Frisse en fruitige bieren voor op het terras
Zeker op warmere, zomerse dagen vragen jouw gasten om frisse en fruitige bieren die hen verkwikken. Laag in alcohol en vol van smaak lenen deze bieren zich uitstekend om genoten te worden in het zonnetje, in goed gezelschap. En door ze juist te presenteren en serveren, dragen deze bieren ook nog eens bij aan het vrolijke gevoel dat zo past bij een zomers terras.
Wat is fruitbier precies?
Fruitbier kennen we in veel verschillende verschijningen. Meestal is fruitbier een mengeling van witbier met vruchtensap, zoals rosébier of de exotische bieren van Mongozo. Het kan ook een (zwaar) blond met fruit zijn, of zelfs Vlaams roodbruin met fruit. In elk geval speelt fruit een hoofdrol. Verwar het niet met kriek: dat is op basis van lambiek en heeft meer een wijnachtig karakter.
Datzelfde wijnachtige karakter komen we tegen bij fruitbier op basis van Vlaams roodbruin bier. De fruitsmaak speelt hierbij echter een grotere rol. Vlaams roodbruin bier begint zijn leven als donker bier en mag vervolgens maanden, tot wel enkele jaren, rijpen op grote houten vaten die we foeders noemen. In die foeders gaan vervolgens allerlei gisten en andere eencelligen met de restsuikers aan de gang, waarbij geuren en smaken ontstaan die je aan rood fruit doen denken. Dat fruitige aspect kun je onderstrepen door er puur fruitsap aan toe te voegen.
Zo wordt Rodenbach FruitAge verrijkt met 100% natuurlijk kersensap, en worden kunstmatige smaakmakers zorgvuldig vermeden. Het resultaat is een fris, licht zoetzuur bier met een laag alcoholgehalte – perfect voor een zomers terras. Je kunt het zelfs als een heuse biercocktail serveren door het over ijsklontjes uit te schenken en te garneren met takjes munt en een schijfje limoen. Hoeft niet, kan wel!
Witbier en weizen is toch hetzelfde?
Nou, nee, hoewel tarwe in beide de hoofdrol speelt. Tarwe geeft een fris, zacht en romig mondgevoel. Het grote verschil zit in de historische achtergrond: weizen is Duits (en betekent tarwe), witbier is van oorsprong Belgisch. In tegenstelling tot de oosterburen gebruiken Belgische brouwers graag kruiden en specerijen om het frisse, zachtzure karakter van hun witbier te accentueren. Duitse brouwers doen dat niet: het Reinheitsgebot maakte hen dat onmogelijk, en hoewel het Reinheitsgebot niet meer officieel geldig is houden veel brouwers zich er nog steeds aan.
Neem ’s werelds oudste brouwerij, Weihenstephan (1040): louter water, graan, hop en gist zijn de enige ingrediënten waarmee hun überklassieke Hefeweizen wordt gebrouwen. Geschonken in het sierlijke ‘Stephani’ glas past het zowel bij de apres-ski als op jouw terras. Geniet en ‘Dare to drink different!’
Ontdek onze witbieren en weissbieren
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen