promotioneel
Dat klinkt tegenstrijdig, maar toch is het waar. In Portugal, en in de regio Alentejo in het bijzonder, leven en werken ze al eeuwenlang in het tempo dat de natuur aangeeft. Precies zo wordt bij Esporão wijn en olijfolie gemaakt: slow forward. Het Haagse restaurant Tapisco werkt al jaren met Esporão. “De prijs-kwaliteit is fantastisch en de wijnen liepen meteen goed. Ze passen perfect bij onze keuken." Esporão-wijn en -olijfolie worden geïmporteerd door Delta Wines (DGS Wijn).
Foto's wijnbar Tapisco: Pim Ras
Herdade do Esporão startte in 1973 op de meest ideale plek die de oprichters konden vinden. Een landgoed in het zuidoosten van Portugal. Slechts een derde van het totale gebied bestaat uit wijngaard. Verder vind je er veel bos, olijvenbomen, moestuinen voor eigen gebruik en loopt er vee rond. Het is, na al die tijd, nog steeds een boerderij.
Sinds de eerste oogst in 1985 groeide Esporão tot een toonaangevend wijnhuis. Want hoe groot Esporão inmiddels is, aan kwaliteit heeft het bedrijf nooit verloren. Die is met de jaren eigenlijk alleen maar beter geworden, terwijl het aanbod in de breedte groeide. Met knisperfrisse vinho verdes, biologisch wit en rood uit Alentejo, stoer rood uit de Douro en van alles daar tussenin.
Naast hun duurzame werkwijze, gestart in 2007, richt het wijnbedrijf zich ook steeds meer op gastronomie en toerisme. “Waar je ons ook bezoekt, de omgeving is prachtig. In de Douro, bij Quinta dos Murças, kun je bovendien op ons eigen domein slapen”, vertelt António Roquette, verantwoordelijk voor toerisme en de eigen restaurants.
Een (groene) Michelinster bij Herdade de Esporão onderschrijft het succes. Roquette heeft een uitstekende kijk op de gastronomische inzetbaarheid van Esporão’s wijnen. "Historisch gezien gaan onze wijnen heel goed samen met de Mediterrane keuken. Ze zijn altijd in balans en veelzijdig. Denk ook aan Italiaans, moderne keukens of Japans."
Tekst loopt door onder de foto én het kader
Het Haagse restaurant Tapisco werkt al jaren met Esporão. “De prijs-kwaliteit is fantastisch en de wijnen liepen meteen goed. Ze passen perfect bij onze keuken.” Gastheer en mede-eigenaar Shayan Sherafati heeft vanaf de start al zijn energie en liefde in de zaak gestoken. Tapisco begon vijf jaar geleden als Portugees-Spaanse wijnbar met bijpassende hapjes: tapas en petisco’s.
“We zijn daar in de loop der tijd steeds volwassener en beter in geworden. Vanaf de opening hadden we wel al direct een Bib Gourmand, en nog steeds.” Aan de focus op wijn is niets veranderd. “De wijnen van Esporão gaan bij ons per fles. En het mooie is, negen van de tien gasten vraagt om de wijnkaart. Daar komen ze voor en ze willen graag ondergedompeld worden in onze wereld.”