Rick Kempen over biertrends 2025: herwaardering van klassieke bierstijlen

Rick Kempen Bier&cO

Rick Kempen over biertrends 2025: herwaardering van klassieke bierstijlen

Als bierambassadeur Rick Kempen van Bier&cO, al ruim dertig jaar actief in de bierwereld, gevraagd wordt naar de biertrends voor 2025, noemt hij de herwaardering van klassieke bierstijlen. Zoals de klassieker Weihenstephan Hefeweissbier, een van zijn persoonlijke favorieten.

Foto: Pim Ras
Openingsfoto: Rick Kempen van Bier&cO

“Klinkt het gek als ik zeg dat een ‘trending topic’ de herwaardering van klassieke bierstijlen is? Toch is het zo: de consument kijkt enerzijds naar de relatieve betaalbaarheid van deze Belgische en Duitse bieren, en is anderzijds een beetje ‘IPA-moe’ aan het worden. En laten we eerlijk zijn: ‘klassiekers’ zijn deze bieren niet zomaar. Tripels, Weizens, quadrupels en saisons: al decennia behoren ze tot het beste dat er in bierland te vinden is. Een zo’n klassieker is een persoonlijk top-3 bier: Hefeweissbier, van ’s werelds oudste brouwerij Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan die in 2040 duizend jaar bestaat.

Weizen

Het mooie aan Weizen, zoals we Hefeweissbier ook noemen, is dat het een bier voor alle jaargetijden is. Anders dan Belgisch witbier, dat vooral ’s zomers wordt genoten, viert Weizen zowel de lente, zomer, herfst en après-ski met je mee. De specifieke glazen, lang en slank, zijn al van verre te herkennen; het bier komt er optimaal in tot zijn recht.

Je ruikt banaan, appel of abrikoos – wat er niet in zit, want deze bieren brouw je volgens het Reinheitsgebot. Het romige, zachte mondgevoel komt vooral van de tarwe, die ook iets fris-zurigs geeft. Al met al is het geurig, complex en verfrissend tegelijk.

*De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Glazen-bier-bier-co
Weihenstephaner Hefeweissbier

Foodpairing

Een bizar goede foodpairing kwam ik per ongeluk op het spoor. Ik had satéstokjes gemaakt: zowel kippen-, varkens- als geitenvlees, klassiek gemarineerd en op de gietijzeren grillplaat geroosterd. Zelfgemaakte pindasaus erbij. In de koelkast bleek enkel nog Weihenstephaner Hefeweissbier te liggen. Ik rekende op twee flessen Saison Dupont, een bier dat lekker met deze Indonesische klassieker combineert. Het moest dus met Weizen en dat bleek meesterlijk goed te werken!

Het zachte mondgevoel sluit naadloos aan bij de zalvende saus; het lichte, frisse fruitige zuurtje van het bier tilt het lichtzoete varkensvlees op; verkwikt het kippenvlees en geeft het stevige geitenvlees het zachte tegenwicht. Trending: klassieker wordt het niet. En juist daarmee kom je soms de mooiste ‘nieuwigheden’ tegen. Blijf genieten!”

Bier&cO: Partner voor de horeca

Bier&cO is dé perfecte partner voor de horeca, retail en slijterij met onbegrensde bierkennis, meer dan duizend speciale bieren en frisdranken in het pakket. Met meer dan 35 jaar bierervaring en een aantal biersommeliers in huis helpen we horecaondernemers met het samenstellen en optimaliseren van de bierkaart, unieke 'Bier aan tafel'-kennis om je rendement te verhogen en zelfs het trainen van je personeel.

Je kunt eenvoudig online bestellen wanneer het jou uitkomt en bijvoorbeeld kiezen voor Weihenstephan, BrewDog, De Molen, fritz-kola en St. Bernardus.

Artikel delen