Biersommelier Wim Eussen: ‘Laat gasten wegdromen met een ándere Beierse Weizen’

Biersommelier Wim Eussen: ‘Laat gasten wegdromen met een ándere Beierse Weizen’

“Gasten die bier bestellen, binnen of op het terras, willen graag iets te kiezen hebben. En iets nieuws ontdekken. Dan moet je niet exact hetzelfde assortiment voeren als de buren op het plein,” adviseert biersommelier Wim Eussen van Sterk in Bier uit Kerkrade. “Bied voldoende variatie in bierstijlen maar óók in merken. Bijvoorbeeld eens een ándere authentiek Beierse Weizen, die je doet terugverlangen naar fijne vakanties in een idyllisch bergdorpje. Zelfs als je er nog nooit bent geweest.”

Ayinger Weizen van Hansen Dranken ziet er ronduit verleidelijk uit, in zijn hoge glas met prachtige schuimkap. Zo'n bier waarvan je zegt: zien drinken doet drinken! Meegenomen is het relatief lage alcoholpercentage van 5,1%.

*De tekst gaat verder onder de foto en het grijze kader

Ayinger brauweisse en urweisse fles en glas - Entree

Vrolijk Beiers bergdorpje

Qua uitstraling is Ayinger écht anders dan zijn klassieke Beierse Weizencollega's: geen goud, geen zware Gotische krulletters, geen serieus accent op de brouwhistorie. Daarvoor in de plaats op het etiket een vrolijk Beiers bergdorpje, dat herinneringen oproept aan onbezorgde vakanties en er anders wel naar doet verlangen. “Ook al bestaat Ayinger Pivatbrauerei inmiddels 145 jaar, voor een Duitse brouwerij is dat jong. Als relatief kleine speler nemen ze de plaats in van 'underdog' in de grote Weizen wereld. Craft bier avant la lettre, van topkwaliteit,” zegt biersommelier Eussen, die dit Beierse bier met een gerust hart aanbeveelt aan zijn horecaklanten.

*De tekst gaat verder onder de foto

Ayinger weissen en Wim Eussen Entree
‘Craft bier avant la lettre, van topkwaliteit’

Foodpairings

“Met zijn zachte smaak, verfrissende koolzuurbelletjes en maar weinig hopbitters, is dit ook een ideaal bier voor bij het eten. Je ervaart naast frisheid ook aroma's van banaan en vers brood, die zo kenmerkend zijn voor een authentieke Beierse Weizen. Dat maakt hem mooi romig en volmondig.” Eussen adviseert Ayinger vanwege die milde romigheid, bij een lekkere Caesar Salad met kip, Fish & Chips of braadworst. Maar hij komt ook opvallend verfijnd uit de hoek bij witte asperges of een mooi stukje witvis.

*De tekst gaat verder onder de foto

Foodpairing bij Ayinger weisse

Ideaal te combineren

Volgens Eussen is het bier ideaal te combineren met gerechten uit de regio (Zuid Duitsland en Alpenlanden) zoals wiener schnitzel en borrelplateau met mooie hesp. Of bij een pretzel met Obazda; een typisch Beierse roomkaassmeersel met ui, radijs en veel bieslook. En uiteraard bij dé klassieker van de Oktoberfesten: het halve haantje! Bij desserts denkt de biersommelier gelijk aan een banana split en aan chocoladecakejes met sinaasappelgel (denk aan Pim's koekjes). “Of wat dacht je van een Weizen-tiramisu met, in plaats van amandellikeur, een ingekookt mengsel van vanillesuiker en dit Weizen bier.”

Brauereigasthof Hotel in Aying, Duitsland
Ayinger Weizen - Advertorial 1 16 - Ayinger Weizen - Advertorial

Hansen Dranken

Bieren van de Beierse Ayinger Privatbrauerei, waaronder Brauweisse (5,1%) en Urweisse (5,8%), worden op de Nederlands markt gebracht door Hansen Dranken in Linne.

Klik hier voor meer informatie

Artikel delen