Canon van de Nederlandse Biercultuur nu ook in boekvorm
Zin en onzin over bier. Er gaan veel rare verhalen rond. Met de introductie van de Canon van de Nederlandse Biercultuur is er een bron met het échte verhaal. En bij bier hóórt een goed verhaal. Ook in de horeca.
In april kreeg de presentatie van De Canon van de Nederlandse Biercultuur heel veel media-aandacht. Radio, TV en geschreven pers toonden veel interesse. Het ging destijds om de lancering van de website.
Nu ook als boek
Birdy Publishing, de uitgever van Bier! Magazine, heeft de Canon van de Nederlandse Biercultuur nu in boekvorm uitgegeven. Een must voor iedereen die het echte verhaal van de Nederlandse biercultuur wil kunnen vertellen.
De presentatie bij Brouwerij Noordt. V.l.n.r. Kees Volkers, Rudi Bakker, Jan Ausems, uitgever Fedor Vogel, Marco Lauret en George Nelis.
Het boek is voor 13,90 onder meer hier te bestellen.
[Lees hieronder het oorspronkelijke artikel over de Canon van de Nederlandse Biercultuur van 20 april 2023]
De website is live en zo heeft iedereen toegang tot de hoogtepunten uit de Nederlandse biergeschiedenis. Een prachtige bron voor iedereen die een hart voor bier heeft, maar zeker voor mensen die bij het serveren van bier een goed verhaal willen vertellen. De Canon rekent ook af met onzinverhalen over bier.
'De Nederlandse biercultuur heeft een rijk verleden en ook een prachtige toekomst'. Met deze oneliner presenteerde de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur op 28 april officieel de Canon, de kroon op het werk van een team kundige vrijwilligers.
Onmisbare informatiebron
De afgelopen jaren deed de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur al belangrijk werk. Zo zijn bijvoorbeeld Nederlandse brouwerijen uit heden en verleden op één plek te vinden. De website is inmiddels een onmisbare informatiebron. De wortels liggen bij het in 1987 door Jan Ausems en Ton van Opstal ontwikkelde initiatief Cambrinus, dat in 1992 als website voor iedereen toegankelijk werd.
Met de groei van het aantal Nederlandse brouwerijen nam het werk toe en daarom ging Cambrinus, samen met afgevaardigden van bieretiketten.nl, pinkgron.nl, de Bierverbinding, Craft en Nederlandse Brouwers in 2017 verder als Nederlandse Biercultuur onder de vlag van de stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur.
Jan Ausems, voorzitter van de Stichting, vertelt dat er een jaar is gewerkt aan de Canon. “Toen we in februari 2022 een cheque ontvingen dankzij de opbrengst van het door Duits & Lauret gebrouwen TeVreden bier en een gift van Mitra, hebben we als bestuur uiteraard nagedacht over een goede bestemming en dat is de Canon geworden. De inhoud daarvan is verzorgd door Rudi Bakker in samenwerking met de bekende historische bierauteurs Leendert Alberts, Marco Daane en Kees Volkers.”
Onzinverhalen
In kranten en tijdschriften, op websites en boeken, overal kom je onzinverhalen over bier tegen. Nee, we hebben nooit de Belgen gekopieerd, maar ze juist beïnvloed. En ja, de Duitsers hebben ons beïnvloed, maar niet de Beierse brouwers, maar juist die uit steden als Hamburg en Bremen. Dat betekent ook dat het puur Beierse Reinheitsgebot hier niet bekend was en dat het ook niet van invloed was op de brouwers in Bremen en Hamburg. En nee, er werd in de middeleeuwen geen bier gedronken omdat al het water vervuild was en het is zeker niet waar dat al het bier ‘slap’ was. Dankzij de Canon zijn de hoogtepunten uit onze biergeschiedenis op een beknopte en aantrekkelijke manier toegankelijk gemaakt en kunnen feiten van fabels worden onderscheiden.
De Canon groeit
De bierhistorie is in de Canon opgebouwd uit een zevental tijdvakken met een kort overzicht, waarbinnen je kan doorklikken naar 'blikvangers' die ingaan op een voor die tijd kenmerkend fenomeen. Daarnaast biedt de website plaats aan tal van 'overige bierverhalen', die het beeld van de Nederlandse biercultuur nog meer kleur geven. De bedoeling is dat de canon een 'levend' organisme is en verder uitgebreid kan worden.
Erfgoed Nederlandse Biercultuur
De biercultuur heeft wereldwijd een ongekende ontwikkeling doorgemaakt, vooral dankzij de opkomst van de kleine zelfstandige brouwerijen. Ook in Nederland, waar in 1980 nog maar zestien brouwerijen waren. Inmiddels zijn er meer dan 900! De Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur, die wordt gesteund door grote en kleine brouwers, heeft de afgelopen jaren die ontwikkeling en de informatie over Nederlandse brouwerijen bij gehouden. Deze informatie is voor iedereen te raadplegen op de website www.nederlandsebiercultuur.nl.
Lancering Canon Nederlandse Biercultuur
Op vrijdag 28 april werd in Utrecht officieel de Canon van de Nederlandse Biercultuur gelanceerd! Voortaan iedereen die iets over de Nederlandse bierhistorie wil weten of publiceren terecht op www.canonnederlandsebiercultuur.nl.
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen