reuchlin gaat de rol van een biersommelier verder dan kennis alleen. “Het draait om de passie om verhalen te vertellen en anderen nieuwsgierig te maken naar nieuwe bieren en smaken.” Een sommelier moet niet alleen kennis hebben, maar ook mensen prikkelen en enthousiasmeren. “Je weet misschien niet alles, maar je weet meer dan de gemiddelde bierdrinker en kunt daardoor de juiste vragen stellen en mensen verder helpen.”
Veel sommeliers kiezen een specialisatie, zoals bier en spijs, brouwen, techniek of onderwijs. In de horeca speelt de sommelier een sleutelrol. “Ze vertellen verhalen over bijzondere brouwers, ambachtelijke makers en over grote brouwerijen die iets moois creëren.”
Daarnaast wijst Reuchlin op de potentie van bier aan tafel. “Bier is een prachtige begeleider van gerechten, al blijft het een uitdaging om dit volledig te integreren door de diversiteit aan smaken die ontstaat bij het brouwen als gevolg van verhitting. Ook de aanwezigheid van koolzuur vraagt om aandacht bij foodpairing. Dat maakt bier een complex maar spannend drankje om mee te werken.”
Henri Reuchlin
Meerwaarde voor de horeca
De aanwezigheid van biersommeliers heeft een duidelijke impact op de horeca. “Ze brengen enthousiasme en kennis, waardoor de beleving voor gasten wordt vergroot,” legt Reuchlin uit. Hij benadrukt hoe een sommelier een interactie kan verrijken: “Als je gasten vraagt waar ze van houden, zoals citrus of een bittertje, kun je een passend bier aanraden. Dat brengt een persoonlijke ervaring die je thuis niet krijgt.”
Volgens de coördinator van StiBON zijn er drie belangrijke redenen waarom horecaondernemers een biersommelier zouden moeten omarmen:
- Passie en kennis: Een sommelier brengt meer beleving voor de gasten.
- Verkoop en marge: Door het juiste verhaal te vertellen, worden bieren met een hogere marge aantrekkelijker. Bovendien helpt de sommelier bij de inkoop door onderscheid te maken tussen écht bijzondere bieren en gehypte producten.
- Werkplezier: Werken met gepassioneerde mensen maakt het werk leuker voor het hele team.
De biersommelier als gids
Reuchlin is ervan overtuigd dat de rol van de biersommelier essentieel blijft, zeker nu het aanbod aan andere dranken groter wordt. Hij wijst op het groeiende aanbod van alcoholvrije bieren, waar veel smaak- en kwaliteitsverschillen in te ontdekken zijn. “Ook hier kan een sommelier een gids zijn, iemand die verhalen vertelt en de weg wijst.”
“Het bierlandschap van 30 jaar geleden was als een monotoon bos met één boomsoort. Zo’n bos heeft geen gids nodig; alles is meteen zichtbaar. Het huidige bierlandschap is als een rijk, gevarieerd bos. Daar is een gids juist wél nodig, omdat er zoveel te ontdekken valt. Een sommelier wijst je op de bijzondere bieren, verhalen en mogelijkheden, net zoals een gids een boswandeling verrijkt door te wijzen op bijzondere bomen, vogels en struiken.”
Mooie toekomst
Reuchlin ziet een mooie toekomst voor biersommeliers. “In 15 jaar tijd hebben we een stevige basis gelegd, en ik denk dat dit bos alleen maar mooier wordt naarmate het verder groeit – over 50 of zelfs 100 jaar.” De horeca kan nu al een beroep doen op 500 biersommeliers, in dienst of als consultant.
Op de foto v.l.n.r. Gijs Troost (examencommissie StiBON), Arjan Jonker (Bierbeleving), Henri Reuchlin (coordinator StiBON Bieropleidingen) en Jens Luckart (Doemens)
Bierbeleving
“In het kader van m’n midlife-crisis besloot ik biersommelier te worden”, bekent Arjan. “Maar vooral omdat bier een fantastische drank is, die meer aandacht verdient. Je kunt er ongekend van genieten.” Hij is inmiddels zo enthousiast geworden dat hij Bierbeleving heeft opgericht om bierproeverijen te organiseren en om over bier te schrijven. Overigens is Arjan niet de enige die zijn diploma in ontvangst nam. In totaal is Nederland 19 biersommeliers rijker.
Internationaal
Het laatste deel van de opleiding wordt georganiseerd in samenwerking met de toonaangevende Doemens Academy. Hierdoor zijn de geslaagden erkend internationaal biersommelier. “We zijn erg tevreden met de samenwerking”, aldus Jens Luckart, de verantwoordelijke voor de biersommelieropleiding. “De Nederlandse deelnemers zijn altijd erg nieuwsgierig en enthousiast. Bovendien ligt het kennisniveau hoog.”
Tekst: Gerard Molenaar
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen