Brand Brouwerij in Wijlre sluit, maar microbrouwerij gaat open
Overnames betekenen vaak het einde van de overgenomen brouwerij. Brand werd in 1989 door Heineken overgenomen en nu pas komt het einde. Brand pils is straks niet meer het pils waar Limburg trots op is, omdat het in Den Bosch of Zoeterwoude wordt gebrouwen. Het vergaat Brand dus zoals brouwerij de Ridder in Maastricht, die al in 1982 door Heineken werd overgenomen en 20 jaar geleden werd gesloten.
Maar er is een groot verschil: er komt een microbrouwerij voor terug in Wijlre, die de Limburgse speciaalbieren van Brand gaat brouwen. Brand blijft dus wel in Wijlre, met echt Limburgse bieren. Maar na 151 jaar komt het einde voor de productiebrouwerij waar tot enkele jaren geleden voornamelijk Brand pils werd gebrouwen. Het is ook de brouwerij waar iconische 'speciaalbieren' als Brand UP en Brand Imperator vandaan kwamen. Die bieren worden straks in de microbrouwerij (weer) gebrouwen. De afgelopen jaren werd in Wijlre ook Lagunitas IPA gebrouwen.
Nieuwe impuls
De Brand Brouwerij in Wijlre gaat verder als duurzame microbrouwerij met proeflokaal. In deze nieuw te bouwen brouwerij op het huidige terrein in het Limburgse kerkdorp worden vanaf volgend jaar de ambachtelijke- en speciaalbieren zoals Brand UP en Brand Imperator gebrouwen. Ook is er straks volop ruimte voor partnerships en limited editions. De ontwikkeling van de succesvolle Brand speciaalbieren krijgt hiermee een nieuwe impuls.
Om tegelijkertijd de toenemende vraag naar het prijswinnende pils aan te kunnen, verhuist deze productie van grote volumes naar ’s-Hertogenbosch en Zoeterwoude. Zo kan een van de oudste brouwerijen van Nederland verder groeien in beide categorieën. Dit heeft echter wel gevolgen voor het brouwerijpersoneel; helaas kan slechts een klein deel in de nieuwe microbrouwerij in Wijlre gaan werken. Brand vertrouwt erop ontslagen te vermijden door in samenspraak met 48 medewerkers te kijken naar andere passende functies binnen het bedrijf.
Sterke positie
Maarten Koudenburg, eindverantwoordelijk voor de Brand Brouwerij: “Ik besef heel goed dat dit enorme impact heeft op iedereen die in de brouwerij in Wijlre werkt. Zij hebben Brand mede groot gemaakt en het is dan ook niet meer dan logisch dat we goed voor hen gaan zorgen. Ook vinden we het belangrijk dat de kennis en kunde aan boord blijft en daarom willen wij hen binnen de organisatie behouden.”
De stap is noodzakelijk, omdat Brand een sterke positie in de toekomst wil waarborgen. "Met de investering in de nieuwe microbrouwerij spelen we in op de snelgroeiende markt van speciaalbier. In Limburg en ver daarbuiten kan iedere bierliefhebber genieten van het moois dat we in Wijlre brouwen. Wat ook belangrijk is, is dat de nieuwe Brand Brouwerij in zijn nieuwe vorm helemaal C02-neutraal wordt. Dat is in de huidige opzet in Wijlre niet te realiseren. Met dit nieuwe hoofdstuk bouwen we voort op het stevige eeuwenoude fundament van Brand en zorgen voor een robuuste toekomst van onze oer-Limburgse brouwerij met respect voor omgeving en natuur”, aldus Koudenburg.
Van werk naar werk
Dat de nieuwe bestemming van de Brand Brouwerij in Wijlre gevolgen heeft op de werkgelegenheid is helaas onvermijdelijk. Het doel is om aan 48 medewerkers, die de uitstekende reputatie van Brand mede hebben opgebouwd, vervangend werk buiten Wijlre aan te bieden. Dat heeft de allerhoogste prioriteit. Er wordt hierbij goed gekeken naar ieders vaardigheden en persoonlijke omstandigheden om vervolgens realistische opties aan te kunnen bieden in brouwerijen van het moederconcern. Een viertal medewerkers die nu in de huidige brouwerij in Wijlre werken gaan aan de slag in de nieuwe Brand microbrouwerij.
Het vertrouwde recept
Voor horeca- en retailklanten, consumenten en bierliefhebbers blijft alles zoals het is. Want de brouwers van Brand blijven gegarandeerd alle fijne bieren brouwen volgens exact dezelfde merkreceptuur en met precies dezelfde hoogwaardige ingrediënten. Aan de vertrouwde smaak en hoge kwaliteitsnormen wordt absoluut niet getornd. Brand blijft volop in het merk investeren; de microbrouwerij in Wijlre zorgt voor een nog scherpere focus op Limburgse speciaalbieren. De opschaling van Brand pils in ’s-Hertogenbosch en Zoeterwoude zorgt voor een nog betere verkrijgbaarheid in heel het land. De toenemende vraag kan op deze wijze nog beter bediend worden. En dat alles op een duurzame manier.
Groots in micro
Marc Scholten, merkverantwoordelijk voor Brand: “Met de moderne microbrouwerij speelt Brand in op de groeiende markt voor speciaalbier. Het biedt volop ruimte aan klassiekers zoals Brand Up en Imperator en tegelijkertijd kunnen we anticiperen op trends en consumentenwensen. Want in het nieuwe ontwerp kan snel en makkelijk geschakeld worden tussen verschillende brouwsels. Van Lichtblond tot Donker; de nieuwe Brand microbrouwerij in Wijlre kan het hele scala aan. Wijlre wordt naast een bakermat van klassieke brouwsels ook een broedplaats voor collabs en de ontwikkeling van limited editions voor bijvoorbeeld Limburgse evenementen.
Dit platform van flexibiliteit vergt een investering van enkele miljoenen. Kleinschalige productie vereist namelijk een andere set aan brouwapparatuur. Het grootste deel wordt besteed aan ketels en nieuwe verpakkingslijnen. Door de metamorfose wordt het meteen ook een duurzame onderneming. Het energieverbruik gaat fors omlaag en er wordt maximaal gebruik gemaakt van hernieuwbare energie. De Brand microbrouwerij is hierdoor straks volledig C02-neutraal. En dit alles met oog voor de natuur en de directe omgeving, waaronder het geliefde wandelpad langs de Geul dat nadrukkelijk bij de brouwerij wordt betrokken. Maar het allerbelangrijkste is dat we hier prachtige speciaalbieren blijven brouwen en verder bouwen aan dit mooie merk, daar kijk ik echt naar uit.”
Het merk en het bier
Een van de oudste brouwers van Nederland begint hiermee aan een nieuw hoofdstuk in het eeuwenoude bestaan. Deels keert Brand terug als kleinschalige brouwer van fijne ambachtelijke bieren, gekenmerkt door een combinatie van vakmanschap, aandacht voor detail en hoogwaardige ingrediënten. Tegelijkertijd slaat het de vleugels uit met de opschaling van het prijswinnende Brand pils. Voor beide wegen geldt dat Brand met veel respect voor de tradities uit het verleden, voorziet in de behoeften van het heden en de toekomst.
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen