Southern Cross in Heemstede was een van de eerste Australische restaurants in Nederland en sowieso het eerste met een Australische chef. Peter Edwards bleef al die jaren vernieuwen en daarom is Southern Cross nog steeds een place to be voor culinaire beleving. Wijn speelt een grote rol bij Southern Cross, en de Nieuw-Zeelandse Misty Cove-wijnen hebben een speciale plek veroverd.
Hoofdfoto: Natasja en Peter Edwards (linker foto) en fles Sauvignon Blanc van Misty Cove Wijnen (rechter foto).
Toen Peter Edwards als backpacker door Europa reisde, had hij niet verwacht dat Nederland zijn thuis zou worden. Tijdens een werkperiode in Oostenrijk ontmoette hij zijn latere vrouw, de Nederlandse Natasja. Zijn wereldreis eindigde zodoende in Heemstede, waar hij in 2002 samen met Natasja restaurant Southern Cross opende.
Edwards had een voor Nederland vernieuwende visie. “In Australië zijn we gewend om smaken uit de hele wereld te omarmen. Italiaanse, Griekse en Aziatische invloeden zijn de norm,” vertelt hij. Bij zijn aankomst in Nederland viel hem op dat de eetcultuur hier destijds veel traditioneler was. “Alles was hetzelfde: carpaccio, champignonroomsaus, en standaard garnituren. Australië liep op dat moment tien jaar voor.”
Met Southern Cross introduceerde Edwards gerechten die klassieke Australische ingrediënten combineren met een twist, vaak geïnspireerd door de diverse eetculturen van Sydney. Een aantal voorbeelden:
Edwards verwerkt ook regelmatig inheemse Australische kruiden zoals lemon myrtle en wattleseed in zijn gerechten. “Ik geef mijn gasten hiermee een stukje van de Australische identiteit,” legt hij uit.
*De tekst gaat verder onder de afbeelding van de krokodillenbitterballen.
Naast zijn culinaire creativiteit is Edwards trots op het stabiele karakter van zijn restaurant. Hij werkt nog steeds samen met zijn vrouw Natasja en een vast team van medewerkers, van wie sommigen al meer dan tien jaar bij Southern Cross werken. “Die continuïteit zorgt voor een vertrouwde sfeer, iets wat gasten waarderen,” zegt hij.
Southern Cross heeft in de loop der jaren een dubbele rol gekregen. Aan de ene kant is het een geliefd lokaal restaurant voor de inwoners van Heemstede. Aan de andere kant komen gasten vanuit het hele land om de Australische culinaire ervaring te beleven. “Onze gasten variëren van buurtbewoners tot mensen uit Amersfoort, Maastricht en zelfs België,” vertelt Edwards.
Wijn speelt een centrale rol in Southern Cross. Sinds meer dan tien jaar werkt Edwards samen met Misty Cove, een innovatief wijnhuis uit Nieuw-Zeeland, dat hij leerde kennen via een bevriende cricketspeler. “Van alle wijnavonden die we organiseren, zijn die met Misty Cove het populairst,” zegt Edwards. “Bij de aankondiging zijn ze binnen een paar uur uitverkocht. Mensen herkennen de kwaliteit en de unieke stijl van Misty Cove.”
Misty Cove onderscheidt zich door zijn veelzijdigheid en innovatiekracht. Naast klassieke Nieuw-Zeelandse druivensoorten zoals Sauvignon Blanc en Pinot Noir experimenteren ze met minder gebruikelijke varianten en nieuwe technieken. Zo gebruiken ze bijvoorbeeld acaciahout in plaats van traditioneel eikenhout, wat hun Chardonnay een subtiele twist geeft.
Edwards: “Hun wijnen hebben een fruitig en verfrissend karakter, maar ze durven ook risico’s te nemen en iets totaal anders te doen. Dat maakt Misty Cove spannend en uniek.” Uiteraard heeft Southern Cross een uitgebreide wijnkaart met Australische, Nieuw-Zeelandse en ook Zuid-Afrikaanse wijnen, maar de wijnen van Misty Cove passen perfect bij Edwards’ keuken.
“De stijl van Misty Cove sluit naadloos aan op wat ik probeer te doen in mijn keuken: verrassen met smaken en blijven vernieuwen,” legt Edwards uit. De distributie van Misty Cove in Nederland verloopt via Delta Wines, een bedrijf dat ook een belangrijke rol speelt in de organisatie van evenementen. Edwards waardeert de samenwerking: “Delta Wines begrijpt wat een restaurant nodig heeft. Ze zorgen niet alleen voor constante voorraad, maar ondersteunen ons ook bij onze wijn-spijsavonden.”