Burg Bieren maakt Ermelo ‘bierig hart’ van Nederland
Als je het hebt over bierbeleving, is Ermelo the place to be. Waar anders vind je een ABT-café met een ‘bierkaart’ die bestaat uit de 3300 bieren van de naastgelegen winkel? Waar anders een biertunnel, een brouwerij en mooie ‘Bier & Bed’ kamers om te overnachten? Welkom in de unieke wereld die is gecreëerd door vader Jan en dochter Tineke van Wilgenburg.
Tekst: Gerard Molenaar
Ze komen niet alleen uit heel Nederland, maar ook uit het buitenland, de bierliefhebbers die de winkel van Burg Bieren willen bezoeken. Ook de cursisten van StiBON Bieropleidingen, onder wie veel horecamedewerkers en – ondernemers hebben de weg naar Ermelo minstens één keer afgelegd om het bierpakket voor hun StiBON-examen op te halen.
Het begin: winkel & café
Burg Bieren is horeca, retail, bierbrouwerij, overnachten en een jaarlijks bierfeest. Het verhaal van begint in de jaren ’90. Jan van Wilgenburg, die in de agrarische sector stallen installeert en silo’s repareert, komt dan voor zijn werk regelmatig in België en ontdekt er Bierparadijs, een winkel met een ongekend aanbod. Als gepassioneerd thuisbrouwer is hij geïnteresseerd in bier en hij vraagt zich af hoe de bierimport vanuit België in elkaar zit. Als het werk in de agrarische sector minder wordt, verbouwt hij een leegstaand garagepand en begint er in 1995 een winkel met vooral Belgische bieren.
Als tijdens de verbouwing het naastgelegen café De Roskam – waar de familie van Wilgenburg stamgast is - failliet gaat, komt van Wilgenburg in actie. Een leegstaand pand als buurman vindt hij niets. Een goede vriend heeft ambities in de horeca maar niet voldoende vermogen, dus 1 + 1 = 2. Jan koopt het café en de vriend, met de achternaam Hazeleger, wordt bedrijfsleider. De naam van het café wordt Hazeburg. In het oprichtingsjaar wordt ook de brouwerij – met een capaciteit van 60 liter per brouwsel – officieel geregistreerd. Nederland heeft dan in totaal 47 geregistreerde brouwerijen en brouwerijhuurders. Van de nieuwe brouwerijen is Burg Bier Brouwerij nummer 36. Om een beeld te krijgen: Nederland telt nu 928 brouwerijen en brouwerijhuurders. Burg Bieren is een van de pioniers.
Hard werken
Jan van Wilgenburg bemoeit zich met de brouwerij en het café, zijn vrouw leidt de winkel en doet de boekhouding. Hoewel er hard wordt gewerkt, zijn de inkomsten van het café nodig om de winkel open te houden. Als in 1996 Hazeleger het voor gezien houdt, runt Jan het klassiek bruine café in zijn eentje. Daarnaast doet hij alle klussen en verbouwingen. Wat hij bedenkt kan hij maken. Een biljarttafel in het café die in het weekend moet verdwijnen? Geen probleem: iedere donderdagavond zakt het biljart tot onder vloerniveau en wordt er ruimte gecreëerd voor de weekendgasten.
In 2002 krijgt het gezin een zware klap te verduren. Tineke van Wilgenburg: “Mijn moeder werd ongeneeslijk ziek en overleed een paar maanden later. Toen ze ziek werd ben ik van de ene op de andere dag in de zaak gaan werken, zonder enige kennis van bier, want dat dronk ik nooit. Mijn opleiding retailmanager heb ik uiteindelijk kunnen afmaken en mijn moeder had nog kort de tijd mij wegwijs te maken in de boekhouding. Op 1 januari 2003 werd ik vennoot. Ik was 18.”
Drijvende kracht
Het is augustus 2023 en op een mooie zomerse dag kijkt Tineke terug op moeilijke periodes, maar vooral op successen. ‘Het was keihard werken. Ik ben bier gaan drinken, te beginnen met kriek. Stout vond ik toen afschuwelijk, terwijl het nu mijn favoriete bierstijl is”, zegt ze lachend. “Mijn moeder wist veel van bier en kon klanten goed adviseren. Dat wilde ik ook, dus ik moest serieus bieren gaan proeven.”
Ze bedacht ook speciale avonden voor de jeugd met een pils voor een euro, om te zorgen dat jonge bezoekers Café Hazeburg wisten te vinden. “Ik was zelf jong, dus kon prima bedenken wat de jeugd leuk vond. Het werd een succes. Toen de leeftijdsgrens voor alcohol omhoogging naar 18, zijn we met die jeugdavonden gestopt en zijn we veel meer een speciaalbiercafé geworden. De jongeren van toen zijn nu onze gasten.”
Biertunnel
Het café kreeg landelijke bekendheid toen vader Jan in 2013 een biertunnel bouwde, die in zeer korte tijd bieren uit de winkel kon koelen en naar het café transporteren. Daardoor ontstond een bierkaart die virtueel zo groot was als het aantal bieren in de winkel. “We waren pioniers. We hebben echt onze nek uitgestoken, want we hadden al snel door dat alleen Ermelo niet groot genoeg was als basis. Toen speciaalbier een hype werd, ging het hier lopen en de biertunnel zorgde voor biertoerisme.”
Inmiddels was de capaciteit van de eigen brouwerij vertienvoudigd en was afvulling op fust mogelijk geworden. Ook de eigen bieren profiteerden van de toegenomen belangstelling voor speciaalbier. Het assortiment in de winkel groeide door naar meer dan 3000 bieren.
De bierwinkel
Biervrouw
Tineke is biersommelier en een bekende persoonlijkheid in de bierwereld. Ze werd door Bier! Magazine uitgeroepen tot biervrouw van 2022. Ze is al meer dan 20 jaar de drijvende kracht achter het succes van de bierwinkel. In 2020 bedacht ze Bier & Bed, nadat een pand met vier appartementen achter het café te koop kwam. “Bier & Bed is geen B&B, want ontbijt verzorg ik niet. In ieder van de vier appartementen is een compleet ingerichte keuken waar onze gasten zelf een ontbijt kunnen maken. Iedere kamer heeft de naam van een van onze bieren en ook een eigen stijl qua inrichting."
Trots
Tineke is trots op het feit dat ze zo’n goed team vormt met haar vader. Hij bemoeide zich niet met de winkel, zodat ze alle ruimte kreeg voor haar eigen ideeën “Ik heb heel hard moeten werken en als er dan weer nauwelijks iets was verdiend, dacht ik soms: waar doe ik het voor? Maar we zijn aanpakkers en doorzetters en sinds negen jaar draait de winkel echt goed en ook Bier & Bed is een succes. Voor het café hebben we een goede bedrijfsleider en mijn broer brouwt nu de bieren. Mijn vader nadert zijn pensioen, maar hij is hier iedere dag en dat zal wel zo blijven. Hij doet ook de rondleidingen in de brouwerij. Zijn leven speelt zich hier af. Aan het einde van de dag gaat hij altijd ons eigen Veluws Blond drinken in het café.”
Attractie
Als grootste bierwinkel van de Benelux ziet Tineke ook de trends. “Je merkt dat mensen iets minder te besteden hebben. Dure importbieren uit de VS verkopen we dan ook nauwelijks meer, terwijl de interesse in de betaalbare klassiekers uit België en Duitsland toeneemt. Natuurlijk blijven we veel IPA’s en stouts verkopen. De hele week komen er mensen, maar in het weekend is het echt druk en komen veel mensen van ver. Hoewel de horecasluiting voor ons café heel slecht was, heeft het de winkel veel goeds gebracht. Als slijter mochten we open zijn en mensen hadden niets te doen. Onze winkel werd een soort Efteling. Ze kwamen van heinde en verre naar Burg Bieren en stonden soms buiten anderhalf uur in de rij, want er mochten maar 15 klanten tegelijk in de winkel zijn. We hebben toen heel veel verkocht en grote bekendheid gekregen.”
*Tekst gaat verder onder de foto's.
Links: de brouwerij
Rechts: Burg Bieren
Succesvol bruin café
Terwijl veel bruine cafés verdwijnen, loopt het bij De Hazeburg goed. Er komen gasten van alle leeftijden. “De sfeer, de grote bierkaart, onze eigen bieren en het feit dat je bij ons voor een redelijk bedrag lekker kunt eten, dat zijn wel de pijlers van het succes. Ik denk dat er afhankelijk van de plaats, nog wel toekomst is voor een bruin café. We zijn een toegevoegde waarde voor Ermelo, door de unieke combinatie van brouwerij, winkel, café en logies. Alles is verbonden. Het is één bedrijf, maar geen onderdeel kan zonder het andere. Personeel is op dit moment voor ons wel een uitdaging, net als de kostenstijgingen, maar we rekenen niet alles meteen door. De prijzen van onze maaltijden zijn bijvoorbeeld niet verhoogd. We bieden eenvoudige, maar erg goede gerechten.”
Toekomst
De brouwerij is succesvol met Veluws Blond, Veluws Bruun (dubbel), Tripel B en Gulle (barley wine). Het nieuwste bier is Veluws Sneetje. Het is Veluws Blond, maar dan deels gebrouwen met oud brood. Dan zijn er nog vier seizoensbieren en een barrel aged programma. Sinds kort is er ook de eigen distilleerderij die onder de merknaam Zwienenburg een Zwienesappie, Zwienocello en Zwienever maakt. Wat zou je nog meer wensen? “Ik zou er nog wel een proeflokaal met vergaderruimte voor bedrijven bij willen. Boven het café is er nog ruimte voor, dus het zal er ongetwijfeld komen. Als mijn vader met pensioen gaat, zetten we de vof om in een BV, waarvan ik de enige aandeelhouder ben. Maar dat betekent niet dat ik er alleen voor sta. We hebben een solide team en mijn vader zal hier iedere dag zijn. Er is altijd iets te doen.”
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen