Biermarkt krimpt, verkoop laag alcoholisch bier stijgt

Biermarkt 2023
Tags: bier

Biermarkt krimpt, verkoop laag alcoholisch bier stijgt

Een slechte zomer en een hoge inflatie zijn volgens Nederlandse Brouwers de oorzaak van een licht gekrompen bierverkoop in 2023. De brouwers zien wel dat de verkoop van alcoholarme bieren in de lift zit. De verkoop van pils en biermixen daalde fors, de verkoop van alcoholvrije en speciaalbieren was stabiel en de verkoop van bieren met lagere alcoholgehaltes (>3,5%) steeg juist fors.

In hun persbericht vragen de brouwers de Nederlandse overheid om gerichte maatregelen die overmatig alcoholgebruik en drinken door jongeren onder de 18 tegen gaan. Daarnaast vragen ze de formerende partijen om de belastingverhoging op alcoholvrij bier terug te draaien door een nultarief in te voeren.

Biermarkt 2023 Nederlandse Brouwers

Fred Teeven, voorzitter van Nederlandse Brouwers: “De afgelopen jaren werd al steeds vaker een alcoholvrij of -arm bier gedronken. We zien nu ook dat er steeds meer wordt gekozen voor bier met minder alcohol erin. Brouwers spelen op deze maatschappelijke ontwikkeling in door een groter en smaakvoller aanbod aan alcoholvrije, arme en laag alcoholische bieren.” Hij spreekt de hoop uit dat een nieuw kabinet met een gerichte aanpak van overmatige alcoholconsumptie komt en ook met maatregelen komt om drankgebruik door jongeren onder 18 jaar tegen te gaan. Hij benadrukt nog eens dat de brouwers onverminderd achter het preventieakkoord staan.

Slecht weer

In 2023 is zowel de horeca- als de thuisconsumptie van bier gedaald. De verkopen van pils en biermixen (zoals Radlers) daalden respectievelijk met 6,5 en 15,2 procent. Waar de afgelopen jaren vooral de consumptie van speciaalbier en alcoholvrij bier groeide, bleef de verkoop dit jaar stabiel. Alcoholvrij speciaalbier groeide overigens wel sterk. Ook had de inflatie een negatieve impact op de verkoop. Daarnaast speelde ook het slechte zomerweer de biermarkt parten. Vooral biermixen zoals Radler, die vooral worden gedronken bij mooi weer, hadden daar veel last van, melden de brouwers in het persbericht.

Biermarkt 2023 Nederlandse Brouwers

“Overheid ondermijnt positie alcoholvrij”

Uiteraard ageert de voorzitter ook tegen de accijnsverhoging op alcoholvrije bieren, die strijdig lijkt met het streven om het alcoholgebruik te verminderen. “De afgelopen tien jaar was alcoholvrij de groeimotor van de bierverkoop. De verkoop hiervan steeg tussen 2010 en 2022 met 555 procent. Er zijn in die periode steeds meer varianten van alcoholvrijbier bijgekomen en door inspanningen van brouwerijen is alcoholvrij bier steeds beter beschikbaar geworden in de horeca, in sportkantines en op studentenverenigingen. In 2023 stabiliseerde de verkoop van alcoholvrij bier en voor 2024 zijn de vooruitzichten niet goed”, laten de brouwers weten.

De overheid heeft per 1 januari de frisdrankenbelasting, die ook van toepassing is op alcoholvrij bier, met 196 procent verhoogd en dat druist volgens de brouwers regelrecht in tegen de afspraak die ze met de overheid hebben gemaakt om de verkoop van alcoholvrij bier te stimuleren en het dwarsboomt ook de preventie van alcoholgebruik.

NL Brouwers grafiek 8

Nultarief voor alcoholvrij

Fred Teeven: “Wij hopen dat de nieuwe coalitie uitvoering geeft aan de motie die door de Eerste Kamer is aangenomen om bij de differentiatie van de frisdrankenbelasting een nultarief in te voeren voor onder andere alcoholvrij bier. Het invoeren van een nultarief voor alcoholvrij bier zou getuigen van consequent overheidsbeleid.”

Grensregio’s geraakt

Door de recente, forse accijnsverhoging, zeker op de bieren met meer alcohol, de hoge inflatie en de gestegen grondstoffenkosten, krijgt de brouwsector klappen. Zeker retail en horeca in de grensregio hebben hier last van, omdat de prijsverschillen sterk zijn opgelopen. Consumenten gaan de grens over voor hun bier.

Minder brouwerijen

Voor het eerst sinds 2001 is het aantal brouwerijen afgenomen. Uit de gegevens van de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur blijkt dat in 2023 76 brouwerijen zijn gestopt waaronder 27 brouwerijen en 48 brouwerijhuurders. De redenen hiervoor variëren van faillissementen tot het de deuren sluiten omdat het niet langer rendabel was om bier te brouwen. Voorzitter Jan Ausems van Erfgoed Nederlandse Biercultuur: “Het past bij een gezonde markt dat brouwerijen hun deuren sluiten. Soms kiest men er zelf voor, bijvoorbeeld omdat het te duur wordt. Helaas in 2023 ook doordat brouwerijen failliet gingen of failliet dreigden te gaan. Gelukkig zijn in 2023 ook 51 nieuwe brouwers begonnen. Maar voor het eerst sinds ruim 20 jaar was het saldo wel negatief. Dat is zorgwekkend want we hebben in Nederland een prachtige biercultuur en dat willen we graag zo houden.”

Biermarkt 2023 Nederlandse Brouwers

 

Artikel delen