Bierinnovatie Gutbier: alcoholvrij bier met probiotica

Gutbier probiotica
Tags: bier

Bierinnovatie Gutbier: alcoholvrij bier met probiotica

Robin 't Sas, een student aan de HAS Hogeschool, is bezig met het afronden van zijn studie in Food Innovatie, met een specialisatie in design. Zijn reis naar deze opleiding begon al op het MBO, waar hij voeding en techniek studeerde. Het was tijdens een stage bij de bierbrouwerij Breda, een loonbrouwerij, dat zijn passie voor bier werd aangewakkerd. Thuis heeft hij zelfs een kleine hobbybrouwerij van 50 liter in zijn schuur.

Alcoholvrije innovatie

Tijdens zijn opleiding kreeg ‘t Sas de opdracht om een nieuw product te ontwikkelen. Dit leidde bracht hem op het idee om iets innovatiefs met bier te doen. Hij onderzocht de verschillende stoffen in bier en hoe hij deze zou kunnen benutten, wat resulteerde in het idee om een bier met een probiotische functie te creëren. De uitdaging was om een alcoholvrij bier met voldoende body te ontwikkelen, aangezien zijn doel was om een gezond product te ontwikkelen voor een specifieke doelgroep. ‘Als je probiotische producten ontwikkelt, spreek je een doelgroep aan die met gezondheid bezig is. Dan is alcoholvrij de enge optie.’

Gist en bacteriën

De innovatieve brouwer koos niet voor de standaard melkzuurbacterie, maar voor een unieke stam die een combinatie is van gist en bacteriën. Dit zorgt ervoor dat het bier niet te zuur is en er voldoende suikers overblijven voor de body. Het resultaat is een bier met een zoete basis en een vergistingsgraad van bijna 75%. De melkzuurbacterie geeft wel een zuurtje, maar dat wordt gebalanceerd door de suikers. Hoewel het bier in principe alcoholvrij is, kan er, als het ongepasteuriseerd en warm bewaard wordt, door achtergebleven gisten toch nog fermentatie optreden.

Gutbier probiotica

Veelbelovend

De creatie van ‘t Sas is veelbelovend gezien de vele onderzoeken naar de voordelen van probiotica en de trend naar een gezondere levensstijl, waarbij steeds meer mensen kiezen voor alcoholarme en alcoholvrije bieren. Voor nu wil hij echter eerst zijn studie afronden en een baan vinden voordat hij verder gaat met de ontwikkeling van zijn bier. In de tussentijd brouwt hij in het weekend en werkt hij verder aan zijn eigen bieren. Hij heeft nog steeds goede contacten bij de brouwerij waar hij stage liep.

Fermentatie en probiotica

De probiotica in het bier worden toegevoegd door de unieke fermentatiemethode die Robin gebruikt. Na het brouwen laat hij de wort niet vergisten met een normale biergist, maar voegt hij een fermentatiecultuur toe die meestal in yoghurtachtige producten wordt gebruikt. Deze cultuur zet suikers om in koolzuur en probiotische stoffen, zoals verschillende melkzuurbacteriën.

Tijdens het What’s Next middag bij Now New Next in Breukelen werd het bier, naast allerlei andere probiotische producten, gepresenteerd en de reacties waren positief.

Gutbier probiotica

 

Artikel delen